Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta22008.06.202117

3785-2021 (10 03 01)

Pajutien katusuunnitelma

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Pajutien katusuunnitelma. Suunnitelman tarkoituksena on sorapintaisen kadun asfaltointi, rakenteiden korjaus sekä pintakuivatuksen parantaminen.

Kylk § 220

Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Ossi Kaila 28.5.2021:

Nykytilanne

Moikoisten kaupunginosassa sijaitseva Pajutie on sorapintainen tonttikatu, jonka varrella on pientaloasuinkiinteistöjä. Kadun päädyssä on kääntöpaikka sekä jalankulkuyhteys läheiselle lenkkipolulle ja leikkipaikalle. Pajutien Honkaistentiehen liittyvä alkuosa on nykyisellään asfaltoitu noin 20 metrin matkalta.

Sateiden johdosta kadun sorapintaan muodostuu syviä uria ja soraa kulkeutuu sadevesien mukana tonteille ja Honkaistentielle asti sekä läheisiin hulevesikaivoihin, joka aiheuttaa jatkuvaa kunnossapitotarvetta. Kadun alkupään asfaltoitu osuus on kuoppainen ja huonossa kunnossa.

Kuva 1. Suunnittelualue.

Suunnitelma

Kaupunkiympäristötoimiala on laatinut katusuunnitelman Pajutielle. Suunnitelman mukaan katu päällystetään asfaltilla ja kadulle tulee yksipuolinen sivukaltevuus. Kadun vasempaan reunaan tulee 8 cm korkea liimattava betoninen reunatuki, jolla hallitaan kadun pintavesiä ja kadun oikealle puolelle 0,5 m murskepiennar. Kadun rakennekerrokset uusitaan tarvittavin osin ja rakenteiden kuivatusta parannetaan salaojalla. Päällystäminen tehdään lähtökohtaisesti kadun kunnossapidollisista syistä.

Kadusta ei ole tehty erillistä liikennesuunnitelmaa, mutta kadun poikkileikkauksen ja kääntöpaikan suunnittelussa on kuultu Turun kaupungin liikennesuunnitteluyksikköä.

Nähtävilläolo ja muistutukset

Katusuunnitelma on ollut nähtävillä 26.4. - 10.5.2021. Suunnitelmasta on jätetty yksi muistutus.

Muistutus

Muistutuksessa kiitettiin suunnitelmaa ja esitettiin toive muutaman metrin pituisen kaiteen asentamisesta jalankulkijoita varten kadun oikealle puolelle alkupään jyrkälle osuudelle. Muistuttajan mukaan kaide toisi turvaa alueen seniorikansalaisille jyrkkää ja talvisin liukasta mäkeä kuljettaessa.

Kaide päätettiin jättää suunnitelman ulkopuolelle, sillä kaiteen sijoittaminen tukimuurin reunaan hankaloittaisi kadun talvikunnossapitoa sekä viereisen hulevesikaivon ylläpito- ja huoltotöitä. Uuden suunnitelman myötä kadun geometria paranee kadun suuaukolla ja viereisen kaivon korkeusasemaa nostetaan, jolloin siihen ei jää nykyisen kaltaista jyrkkää ja voimakkaasti sivulle kallistuvaa reunaa.

Kustannusarvio

Kadunrakentamisen kustannusarvio on noin 55.000 euroa (alv 0 %). Kustannusarvio sisältää 10 %:n hankevarauksen.

Liite 1Pajutien katusuunnitelma K 6647 003 12.4.2021

Oheismateriaali 1Muistutus

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Pajutien katusuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 220
Liite 1:Pajutien katusuunnitelma K 6647 003 12.4.2021