Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta24215.06.202111

7382-2018 (10 03 01)

Kirstinpuiston asemakaava-alueen liikenteenohjaussuunnitelma ja lähialueen nopeusrajoitukset

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Kirstinpuiston asemakaava-alueen liikenteenohjaussuunnitelma ja lähikatujen nopeusrajoitusten periaate. Alueen katu- ja puistosuunnitelmat on hyväksytty jo aikaisemmin. Alueen rakentaminen tapahtuu vaiheittain vuosina 2021-2024.

Kylk § 242

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikenneinsinööri Jaana Mäkinen 8.6.2021:

Kirstinpuiston asemakaava-alueen katu- ja puistosuunnitelmat on hyväksytty kaupunkiympäristölautakunnassa 16.6.2020 § 247. Kirstinpuiston asemakaava-alue sijaitsee Iso-Heikkilän kaupunginosassa. Asemakaavamuutoksen tavoitteena on ollut vanhan teollisuusalueen kehittäminen keskustamaiseksi, toiminnoiltaan monipuoliseksi ja viihtyisäksi asuinalueeksi, joka tukeutuu joukkoliikenteeseen sekä laadukkaisiin kävely- ja pyöräily-yhteyksiin.

Liikennesuunnittelu on viimeistellyt alueen liikenteenohjaussuunnitelman katu- ja puistosuunnitelmien mukaiseksi. Liikenteenohjaussuunnitelma toteutetaan vaiheittain kaava-alueen rakennusvaiheiden mukaisesti vuosina 2021–2024.

Kirstinpuiston alueelle saavutaan Tukholmankadulta Artturinkadun uuden risteyksen kautta. Artturinkatu on alueen kokoojakatu, joka johtaa ensivaiheessa Akselintielle ja myöhemmin Iso-Heikkiläntielle saakka. Muita kokoojakatuja kaava-alueella ovat Ruissalontie Artturinkadusta länteen ja alueen itä- ja pohjoisreunaa sivuava Iso-Heikkiläntie. Ruissalontien itäpää, Akselintie ja Nuutintie ovat tonttikatuja. Artturinkatu toimii tulevaisuudessa alueen joukkoliikenteen pääreittinä. Kirstinpuiston sisäisillä kaduilla pyöräily-yhteydet on suunniteltu yksisuuntaisina. Ajo Tukholmankadulta Ruissalontielle katkeaa, kun Artturinkadun uusi liittymä ja osuus Ruissalontielle saakka valmistuu.

Kirstinpuiston asemakaava-alueella on kadunvarsipysäköintiä Akselintien ja Artturinkadun varressa.  Ruissalontien varressa on kadun vain muutama pysäköintipaikka, koska tilaa on tarvittu hulevesiratkaisuun. Pysäköinti on maksullista arkisin klo 9–18 ja lauantaisin klo 9–15. Alue kuuluu kadunvarsipysäköinnin maksuvyöhykkeeseen III, jossa pysäköinti maksaa 0,60 euroa/tunti. Maksullisuudella varmistetaan riittävä vaihtuvuus kadunvarsipaikoilla, jotka palvelevat tällä alueella ensisijaisesti asiointi- ja vieraspysäköintiä. Asukkaiden pysäköintipaikat sijaitsevat tonteilla, LPA-alueilla ja pysäköintilaitoksissa.

Kaava-alueen ja sen lähikatujen nopeustasosta on lisäksi laadittu periaatekuva. Tukholmankadun nopeusrajoitus on nykyään 40 km/h Ratavahdinrinteestä itään ja 50 km/h siitä länteen. Tukholmankadun, Vaasantien ja Iso-Heikkiläntien väliin jäävällä alueella nopeusrajoitus on nykyään 50 km/h. Ehdotetussa periaatesuunnitelmassa Tukholmankadun ja Vaasantien nopeusrajoitukset pysyvät ennallaan. Kirstinpuiston kaava-alueen kadut on suunniteltu pääasiassa nopeustasolle 30 km/h sopiviksi, mutta Iso-Heikkiläntiellä ja Tukholmankadulla nopeusrajoitus olisi 40 km/h. Lisäksi Ruissalontiellä ja Akselintiellä Kirstinpolusta länteen eli satamaan päin nopeusrajoitus olisi 40 km/h. Tällä tavoin nopeusrajoitukset laskevat asteittain, kun siirrytään pääkadulta alemmalle katuverkolle.

Liite 1Kirstinpuiston liikenteenohjaussuunnitelma L6204 001, 8.6.2021

Liite 2Periaatesuunnitelma Kirstinpuiston ja sen lähikatujen nopeusrajoituksista

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Kirstinpuiston liikenteenohjaussuunnitelman liitteen 1 mukaisesti ja Kirstinpuiston ja lähikatujen nopeusrajoitusten periaatteen liitteen 2 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 242
Liite 1:Kirstinpuiston liikenteenohjaussuunnitelma L6204 001, 8.6.2021
Liite 2:Periaatesuunnitelma Kirstinpuiston ja sen lähikatujen nopeusrajoituksista