Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 232 | 15.06.2021 | 3 |
4129-2020 (11 03 03)
Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportti 2020
Tiivistelmä: -
Kylk § 232
Ympäristönsuojelu, suunnittelija Anneli Asplund, 27.5.2021
Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy on toimittanut vuosiraportin Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksesta vuodelta 2020. Vuosiraportti, joka sisältää tiivistelmän on oheismateriaalina.
Raportin mukaan koko merialueen valuma-alueelta jäte-, joki- ja valumavesissä tullut kuormitus oli arviolta 159 tonnia fosforia ja 1693 tonnia typpeä. Fosforikuormituksesta Aurajoen osuus oli noin 71 % ja mereen johdettujen jätevesien osuus noin 2 %. Typpikuormituksen osalta Aurajoen osuus oli noin 45 % ja mereen johdettujen jätevesien osuus noin 15 %. Vuonna 2020 jätevesien merialueelle aiheuttama kuormitus oli Turun seudun puhdistamo Oy:n toimintavuosien alin. Pintavesien ekologinen tila vaihteli tyydyttävästä huonoon, mutta yleisimmin luokka oli välttävä. Luokka oli Turussa purkupaikalla sisäsaariston kriteerien mukaan huono. Kokonaisuutena arvioiden luokka oli Pitkäsalmessa välttävä/huono, Pohjoissalmessa välttävä ja Vapparilla välttävä. Avoimemmilla alueilla Airistolla ja sen tuntumassa tila oli lähinnä tyydyttävä/välttävä.
Merialueen hygieeninen tila oli avovesikauden laajoilla tarkkailukerroilla kesä-lokakuussa pääosassa tutkimusaluetta erinomainen tai hyvä. Jätevedet heikensivät veden hygieenisen laadun huonoksi Turussa jäteveden purkupaikalla ja välttäväksi myös Pitkä-, Pukin- ja Pohjoissalmen sisäosissa, mutta etenkin heinäkuussa alueella tuntui myös Aurajoen tuoma kuormitus.
Avovesikautena 2020 Turun ympäristön merialue kuului vesien yleisen käyttökelpoisuusluokituksen mukaan suurimmalta osalta tyydyttävään luokkaan, koska monin paikoin happitilanne pohjan lähellä oli tavallista heikompi. Välttäväksi luokiteltuja alueita oli Turussa jäteveden purkupaikka ja Aurajokisuu, Turun–Kaarinan rajalla Lemunaukko Kirkkoherran-saaren edustalla sekä Raisionlahden pohjukka. Hyvään luokkaan kuului vain yksittäisiä asemia, mutta nekin olivat rajatapauksia, sillä näkösyvyyden ja sameuden luokituskriteerit ovat vain erinomaisesta tyydyttävään. Mikäli luokitus olisi tehty vain rehevyyttä kuvaavien fosfori- ja klorofyllimäärien perusteella, hyväksi luokiteltu alueita ei olisi ollut lainkaan, ja Pitkäsalmessa sekä Pohjoissalmen sisä- ja keskiosassa luokitus olisi ollut välttävä. Linnanaukolla luokitus olisi painunut tyydyttävän/välttävän rajalle.
Oheismateriaali 1Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportti 2020
Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi
EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä raportin tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.