Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta22108.06.202118

5234-2021 (10 03 01)

Michailowinportaat, katusuunnitelma

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristötoimiala esittää lautakunnan hyväksyttäväksi Michailowinportaiden katusuunnitelman. Michailowinkadun alemman ja ylemmän osan väliin on suunniteltu vuonna 2013 portaat. Nyt laaditun suunnitelman tarkoituksena on karsia aikaisemmin laadittua suunnitelmaa kustannussyistä.

Kylk § 221

Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentamisen toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Erkko Välimäki 28.5.2021:

 

Nykytilanne

Michailowinkatu on Kakolanmäelle lännestä johtava katu, joka kiertää entisen vankimielisairaalan. Michailowinkadun alemman ja ylemmän osan väliin, entisen vankimielisairaalan muurin viereen, jää korkeuseroltaan noin 10 metriä korkea rinne. Entisen vankimielisairaalan muurin vieritse kulkee maastoon muodostunut paljon käytetty jalankulkuyhteys. Jalankulkuyhteys on kehnossa kunnossa ja jyrkästä rinteestä sekä mahdollisesti tippuvista kivistä johtuen vaarallinen. Alue ei ole korkeuserojen vuoksi esteetön.

Asemakaavassa on kyseiseen kohtaan esitetty portaat. Portaisiin liittyvä katusuunnitelma on hyväksytty kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa vuonna 2013 ja siitä on laadittu rakennussuunnitelma.

 

Suunnitelma

Aikaisemmin laadittua suunnitelmaa on muutettu poistamalla rinteestä istutuksia, kiveyksiä ja oleskelutasanteita sekä pienemmät, vankimielisairaalan portille johtavat portaat. Lisäksi portaiden leveyttä on pienennetty. Syynä muutokseen on kustannussäästöt. Uuteen suunnitelmaan on Michailowinkadun ylemmän osan reunaan lisätty noin 45 metrin matkalle L-tukimuuri rinteen tukemista varten sekä portaiden viereen rakennettava valaistus. Nämä nostavat kustannuksia aikaisempaan verrattuna.

Suunnitelmassa on esitetty Michailowinkadun tekemän lenkin kapeimpaan kohtaan rakennettavaksi luonnonkiviset portaat. Portaiden pituus noin 45 metriä ja leveys 2,8 metriä. Portaisiin asennetaan kaiteet laitoihin. Portaisiin rakennetaan luonnonkivilaatoilla päällystettäviä välitasanteita. Välitasanteet ovat tarpeen portaiden pituuden johdosta ja välitasanteen levennyksiltä voidaan hoitaa rinnettä.

 

Rinteeseen rakennetaan rinteen pysyvyyden varmistamiseksi ja kunnossapidon helpottamiseksi paasikivimuurilla reunustettuja tasanteita. Rinteen yläosaan Michailowinkadun jalkakäytävän reunaan rakennetaan L-tukimuuri ja Michailowinkadun alemman osan jalkakäytävän reunaan rakennetaan paasikivinen tukimuuri.

 

Rinteeseen perustetaan niitty. Portaiden viereen istutetaan maanpeitepensaita ja alueen pohjoisosaan istutetaan pieniä lehtipuita.

 

Alueen pintavesien johtaminen järjestetään betonikouruilla ja hulevesikaivoilla. Portaat valaistaan.

 

Michailowinportaiden rakentamisen katusuunnitelmatasoinen kustannusarvio on 464.000 euroa (alv 0 %). Kustannusarvioon sisältyy 15 % suuruinen hankevaraus.

 

 

Suunnitelman nähtävilläolo

 

Michailowinportaiden katusuunnitelma on ollut nähtävillä 10. - 24.5.2021

 

Suunnitelmasta on esitetty yksi muistutus, jossa toivotaan portaiden siirtämistä kauemmas kiinteistörajasta, istutuksia portaiden ja kiinteistörajan väliin sekä muistutuksessa ollaan huolissaan roskaantumisen lisääntymisestä alueella.

 

Portaat on alun perin sovittu rakennusyhtiön kanssa rakennettavaksi rajaan kiinni. Portaiden sijainti on esitetty katusuunnitelmassa K 9033 002 (6.11.2013). Tällä tavoin on estetty veden johtuminen kiinteistölle ja varmistettua portaille maisemallisesti ja teknisesti hyvä reitti. Portaiden siirto kauemmaksi vaikeuttaisi portaiden reunan hoitoa ja kuivatusta sekä vaatisi tukirakenteita. Nämä nostaisivat rakennuskustannuksia. Rakennussuunnitelma vaiheessa päätetään roska-astioiden sijoittamisesta portaiden ylä- tai alapäähän.

 

Lisäksi Turun museokeskus on antanut lausunnon liittyen alueella sijainneisiin kolerahautoihin ja niihin liittyviin lain edellyttämiin arkeologisiin tutkimuksiin. Portaat sijoittuvan puretun lämpökeskuksen paikalle. Lämpökeskuksen alinta osaa oli louhittu kallioon, joten portaiden kohdalla ei varmuudella ole kolerahautoja.

 

Nähtävilläolon jälkeen tehdyt muutokset

 

Suunnitelmiin ei ole tehty muutoksia nähtävillä olon jälkeen.

 

Liite 1                                  Michailowinportaat, katusuunnitelma K 9033 004 pvm. 7.5.2021

Liite 2                                  Michailowinportaat, katusuunnitelma K 9033 005 pvm. 7.5.2021

Oheismateriaali 1               Katusuunnitelmaselostus Michailowinportaat, pvm 7.5.2021

Oheismateriaali 2               Muistutus

Oheismateriaali 3               Turun museokeskuksen lausunto Michailowinportaiden katusuunnitelmista

 

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Michailowinportaiden katusuunnitelman liitteiden 1 ja 2 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 221
Liite 1:Michailowinportaat, katusuunnitelma K 9033 004 pvm. 7.5.2021
Liite 2:Michailowinportaat, katusuunnitelma K 9033 005 pvm. 7.5.2021