Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta25015.06.20215

252-2019 (10 03 01, 02 08 00)

Herttuankulman bulevardialueen katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Herttuankulman kaava-alueen bulevardialueen katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat Kolmen Katariinan bulevardista, Herttuanaukiosta ja Karin Hakolan kujasta. Suunnitelmissa on painotettu jalankulkua ja pyöräilyä, kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja sekä ympäristön laadukkuutta.

Kylk § 250

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen, kaupunkirakentaminen, suunnitteluinsinööri Joonas Kaskinen ja maisemasuunnittelija Tiina Puska 10.6.2021:

Yleistä

Kaupunkiympäristötoimiala on teettänyt Herttuankulman asemakaava-alueelle katu-, liikenteenohjaus- ja puistosuunnitelmat. Hyväksyttäviksi esitetään Herttuankulman bulevardialueen Kolmen Katariinan bulevardin, Herttuanaukion ja Karin Hakolan kujan katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat.

Alueella on kaupunginvaltuuston 14.5.2018 § 93 hyväksymä asemakaava. Kaava luo puitteet liike- ja asiointikeskukselle sekä noin 4400 asukkaan viihtyisälle asuinympäristölle. Kaavan myötä Turun keskusta-alue laajenee kohti satamaa ja merta sekä laadukkaat kävely-, pyöräily- ja joukkoliikenneyhteydet kehittyvät.

Herttuankulman asemakaava-alue rajautuu pohjoisessa entisen jätevedenpuhdistamon alueeseen, lännessä Juhana Herttuan puistokatuun, idässä Satamaraiteeseen, etelässä pienteollisuustontteihin ja Satamakadun pohjoispäähän.

Suunnitelmaratkaisut täyttävät esteettömyyden vaatimukset. Suunnitteluratkaisuilla on luotu edellytyksiä kaupunkimaisen, turvallisen ja viihtyisän asuinympäristön sekä koko Linnakaupungin aluetta palvelevan kaupallisen keskuksen rakentamiselle.

Kolmen Katariinan bulevardi ja Herttuanaukio

Herttuankulman katuverkon järjestelyt ja liikenteelliset periaateratkaisut on määritelty alueen asemakaavassa.Uusi, alueen läpi kulkeva monumentaalinen katu, Kolmen Katariinan bulevardi on varattu joukkoliikenteelle, kävelylle ja pyöräilylle. Muu liikenne estetään bussin tullessa automaattisesti alas laskeutuvilla pollareilla. Kadun molemmilla reunoilla on 3 metriä leveä betonilaatoitettu jalkakäytävä ja 2,5 metriä leveä kaksisuuntainen pyörätie. Bulevardin alue on suunniteltu korkealuokkaiseksi katuympäristöksi mm. istutus- ja materiaalivalinnoin. Bulevardilta avautuu hieno näkymäakseli Tukholmankadun suunnasta Turun linnalle. Katutilassa korostuu katua reunustava näyttävä puukujanne. Puukujanteen alla on viherkaista, jonne johdetaan hulevesiä kadulta. Viherkaistalla vuorottelevat nurmipainanteet sekä istutukset.

Kolmen Katarinan bulevardilta johtaa alueen sisäiseen liikenneverkkoon ainoastaan kävelylle ja pyöräilylle varattuja kulkuyhteyksiä. Runkolinjauudistuksen toteuduttua Kolmen Katariinan bulevardille tulee tämänhetkisten linjastosuunnitelmien mukaan sijoittumaan satamaan päättyvä kehärunkolinja. Laadittavassa raitiotien yleissuunnitelmassa satamaan päättyvä raitiotielinja käyttäisi jatkossa Kolmen Katariinan bulevardia. 

Karin Hakolan kuja

Karin Hakolan kuja on betonilaatoitettu kävelylle ja pyöräilylle varattu alue. Alueelle rakennetaan istutussaarekkeita, jotka toimivat katutilan ilmeikkyyden luojina sekä käytännöllisinä hulevesien hallintaa tehostavina painanteina.

