Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta23115.06.20216

7351-2021 (10 03 01)

Nosturikadun - Varastokadun hulevesiviemärin saneerauksen hankesuunnitelma Herttuankulman alueella

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle esitetään, että Nosturinkadun-Varastokadun hulevesiviemärin saneerauksen hankesuunnitelma hyväksytään, ja että Herttuankulman kaava-alueelle osoitetaan 1,5 milj. euron lisärahoitus hulevesiviemärin sukituksen toteuttamiseksi syksyllä 2021. Vastaavan suuruinen määrärahasiirto tehdään investointiohjelman sisällä viimeistään vuoden 2021 kolmannen osavuosikatsauksen yhteydessä.

Kylk § 231

Kaupunkiympäristön rakennuttaminen, vastaava rakennuttaja Mika Pitkänen 10.6.2021:

Kaupunkiympäristön rakennuttaminen on valmistellut yhdessä Turun Vesihuolto Oy:n hankesuunnitelman Nosturikadun – Varastokadun hulevesiviemärin saneerausta sujuttamalla. Sujutustyössä hulevesiviemäriin asennetaan sujutusputki veden paineen avulla ja kovetetaan kuumalla vedellä.

Hulevesiviemäri on läntisen keskustan kokoojaviemäri, jota pitkin hulevedet johdetaan satama-altaaseen. Hulevesiviemäri on halkaisijaltaan 1500 mm ja 900 metriä pitkä betoniputki ja se on rakennettu vuonna 1932. Kuntotarkastuksen mukaan hulevesiviemäri on erittäin huonossa kunnossa ja se pitäisi saneerata ennen kuin Herttuankulman kaava-alueen rakentaminen alkaa. Kaava-alueen rakentamisen on tarkoitus alkaa heti vuoden 2022 alussa.

Hulevesiviemärin kunnostaminen ennen Herttuankulman kaava-alueen rakentamista mahdollistaa muun kunnallistekniikan rakentamisen kustannustehokkaasti hulevesiviemärin lähelle. Sujutuksella viemäri saadaan peruskorjattua nopeasti ja kustannustehokkaasti. Riskinä menetelmässä on, että sujutus ei onnistu täysin suunnitelmien mukaisesti ja sen takia ei saavuteta tavoiteltua 50 vuoden elinkaarta.

Hankesuunnitelma on laadittu voimassa olevan kaupunginvaltuuston 23.9.2019 § 139 hyväksymän Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti. Liitteenä olevassa hankesuunnitelmassa on esitetty rakennuspaikka, infran tavoitteet ja ratkaisu kustannusarvioineen.

Hankesuunnitelmassa on arvioitu, että hankkeen kokonaiskustannus on noin 1.500.000 euroa. Työ olisi tarve toteuttaa vuoden 2021 aikana syys-lokakuussa. Työ tehdään voimassa olevan sopimuksen mukaisesti yksikköhintaurakkana.

Hankkeen toteuttamista varten ei ole varattu määrärahaa vuoden 2021 investointien taloussuunnitelmassa. Vuoden 2021 investointiohjelmassa olevat kohteet eivät kokonaisuudessaan ehdi käynnistyä suunnitellusti kaavoituksen ja suunnitelmien keskeneräisyyden vuoksi. Hankkeen toteuttamisen edellyttämä vastaavan suuruinen määrärahasäästö voidaan näin ollen osoittaa tälle hankkeelle vuonna 2021 infrainvestointiohjelman sisältä. Määrärahasiirrot tehdään viimeistään vuoden 2021 kolmannen osavuosikatsauksen yhteydessä.

Hallintosäännön 34 §:n mukaisesti kaupunginhallitus päättää kustannusarvioltaan 1 - 3 miljoonan euron infrahankkeen hankesuunnitelmista.

Liite 1Nosturikadun - Varastokadun hulevesiviemärin saneerauksen hankesuunnitelma 25.5.2021

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että:

- Nosturikadun – Varastokadun hulevesiviemärin saneerauksen hankesuunnitelma 25.5.2021 hyväksytään ja hanke toteutetaan vuoden 2021 syksyllä edellä kuvatulla tavalla, ja

- Herttuankulman investointimäärärahaa talousarviovuodelle 2021 korotetaan hankesuunnitelman mukaisen hulevesiviemärin saneerauksen toteutusta varten  1,5 milj. eurolla tulosyksikölle kaupunginhallitus, kaupungin yhteiset, omaisuuden hallinta Kh/infraomaisuus 1604 ja vastaavan suuruinen määrärahasäästö osoitetaan vuonna 2021 infrainvestointiohjelman sisältä. Määrärahasiirrot tehdään viimeistään vuoden 2021 kolmannen osavuosikatsauksen yhteydessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kylk § 231
Liite 1:Nosturikadun - Varastokadun hulevesiviemärin saneerauksen hankesuunnitelma pvm 25.5.2021