Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 207 | 08.06.2021 | 15 |
7107-2021 (08 00 00, 00 04 02)
Turun kaupungin ohjeistus yhteiskäyttöisten pienliikennevälineiden operaattoreille
Tiivistelmä:
Kaupunkiympäristölautakunnalle tuodaan hyväksyttäväksi ohjeistus pienliikkumisvälineiden operaattoreille.
Kylk § 207
Liikkumispalvelut, hankepäällikkö Stella Aaltonen 3.6.2021:
Perustelut
Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Sen saavuttamiseksi Turun alueen kasvihuonepäästöjä vähennetään vuoteen 2029 menneessä vähintään 80 prosentilla vuoden 1990 tasoon verrattuna. Turun kaupungin Turku 2029 -kaupunkistrategian yhtenä tavoitteena on lisäksi sujuvoittaa turkulaisten arkea. Tämä toteutetaan esimerkiksi helpottamalla kuntalaisten liikkumista ja edistämällä kestäviä liikkumisvaihtoehtoja. Kaupungin strategiset tavoitteet ohjaavat kehittämään myös älyliikennettä, liikkumisen uusia palveluja ja toimivia matkaketjuja sekä luomaan yrityksille edellytyksiä ja kehitysalustoja uusien palvelujen luomiseksi.
Sähköpotkulaudat ovat nykyisessä katukuvassa kenties tunnetuin ilmentymä uusista yhteiskäyttöisistä pienliikennevälineistä, joiden avulla ihmisten liikkumista pyritään helpottamaan kestävällä tavalla. Sähköpotkulautojen ja muiden niihin rinnastettavien laitteiden käyttö tuli mahdolliseksi Suomen ajoneuvolain muutoksen myötä 1.1.2016 ja erilaisten sähköisten välineiden vuokraustoiminta on käynnistynyt Turussa keväällä 2019. Yhteiskäyttöisten pienliikennevälineiden käyttö on siis ilmiönä verraten uusi.
Turun kaupunki haluaa ohjeistaa kulkuvälineitä vuokralle tarjoavia yrityksiä hyvistä menettelytavoista. Ohjeiden tavoitteena on, että kaupungin henkilöliikenteen uudet muodot olisivat toimivia ja turvallisia ja että ne liittyisivät luontevasti muiden kulkumuotojen joukkoon.
Turun kaupungin palautepalvelun sekä operaattorien omien palautekanavien kautta saadut palautteet yhteiskäyttöisiin pienliikennevälineisiin liittyen koskevat usein erityisesti laitteiden pysäköintiä sekä nopeusrajoituksia.
Kaupungin suorat keinot rajoittaa tai säädellä yhteiskäyttöisiä pienliikennevälineitä, kuten sähköpotkulautojen vuokraustoimintaa, ovat kuitenkin rajalliset. Siksi ohjeistus on laadittu tiiviissä yhteistyössä ja yhteisymmärryksessä operaattoreiden kanssa. Turun ensimmäinen yhteiskäyttöpalveluita tarjoaville yrityksille suunnattu vuoropuhelufoorumi pidettiin 24.3.2021 osana Liikkumispalvelut turvallisesti osaksi lähiympäristöä (LIPATOL) -hanketta. Ohjeistus esiteltiin tilaisuudessa, jonka jälkeen yrityksillä oli mahdollisuus kommentoida ohjeistusta. Yhteistoiminnan tavoitteena on mahdollistaa kevyiden sähköisten liikkumisvälineiden vuokraustoiminnan sujuvuus ja tasapuolisuus eri toimijoiden välillä. Yhteistyö perustuu jatkuvaan kommunikaatioon ja säännöllisiin tapaamisiin. Ohjeistus otetaan käyttöön 14.6.2021 alkaen.
Turun kaupunki sitoutuu seuraamaan toimintaa sekä päivittämään ohjeistusta ja siihen liittyviä ehtoja yhteistyössä operaattoreiden kanssa.
Ohjeistuksen sisällöstä
Ohjeistus kattaa käyttäjien opastamisen ja turvallisuuden, itse kulkuvälineisiin ja niiden huoltoon liittyvät huomiot, kulkuvälineiden pysäköinnin, operoinnin ja siirrot, palautejärjestelmät ja yhteistyön eri toimijoiden välillä sekä erilaisen datan keruun, käytön ja hyödyntämisen.
Lainsäädännön määrittelemä suurin sallittu nopeus sähköpotkulaudoille on 25 km/h, ja yli 15 km/h kulkemaan kykenevät laitteet kuuluvat pääsääntöisesti pyörätielle. Tällöin niiden käyttäjien on noudatettava pyöräilijöiden liikennesääntöjä.
Sähköpotkulautojen pysäköintiin ei ole olemassa erityisiä lainsäädännöllisiä määräyksiä. Niiden pysäköinti ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai vaaraa muille liikkujille. Laitteiden pysäköinti on hyvin vapaata, mutta Turun kaupunki on tunnistanut alueita, joilla sähköpotkulautojen varomaton pysäköinti voisi aiheuttaa erityistä haittaa ja vaaraa muulle liikkumiselle. Tästä syystä kaupunki on määritellyt alueita, joiden sisällä sähköpotkulautojen pysäköinti on kokonaan kielletty. Tällaisia alueita ovat erityisesti sillat ja alikulut sekä joukkoliikenteen terminaalialueet. Vastuu laitteen oikeanlaisesta ja liikennesääntöjen mukaisesta käytöstä ja pysäköinnistä on kuitenkin aina käyttäjällä.
Liite 1Turun kaupungin ohjeistus yhteiskäyttöisten pienliikkumisvälineiden operaattoreille
Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:
EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää:
- hyväksyä liitteessä 1 olevan ohjeistuksen pienliikkumisvälineiden operaattoreille. Ohjeistus otetaan käyttöön 14.6.2021 alkaen, ja
- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti ja että päätös saadaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön kunnossapito
tiedKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu
tpvKaupunkiympäristö, liikkumispalvelut
tiedKaupunkiympäristö, pysäköinninvalvonta
tpvKonsernihallinto, hankekehittämisyksikkö
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
Liitteet:
Kylk § 207
Liite 1:Turun kaupungin ohjeistus yhteiskäyttöisten pienliikkumisvälineiden operaattoreille