Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, pysäköinninvalvonta 
Loppupvm 31.5.2021, Valvontapäällikkö524.05.2021 

6351-2021 (02 08 00)

Pysäköintiautomaattien aurinkopaneelien hankinta

Pysäköinninvalvonta ja ajoneuvosiirrot, valvontapäällikkö Roy Sjöblom 18.5.2021:

Turun kaupungin pysäköintiautomaatit ovat pysäköinninvalvonta ja ajoneuvosiirrot -yksikön hallinnassa. Vuonna 2020 kaupungissa kilpailutettiin pysäköintiautomaattien hankintasopimus (diaari 15063-2019). Osana voittanutta tarjousta oli lisäoptio aurinkopaneeleista laitteiden käyttöenergian tuottamiseksi.

Alkuperäisen hankinnan yhteydessä tilattiin kolme (3) laitetta aurinkopaneelein, jotka on ollut tarkoitus asentaa testikohteeksi Kupittaanpuiston pysäköintialueille. Alueiden rakentamisen viivästymisen seurauksena laitteita ei olla saatu kokeilukäyttöön. Asiasta tehtyjen lisäselvitysten perusteella vastaavia aurinkosähköllä toimivia laitteita on Helsingissä muutamia paperisin pysäköintikuitein sekä muun muassa Tukholmassa noin 1000 laitetta ja pohjoisimpana Uumajassa digitaalisin kuitein. Laitteet ovat olleet toimintavarmoja talven lumisuudesta ja pimeydestä huolimatta.

Kaupungin sopeuttamisohjelmaan kuuluva maksullisen pysäköinnin laajentaminen on rakennuttamisen suunnitteluvaiheessa. Laajennuksen yhteydessä on tarkoitus asentaa pysäköintiautomaatti kahteentoista (12) uuteen kohteeseen. Uuden automaattipaikan perustaminen sähköineen ja niihin liittyvine suunnitteluineen maksaa arviona 5000 € per laite. Tämän lisäksi tulee laitteen sähkömaksu, joka on ollut noin 300 € per laite per vuosi. Yhteensä kulut siis kahdelletoista (12) laitteelta noin 64 000 €.

Kaskea Oy:n kilpailutetun tarjouksen sekä jälkikäteen saadun lisätiedustelun mukaan aurinkopaneeli ja tehoakku maksavat yhteensä 850 €/kpl, vara-akku 288 €/kpl sekä muutos- ja ohjelmointi työ kahdelletoista (12) laitteelle 32 tuntia á 40 €. Vara-akut toimivat järjestelmän toiminnan takaavana varmistuksena, jos hetkittäisiä latausongelmia ilmenee. Hankinnan kokonaiskustannukset kahdella vara-akulla ovat 12 056 €.

Säästö kiinteään sähköverkkoasennukseen nähden on huomattava. Samalla hankinta mahdollistaa isomman kokeilukohteen aurinkoenergialla toimivilla pysäköintiautomaateilla keskustaolosuhteisiin, jotka talojen luomien varjojen vuoksi eroaa huomattavasti Kupittaanpuiston avoimesta sijoittelusta. Kaupungin hiilineutraaliustavoitteita tukien pysäköintiautomaateista on hyvä saada itsevaraisia energian suhteen sekä pienin askelin siirtyä myös pois paperisten kuittien käytöstä.

PäätösPäätin hankkia Kaskea Oy:ltä kahdentoista (12) pysäköintiautomaatin päivityksen aurinkosähköllä toimiviksi tarvittavine osineen sekä kaksi vara-akkua. Hankinnan pohjana on Kaskea Oy:n kanssa tehty pysäköintiautomaattien hankintasopimus. Tehtävän hankinnan arvo on maksimissaan 12 056,00 € (alv 0%)

 

Roy Sjöblom

valvontapäällikkö

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

aoKaskea Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedXXXXX