Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta20808.06.202114

6953-2021 (00 01 05, 10 03 01)

Turun leikkipaikkaohjelma Leikintekoa

Tiivistelmä:

Turun leikkipaikkaohjelma sisältää leikkipaikkaverkoston ja sen sisällöllisen kehittämisen tavoitteet vuosille 2021-2026. Ohjelma sisältää myös hallinnon ja kunnossapidon keinot ja toimenpiteet, joilla varmistetaan turvallinen ja laadukas leikkiympäristö. Ohjelman tavoitteena on kohdentaa leikkipuistojen resurssit tehokkaasti oikeisiin kohteisiin ja toimenpiteisiin. Leikkipaikkaohjelman hyväksymistä esitetään kaupunginhallitukselle.

Kylk § 208

Kaupunkiympäristön kunnossapito, vastaava rakennuttaja Anna-Kaisa Kaukola 1.6.2021:

Turussa on 152 puistoleikkipaikkaa ja leikkipaikkaverkostoa täydentävät 107 koulu- ja päiväkotipihaa, joiden ilta- ja viikonloppukäyttö on mahdollista. Ohjelman verkostotarkasteluun otettiin mukaan leikkipaikkojen lisäksi päiväkotien ja koulujen pihat, joiden leikkialueet ovat vapaassa käytössä iltaisin ja viikonloppuisin. Ohjelma ei sisällä koulu- ja päiväkotipihojen sisällöllisen kehittämisen tavoitteita. Leikkipaikoilla on suuri merkitys lasten kasvua tukevina elämyksellisinä arkiympäristöinä. Leikkialueet parantavat viheralueiden viihtyisyyttä ja kuntalaisten virkistysmahdollisuuksia. Leikkipaikkojen tulee tarjota turvallisia ja virikkeellisiä leikkimahdollisuuksia kaikenikäisille käyttäjille. Leikkipaikkaohjelman tavoitteena on aikaansaada mahdollisimman tasapuolisesti palveleva laadukas leikkipaikkaverkosto. Ohjelman tavoitteena on myös laajentaa leikkipuistokäsitystä tuottamaan entistä monipuolisempaa, laadukkaampaa ja paremmin kohdennettua palvelua lapsille, perheille, varhaiskasvatukselle ja kaikille turkulaisille. Leikkipaikkojen perustoimintojen lisäksi tavoitteena on lisätä hyvinvointia, liikkumista, yhteisöllisyyttä. Oikein toteutettuna leikkipaikka voi tukea myös ikääntyneiden hyvinvointia.

Leikkipaikat vaativat huolellista hallinnointia ja jatkuvaa kunnossapitoa. Nykyisen leikkipaikkaverkoston laadukas kunnossapito ja tasapuolisten palveluiden turvaaminen myös tulevaisuudessa edellyttää leikkipaikkoihin kohdistuvien toimenpiteiden ja peruskorjausten sisällön ja aikataulutuksen harkittua suunnittelua. Leikintekoa -leikkipaikkaohjelma ohjaa leikkipaikkojen resurssien kohdentamista.

Leikkipaikat on jaettu kolmeen eri tasoon, lähileikkipaikkaan, alueleikkipaikkaan sekä keskusleikkipaikkaan. Luokitus asettaa tavoitteen verkoston sekä yksittäisen leikkipaikan kehittämiselle Luokitus parantaa leikkipuistoverkoston toimivuutta ja palveluita ja sillä pyritään varmistamaan, että palvelut vastaavat tarvetta ja tavoittavat kaikki leikkipuistojen käyttäjät tasavertaisesti. Luokituksen tavoitteena on keskittää laajempia ja monipuolisempia leikkipaikkoja, siten että ne sijaitsevat kohtuullisen matkan päässä kaikille käyttäjille. Pienemmät lähileikkipaikat ovat helposti saavutettavia. Luokitus ohjaa leikkipaikkojen suunnittelua, rakentamista ja ylläpidon tavoitteita. Luokitus perustuu väestömäärään, varhaiskasvatuksen päivähoitotarpeisiin, luokituksessa on huomioitu myös maantieteelliset esteet, kuten vesistöt, junaradat yms., sekä vilkkaasti liikennöidyt väylät.

