Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta19001.06.202112

6567-2021 (10 03 01)

Yrityspysäköinnin säännöt Turussa

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi yrityspysäköintiluvan säännöt. Yrityspysäköintilupien sääntöjä on täsmennetty ja täydennetty ja niihin on lisätty mahdollisuus luvan irtosanomiseen ja maksujen palauttamiseen. Yrityspysäköintiluvan voi ostaa kuukaudeksi kerrallaan, kun ne on saatu määriteltyä sähköiseen lupajärjestelmään. Kahden vuoden kokeiluna ehdotetaan otettavaksi käyttöön yrityspysäköintilupa, joka on voimassa kaikilla lupapysäköintialueilla.

Kylk § 190

Kaupunkiympäristötoimiala, liikenneinsinööri Jaana Mäkinen 21.5.2021:

Taustaa

Yrityspysäköintijärjestelmä otettiin käyttöön Turussa kokeiluluonteisesti vuonna 2009 ja pysyvästi vuonna 2010. Yrityspysäköintilupa myönnetään yritykselle, jonka toimipiste sijaitsee lupapysäköintialueella. Jos kyseisellä alueella sijaitseva pysäköintipaikka on merkitty lupapysäköintipaikaksi, voi luvan haltija pysäköidä maksullisella paikalla erillistä pysäköintimaksua maksamatta sekä aikarajoitteisella paikalla rajoituksetta. Luvan hinta on tällä hetkellä 350€/vuosi. 12 kuukautta voimassa olevia lupia on myyty noin 50 kpl vuodessa.

Uudet säännöt

Yrityspysäköinnin säännöt ovat pääpiirteissään samanlaiset kuin ennenkin. Säännöt on esitetty kokonaisuudessaan liitteessä 1. Sääntöihin on lisätty kohta, jossa kuvataan, missä lupa oikeuttaa pysäköimään. Sanamuotoja on muutenkin jonkin verran tarkennettu, jotta väärinkäsitysten mahdollisuus pienenee. Hakijan ei enää tarvitse itse omistaa ajoneuvoa, jolle hän hakee yrityspysäköintilupaa. Sääntöihin on lisätty kohta, jonka mukaan luvan haltija voi päättää luvan voimassaolon niin halutessaan ja hakea maksun palautusta täysiltä käyttämättä jääviltä kuukausilta.

Päätösesityksessä ehdotetaan aloitettavaksi kahden vuoden pituista kokeilua kaikilla lupapysäköintialueilla A–M voimassa olevasta yrityspysäköintiluvasta. Kaikki alueet kattava yrityspysäköintilupa helpottaa erityisesti liikkuvaa työtä tekevien yrittäjien arkea. Kaikki alueet kattavan luvan saamiseksi yrityksen toimipisteen on kuitenkin oltava jollain lupapysäköintialueista. Tällainen kaikki lupapysäköintialueet kattava yrityspysäköintilupa on käytössä ainakin Helsingissä ja Tampereella, ja Turussakin on ollut tällaiselle luvalle kysyntää. Koska yhden alueen yrityspysäköintilupien kysyntä on ollut Turussa melko alhaista, kaikkien alueiden yrityspysäköintiluvan tarjoaminen ei nostane yrityspysäköintilupien määrää kaupungissa ratkaisevasti.

Sekä yhdellä alueella voimassa olevan yrityspysäköintiluvan että kaikilla alueilla olevan luvan hinnasta päätetään erikseen. Muissa kaupungeissa kaikkien alueiden yrityspysäköintilupa on noin kaksi kertaa kalliimpi kuin tavallinen yhden alueen yrityspysäköintilupa. Yrityspysäköintilupien hakeminen ja hallinnointi pyritään siirtämään sähköiseen lupajärjestelmään vuoden 2021 aikana. Sähköisessä lupajärjestelmässä luvan voi hankkia yhdeksi tai useammaksi kuukaudeksi kerrallaan.

Liite 1Yrityspysäköintilupajärjestelmän säännöt 2021

Oheismateriaali 1Aikaisemmat yrityspysäköintilupajärjestelmän säännöt

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä otettavaksi käyttöön 1.7.2021 alkaen yrityspysäköintilupien säännöt liitteen 1 mukaisesti. Samalla kaupunkiympäristölautakunta päättää, että päätös voidaan panna täytäntöön heti mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu
tpvKaupunkiympäristö, paikkatieto ja kaupunkimittaus
tpvKaupunkiympäristö, pysäköinninvalvonta


Liitteet:

Kylk § 190
Liite 1:Yrityspysäköintilupajärjestelmän säännöt 2021