Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta21808.06.202113

6606-2021 (10 03 02)

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto Kurjenmäkikotien korvaavan tilan tilatarveselvityksestä

Tiivistelmä:

Tilapalvelut on pyytänyt kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Kurjenmäkikotien korvaavan tilan tilatarveselvityksestä. Lausunnon mukaan tontin 853-13-39-6, Kuralankatu 2 kaavamuutostyö on alkamassa ja siinä on tavoitteena mahdollistaa tilatarveselvityksen mukainen rakennushanke.

Kylk § 218

Kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari, liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen ja toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola 28.5.2021:

Kurjenmäkikotien korvaavan tilan tilatarveselvitys on valmistunut 20.5.2021.

Kurjenmäkikodit I ja II sijaitsevat Kurjenmäen sairaala-alueella osoitteessa Kurjenmäenkatu 6. Alueelle, jolla Kurjenmäkikodit sijaitsevat, tullaan lähiaikoina laittamaan vireille asemakaavan muuttaminen työnimellä Mooriankunnas. Kaupunkikehitysjaosto hyväksyi 24.5.2021 § 43 Mooriankunnaksen strategisen maankäytön hankkeeksi, jossa aluetta kehitetään alueellisesti merkittävänä palveluiden ja asumisen keskittymänä ja jossa strategisena erityistavoitteena on välimuotoisen asumisen merkittävä sijoittuminen alueelle. Nykyiset Kurjenmäkikodit sijaitsevat keskeisellä paikalla kaava-alueella ja niiden sovittaminen uuteen konseptiin vaikeuttaisi suunnittelua. Lisäksi Kurjenmäkikodit vaativat joka tapauksessa täydellisen peruskorjauksen sekä laajennusosan. Edellä esitetyistä syistä on Kurjenmäkikodeille syytä miettiä korvaavat tilat uudisrakennushankkeena toisesta sijainnista.

Kurjenmäkikotien korvaavat tilat tullaan ratkaisemaan ensisijaisesti TVT Asuntojen omistaman Kulkurin Valssin yhteyteen toteutettavalla laajennuksella hankintalain reunaehtojen mukaisesti. Kurjenmäkikotien korvaavan tilan tilatarveselvitys on tehty tästä olettamuksesta. Mikäli Kurjenmäkikotien korvaava tila tullaan sijoittamaan jonnekin muualle, tulee tilaohjelma joiltain osin tarkastella uudelleen.

Koy Vähähuhko ja Koy Turun Kulkurin Valssi ovat yhdessä anoneet 25.2.2020 kaavanmuutosta omistamalleen tontille 6 (853-13-39-6) osoitteessa Kuralankatu 2. Tontilla sijaitseva rakennus on 5-kerroksinen ja sen neljässä ylimmässä kerroksessa on toiminut vuodesta 2015 tehostetun palveluasumisen yksikkö, jossa on 119 asukaspaikkaa. Rakennuksen pohjakerroksessa toimii päivittäistavarakauppa. Kaavamuutosaloitteessa tavoitteena on tontin käyttötarkoituksen muuttaminen ja rakennusoikeuden määrän lisääminen noin 11000 k-m2:llä, jonka jälkeen asukaspaikkoja tulee yhteensä lähes 300. Kaava-aloitteen arviointi on valmistunut ja esiselvityksen perusteella kaavoitus on todennut, että kaavahanke on tarkoituksenmukainen ja että kaavanmuutostyö voi alkaa välittömästi. Tavoitteena on kaavan hyväksyminen vuonna 2022.

Tilatarveselvityksessä todetaan, että nykyinen Kulkurin Valssin piha-alue on kooltaan riittämätön ja että kasvavan asukasmäärän myötä piha-alueeseen ja sen toiminnallisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Piha tulisi suunnitella siten, että sen yhteiskäyttö olemassa olevan Kulkurin Valssin kanssa olisi mahdollista.

Lausunto

Kurjenmäkikotien toiminnan siirtyminen pois Kurjenmäestä Kuralankadulle on Mooriankunnas-nimisen strategisen maankäytön hankkeen mukaista.

Tontin 853-13-39-6, Kuralankatu 2 kaavanmuutostyö on alkamassa ja siinä on tavoitteena mahdollistaa Kurjenmäkikotien korvaavan tilan tilatarveselvityksen mukainen rakennushanke.

Tilatarveselvityksessä mainittu viihtyisä, toiminnallinen ja yhtenäinen piha-alue on toteutettavissa Kuralankadun puolelle.

Kuralankadun ja Vanhan Hämeentien liittymän tuntumassa sijaitseva tontti on helposti saavutettavissa kaikilla kulkumuodoilla. Toiminnan vaatimaa autopaikkamäärää tulee jatkossa arvioida ja on mahdollista, että paikoituksessa joudutaan turvautumaan rakenteellisiin ratkaisuihin.

Liite 1Kurjenmäkikotien korvaavan tilan tilatarveselvitys 20.5.2021

Oheismateriaali 1Tilapalveluiden lausuntopyyntö 25.5.2021

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää osaltaan hyväksyä Kurjenmäkikotien korvaavan tilan tilatarveselvityksen ja päättää antaa konsernihallinnon tilapalveluille edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Kylk § 218
Liite 1:Kurjenmäkikotien korvaavan tilan tilatarveselvitys 20.5.2021