Ohjelmaa on laadittu yhteistyössä eri toimialojen asiantuntijoiden kanssa. Kaupunkiympäristötoimialan moniammatillisen työryhmän lisäksi ohjelman laadintaan ovat osallistuneet varhaiskasvatuksen ja liikuntapalveluiden asiantuntijat. Ohjelman laadinnan lähtökohtana on asukkaiden ja lasten tarpeet ja toiveet. Korona pandemian vuoksi osallisuus järjestettiin kokonaan internetissä. Leikkipuisto-ohjelmaa varten tehtiin asukaskysely internetpohjaiseen Kerro Kantasi kyselyalustaan. Kerro kantasi -palveluun saatiin 188 vastausta.  Lisäksi ohjelman laadinnan pohjaksi on analysoitu vuosien 2015-2020 leikkipaikkoja koskevat asukaspalautteet, joita on 1430 kpl. Kyselyiden vastauksissa ja palautteissa toistuu samoja teemoja, kuten esimerkiksi kaiken ikäisten huomioiminen leikkipaikoilla, liikunnallisuuden lisääminen, teemaleikkipaikat ja parempi tiedottaminen muutoksista leikkipaikoilla. Leikkipaikkaohjelma esiteltiin lasten parlamentin hallitukselle. Lasten parlamentin hallituksen tärkein viesti oli, että lapset tulee ottaa mukaan leikkipaikkojen suunnitteluun. Leikin ja liikunnan yhdistämiseen ja kaikenikäisten liikkumiseen samoilla puisto-alueilla luodaan mahdollisuuksia. Leikkipaikkaohjelman luonnos oli kommentoitavana Kerro kantasi -palvelussa. Luonnoksen kommentointiin saatiin 22 vastausta, jotka tukivat leikkipaikkaohjelman tavoitteita.

Leikkipaikkaohjelman palvelulupaukset asettavat tavoitteet ohjelmakauden kehittämiselle. Palvelulupauksiin tiivistyy asiakkaiden toiveet ja asiantuntijatyöryhmän huomiot. Leikkipaikkaohjelman palvelulupaukset:

- lapset ovat leikkipaikkojen parhaita asiantuntijoita, käytetään tätä asiantuntijuutta,

- varmistetaan hyvä- kuntoinen ja toimiva leikkipuistoverkosto riittävillä resursseilla,

- leikkipaikalla tapahtuvista muutoksista tiedotetaan aktiivisesti,

- leikkipuistot toimivat viihtyisinä ympäristöinä ja kaikenikäisten kohtaamispaikkoina

- teemaleikkipuistoissa viihdytään ja ne houkuttelevat leikkipuistoretkeilyyn, ja

- leikkipuistot ovat liikunnallisia ja ne kehittävät kaikenikäisten toimintakykyä.

Ohjelma sisältää leikkipaikkojen peruskorjausohjelman viidelle vuodelle. Peruskorjausohjelma on huomioitu investointiohjelmassa ja tulevissa investointisuunnitelmissa.

Käsittelyssä oleva leikkipaikkaohjelma on Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 1.6.2016 § 255 tiedoksi merkitsemän Leikkipaikkojen verkostoselvityksen 2016 päivitys.

Kaupunginvaltuuston hyväksymän Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen (23.9.2019 § 139) kohdan 2.4 mukaisesti kaupunginhallitus hyväksyy kaupungin laajamerkitykselliset kehittämisohjelmat.

Liite 1Leikintekoa Turun kaupungin leikkipuisto-ohjelma vuosille 2021-2026

Oheismateriaali 1Yhteenveto vuonna 2020 ja 2021 teetetyn kyselyn tuloksista

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää esittää Leikintekoa -leikkipaikkaohjelmaa kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavilla muutoksilla:

- lisätään ohjelmaan seuraavan lauseen Luontopohjaiset ratkaisut -lukuun: "Luontopohjaisia ratkaisuja ja vehreyttä lisätään myös olemassa olevilla leikkipaikoilla.”, ja

- selvitetään pyörätuolikeinun sijoittamista johonkin kaupungin leikkipuistoista."

Liite 2Leikintekoa Turun kaupungin leikkipuisto-ohjelma vuosille 2021-2026 , muutettu 8.6.2021 (Kylk § 208)

Ilvessalon Helinin kannattamana tekemä muutosehdotus koskien luontopohjaisia ratkaisuja hyväksyttiin yksimielisesti.

Laukkasen Ilvessalon kannattamana tekemä muutosehdotus koskien pyörätuolikeinupaikan sijoittamista hyväksyttiin yksimielisesti.

Ilvessalon muutosehdotuksen perustelut:

"Lasten luontokosketus on tutkitusti tärkeää immuunijärjestelmän kehittymiselle. Luonnon kanssa kosketuksissa olevilla lapsilla on vähemmän allergioita ja immuunijärjestelmän häiriöistä johtuvia sairauksia."

Laukkasen muutosehdotuksen perustelut:

"Lapset tunnetusti nauttivat keinumisesta. Lapselle, jonka jalat eivät toimi, se tuo vauhdin tunteen, jota hänellä on harvoin mahdollisuus muuten kokea. Yhtä merkittävää on, että keinumista pidetään lapsille (ja vanhemmillekin) monin tavoin hyödyllisenä. Tasapaino kehittyy. Keinuminen voi rauhoittaa lasta, ja onpa keinumista tutkittu jopa kivun helpottajana. Keinumista käytetäänkin yleisesti toimintaterapiassa mm. vahvistamaan sensomotorisia taitoja."

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kylk § 208
Liite 1:Leikintekoa Turun kaupungin leikkipuisto-ohjelman päivitys 2021
Liite 2:Leikintekoa Turun kaupungin leikkipuisto-ohjelman päivitys 2021, muutettu 8.6.2021 (Kylk § 208)