Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta24815.06.20213

252-2019 (10 03 01, 02 08 00)

Herttuankulman itäosan katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Herttuankulman kaava-alueen itäosan neljän kadun katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat. Suunnitelmissa on painotettu jalankulkua ja pyöräilyä, kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja sekä ympäristön laadukkuutta.

Kylk § 248

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen, kaupunkirakentaminen, suunnitteluinsinööri Joonas Kaskinen ja maisemasuunnittelija Tiina Puska 10.6.2021:

Yleistä

Kaupunkiympäristötoimiala on teettänyt Herttuankulman asemakaava-alueelle katu-, liikenteenohjaus- ja puistosuunnitelmat. Hyväksyttäviksi esitetään Herttuankulman itäosan Nosturinkadun, Hopmanninkadun, Hovineidonkadun ja Hovineidonkuja katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat.

Alueella on kaupunginvaltuuston 14.5.2018 § 93 hyväksymä asemakaava. Kaava luo puitteet liike- ja asiointikeskukselle sekä noin 4400 asukkaan viihtyisälle asuinympäristölle. Kaavan myötä Turun keskusta-alue laajenee kohti satamaa ja merta sekä laadukkaat kävely-, pyöräily- ja joukkoliikenneyhteydet kehittyvät.

Herttuankulman asemakaava-alue rajautuu pohjoisessa entisen jätevedenpuhdistamon alueeseen, lännessä Juhana Herttuan puistokatuun, idässä Satamaraiteeseen, etelässä pienteollisuustontteihin ja Satamakadun pohjoispäähän.

Suunnitelmaratkaisut täyttävät esteettömyyden vaatimukset. Suunnitteluratkaisuilla on luotu edellytyksiä kaupunkimaisen, turvallisen ja viihtyisän asuinympäristön sekä koko Linnakaupungin aluetta palvelevan kaupallisen keskuksen rakentamiselle.

Katu- ja liikennejärjestelyt

Herttuankulman katuverkon järjestelyt ja liikenteelliset periaateratkaisut on määritelty alueen asemakaavassa. Nosturinkatu on yksi alueelle moottoriajoneuvoliikennettä syöttävästä neljästä kadusta.

Katujen ajoradat päällystetään asfaltilla. Pelkästään jalankulun ja pyöräilyn käyttöön osoitettava Hovineidonkuja päällystetään betonikiveyksellä.

Nosturinkadulla ja sen jatkeena olevalla Hopmanninkadulla on eroteltu jalankulku- ja pyörätie. Pyörätie asfaltoidaan ja jalkakäytävälle tulee betonilaatoitus. Pyörätien leveys on 2,5 m ja jalkakäytävän 2,4 m.

Kaduille ei tule pysäköintipaikkoja.

Nähtävilläolo, saapunut muistutus

Suunnitelmat olivat nähtävillä 1.–15.2.2021, jolloin suunnitelmiin tuli yksi muistutus (oheismateriaali 1).

Muistutus liittyy muistutuksen tekijän hallinnoimaan kaupungin omistamaan vuokratonttiin Tukholmankadun ja Nosturinkadun kulmassa. Kyse on tonttiliittymien määrästä. Tällä hetkellä kiinteistöllä on useampi liittymä Nosturinkadulle.

Vastaus muistutukseen

Katusuunnitelmassa esitetään kadun rakentamisen yhteydessä toteutettavat tonttiliittymät. Viimekädessä tonttiliittymien paikat määräytyvät rakennusluvassa, jolle reunaehtoja asettavat asemakaava ja rakennusjärjestys. Katusuunnitelmissa on esitetty yksi liittymä Nosturinkadulle Fatabuurinkadun risteykseen, joka on liikenteellisesti selkein paikka tonttiliittymälle. Kaikki nykyiset tonttiliittymät eivät sovi uusiin katujärjestelyihin. Tontilla on tulipalossa tuhoutunut rakennus. Tontin tulevan maankäytön ja liikenteellisten tarpeiden selventyessä esimerkiksi uuden rakennusluvan myötä tulee tonttiliittymäkysymys lopullisesti ratkaistavaksi. Myös mahdollisen ko. kohdan asemakaavamuutoksen myötä saattavat Nosturinkadun katujärjestelytkin tulevaisuudessa vielä myös muuttua.

Suunnitelmiin tehty muutos nähtävillä olon jälkeen

K 6811 013, Nosturinkadun katusuunnitelma:

Tukholmankadun risteyksessä kevyenliikenteen liittymistä tarkistettu sopimaan myöhemmin laadittuun Tukholmankadun katusuunnitelmaan.

Kustannukset

Hyväksyttäväksi esitettyjen suunnitelmien toteuttamisen kustannusarvio on 2,01 milj. euroa, josta katujen osuus 1,67 milj. euroa ja vesihuollon 0,34 milj. euroa. Summat sisältävät hankevarauksen 15 %. Vesihuollon osuus ei sisällä mahdollisia pohjanvahvistusrakenteita.

Liite 1Nosturinkadun katusuunnitelma, 13.1.2021

Liite 2Hopmanninkadun katusuunnitelma, 13.1.2021

Liite 3Hovineidonkadun katusuunnitelma, 13.1.2021

Liite 4Hovineidonkujan katusuunnitelma, 13.1.2021

Liite 5Nosturinkadun liikenteenohjaussuunnitelma

Liite 6Hopmanninkadun liikenteenohjaussuunnitelma

Liite 7Hovineidonkadun ja Hovineidonkujan liikenteenohjaussuunnitelma

Oheismateriaali 1Muistutus

Oheismateriaali 2Katusuunnitelmaselostus

Oheismateriaali 3Herttuankulman suunnitelmien koostepiirustus

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Herttuankulman kaava-alueen itäosan katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat liitteiden 1–7 mukaisesti.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kylk § 248
Liite 1:Nosturinkadun katusuunnitelma, 13.1.2021
Liite 2:Hopmanninkadun katusuunnitelma, 13.1.2021
Liite 3:Hovineidonkadun katusuunnitelma, 13.1.2021
Liite 4:Hovineidonkujan katusuunnitelma, 13.1.2021
Liite 5:Nosturinkadun liikenteenohjaussuunnitelma
Liite 6:Hopmanninkadun liikenteenohjaussuunnitelma
Liite 7:Hovineidonkadun ja Hovineidonkujan liikenteenohjaussuunnitelma