Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta23315.06.20219

7357-2021 (11.00, 14 03 05, 02 05 00)

Turun kaupungin omistamille maille myönnettävien metsästyslupien periaatteet ja luvista perittävät maksut

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi päivitetyt periaatteet metsästyslupien myöntämiseksi kaupungin omistamille maille. Periaatteita on täsmennetty ja ajantasaistettu mm. riistaeläinkannoissa tapahtuneiden muutosten vuoksi. Lupakautta esitetään pidennettäväksi vuodella eli viisivuotiseksi. Lisäksi luvista perittäviin maksuihin esitetään korotusta.

Kylk § 233

Ympäristönsuojelu, luonnonsuojelutarkastaja Emma Kosonen 8.6.2021

Yhteensä 10 metsästysseuraa on anonut lupaa harjoittaa metsästystä kaupungin omistamilla mailla 1.3.2021 alkaneella lupakaudella.

Kaupungin omistamille maille myönnettyjä metsästyslupia on kahta tyyppiä: pienriistalupia (ml. metsäkauris) sekä yleislupia (edellisten lisäksi lähinnä valkohäntäpeura ja hirvi).

Aikaisempiin periaatteisiin verrattuna suuria muutoksia ei ole tehty. Turun kaupunki haluaa toimia edelleen esimerkkinä ja sallii alueillaan ainoastaan sellaisten riista- ja rauhoittamattomien lajien metsästyksen, jotka viimeisimmässä, vuoden 2019 uhanalaisuusarvioinnissa on luokiteltu elinvoimaisiksi, ja joiden kanta on muuten kestävä. Metsästysseurojen toivotaan kiinnittävän entistä enemmän huomiota riistaruokintojen määrään ja ruokintajakson pituuden, ja ylläpitävän ruokintoja vain siinä laajuudessa, kuin pienten hirvieläinten tehokkaan metsästyksen kannalta on välttämätöntä.

Seuroilta perittäviin maksuihin esitetään korotusta. Luvista perittävän kertasuoritteisen käsittelymaksun lisäksi seuroilta peritään metsästysalueen suuruuteen perustuva vuotuinen valvontamaksu. Lupien käsittelymaksua esitetään nostettavaksi 25 €/lupahakemus uuden maksun ollessa 100 €. Hehtaariperusteisten valvontamaksujen osalta esitetään niiden nostamista alle 50 ha:n alueilla ja 50-200 ha:n alueilla 10 €/vuosi sekä yli 200 ha:n alueilla 30 €/vuosi.  Uusien maksujen kustannusvaikutus on alle 400 €/vuosi.

Näiden periaatteiden pohjalta myönnettävistä seurakohtaisista luvista tekee päätöksen rakennus- ja lupalautakunnan 23.1.2020 15 § tekemän toimivallan siirtopäätöksen perusteella ympäristönsuojelupäällikkö.

Liite 1Metsästyslupien periaatteet ja niistä perittävät maksut

Oheismateriaali 1Metsästyslupien periaatteet ja niistä perittävät maksut, päätetty kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa 14.2.2017 § 49

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaiset metsästyslupien periaatteet ja niistä perittävät maksut.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu
tiedXXXXX


Liitteet:

Kylk § 233
Liite 1:Metsästyslupien periaatteet ja niistä perittävät maksut