Nähtävilläolo, saapunut muistutus

Suunnitelmat olivat nähtävillä 26.4.–10.5.2021, jolloin suunnitelmiin tuli yksi muistutus (oheismateriaali 1).

Muistutus liittyy katusuunnitelmien ja korttelin 9, tontin 5 yhteensovittamiseksi Kolmen Katariinan bulevardilla, Karin Hakolan kujalla sekä Kreivinaukiolla. Muistuttaja tuo esiin keskusteluja katusuunnittelun ja rakennusta suunnittelevan arkkitehdin välillä ja moittii yhteensovitusprosessia eri osapuolten kesken. Muistuttaja kokee yhteensovituksen olleen yksipuolista; katu- ja liikennesuunnittelun tarpeiden vuoksi kiinteistö on muuttanut mm. suunnittelemiaan sisäänkäyntejä, mutta kiinteistön pelastuspaikkojen sovittamiseksi katualueelle ei ole huomioitu tarpeeksi kiinteistön tarpeita. Huoli koskee erityisesti Karin Hakolan kujalle tulevia pelastuspaikkoja. Kujalle on esitetty katusuunnitelmissa istutusalueita. Pelastuspaikat on esitetty istutusalueiden viereen. Tontilla rakennukset on suunniteltu siten, että kadulta pitäisi ulottua pelastamaan myös tontin puolelle avautuvia asuntoja. Muistuttaja esittää vaihtoehtoista suunnitelmaa, jossa istutusalueet on pilkottu, siten että pelastaminen voi tapahtua lähempänä rakennuksen seinälinjaa. Muistutuksen mukaan Lehto Asunnot Oy on valmis maksamaan suunnitelmamuutoksesta aiheutuvat kustannukset.

Vastaus

Asemakaavan laatimisen jälkeen alueelle on laadittu infran yleissuunnitelma, jossa ko. istutusalueet ovat olleet esitettyinä jatkosuunnittelun lähtötiedoiksi. Kaavoitustyön yhteydessä laaditussa viitesuunnitelmassa pelastuspaikat on jo esitetty kuten katusuunnitelmassa. Nämä suunnitelmat on tullut ottaa huomioon rakennusten suunnittelussa. Istutusalueiden tarkempaa yhteensovitusta pelastuspaikkojen kanssa voidaan kuitenkin vielä tutkia katusuunnitelmien laatimisen jälkeen laadittavien kadunrakennussuunnitelmien yhteydessä.

Kustannukset

Hyväksyttäväksi esitettyjen suunnitelmien toteuttamisen kustannusarvio on 1,66 milj. euroa, josta katujen osuus 1,41 milj. euroa ja vesihuollon 0,25 milj. euroa. Summat sisältävät hankevarauksen 15 %. Vesihuollon osuus ei sisällä mahdollisia pohjanvahvistusrakenteita.

Liite 1Kolmen Katariinan bulevardin katusuunnitelma, 13.1.2021

Liite 2Herttuanaukion katusuunnitelma, 13.1.2021

Liite 3Karin Hakolan kujan katusuunnitelma, 13.1.2021

Liite 4Kolmen Katariinan bulevardin ja Herttuanaukion liikenteenohjaussuunnitelma

Liite 5Karin Hakolan kujan liikenteenohjaussuunnitelma

Oheismateriaali 1Muistutus

Oheismateriaali 2Katusuunnitelmaselostus

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Herttuankulman kaava-alueen itäosan bulevardialueen katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat liitteiden 1–5 mukaisesti.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kylk § 250
Liite 1:Kolmen Katariinan bulevardin katusuunnitelma, 13.1.2021
Liite 2:Herttuanaukion katusuunnitelma, 13.1.2021
Liite 3:Karin Hakolan kujan katusuunnitelma, 13.1.2021
Liite 4:Kolmen Katariinan bulevardin ja Herttuanaukion liikennesuunnitelma
Liite 5:Karin Hakolan kujan liikennesuunnitelma