Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta19801.06.20219

13033-2015 (613, 627)

Turun hallinto-oikeuden päätös / asemakaavamuutos: Kauppaopisto

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt Kauppaopiston asemakaavamuutoksesta tehdyn valituksen.

Kylk § 198

Ympäristölakimies Nina Mattila 24.5.2021:

Kaupunginvaltuusto on 9.12.2019 § 174 hyväksynyt Kauppaopiston asemakaavamuutoksen, joka on laadittu I kaupunginosan kortteliin 16 (os. Kellonsoittajankatu 9, 13 ja 15; Sirkkalankatu 11a, 11b ja 13a). Kaavamuutosalue käsittää Kauppaopiston tontin 21, neljä muuta korttelin tonttia (9, 1007, 1008 ja 2008) sekä osan Kellonsoittajankadun katualueesta sekä puiston, jossa kulkee Pyhän Kerttulin oikopolku. Kellonsoittajankadun varrella ammatti-instituutin käytössä oleva tontti muutetaan kaavamuutoksella pääasiallisesti asuinkäyttöön ja Sirkkalankadun ja Kellonsoittajankadun kulmassa olevien naapuritonttien rakennuksia suojellaan. Rakennusoikeutta uudisrakennettavalle tontille (AL-2) osoitetaan pääkäyttötarkoituksenmukaiseen rakentamiseen 12 640 k-m2. Uudisrakennukseen arvioidaan tulevan n. 160 asuntoa ja n. 280 asukasta. AL-1 -korttelialueelle on suojeltavien rakennusten lisäksi osoitettu kaksi talousrakennuksen rakennusalaa, yhteensä 160 k-m2. Pyhän Kerttulin oikopolku muutetaan katualueeksi.

Viisi asunto-osakeyhtiötä, joiden hallitsemat tontit rajoittuvat kauppaopiston tonttiin, tekivät yhteisen valituksen, jossa vaadittiin valtuuston päätöksen kumoamista. Lisäksi valituksessa vaadittiin oikeudenkäyntikulujen korvaamista ja katselmuksen toimittamista. Valituksen mukaan asemakaava on lainvastainen, koska se sallii kauppaopiston tontille liikaa ja liian korkeaa rakentamista etenkin tontin keskiosaan. Lisäksi valituksen mukaan asemakaava on tulevan yleiskaavan vastainen ja lainvastainen, koska asemakaavan tarkastelualue on liian suppea. Turun hallinto-oikeus on päätöksellään hylännyt valituksen sekä katselmuksen toimittamista ja oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevat vaatimukset.

Turun hallinto-oikeuden päätöksen mukaan kaupunki voi sille itsehallintoonsa kuuluvan harkintavallan nojalla päättää sellaisesta kaavaratkaisusta, joka parhaiten vastaa maankäytöllisiä tarpeita. Kaupungin harkintavaltaa rajoittavat ainoastaan maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyt kaavan sisältövaatimukset sekä yleiset harkintavaltaa rajoittavat periaatteet. Hallinto-oikeuden toimivaltaan kuuluu ainoastaan tehdyn kaavapäätöksen laillisuuden arvioiminen. Turun hallinto-oikeus on todennut, että kaavamuutos ei ole voimassa olevan yleiskaavan vastainen. Yleiskaavaluonnoksella ei ole maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettuja asemakaavan laatimista ohjaavia oikeusvaikutuksia.

Hallinto-oikeus toteaa, että suppealaisen asemakaavan muutoksen yhteydessä on mahdollista osoittaa entistä tehokkaampaa tai myös aikaisemmasta käyttötarkoitukseltaan poikkeavaa rakentamista, mikäli tämän rakentamisen vaikutukset selvitetään riittävän laaja-alaisesti. Kauppaopiston tontin uusi käyttötarkoitus vastaa pääosin naapurikiinteistöjen käyttötarkoitusta eikä kaavamuutoksen mahdollistama rakentamisen tehokkuus olennaisella tavalla poikkea lähialueen muusta rakentamistehokkuudesta. Kaava-asiakirjoista saatavan selvityksen perusteella on voitu päätellä, että kaava ei ole asemakaavan sisältövaatimusten tai maanomistajien yhdenvertaisen kohtelun periaatteen vastainen eikä kaavan aluerajaus ole lainvastainen.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan asemakaavamuutoksessa naapurikiinteistölle uusista asuinrakennuksista aiheutuvia haittoja on pyritty vähentämään kaavaratkaisuilla, joilla rakentaminen on pääosin osoitettu Kellonsoittajankadun varteen ja vähäisemmissä määrin tontin keskiosaan, mutta kuitenkin varsin etäälle naapuritonttien piha-alueista. Kellonsoittajankadulla rakentamisen korkeus on naapuritonteilla olevien rakennusten korkeutta mukaillen porrastettu kolmeen korkeustasoon. Hallinto-oikeus on todennut, ettei varjostuksen vähäistä lisääntymistä kahden kiinteistön alueella, muutoksia naapurikiinteistöiltä avautuvissa näköaloissa taikka korttelin rakennusmassan aikaisemmasta poikkeavaa sijoittumista voida pitää maankäyttö- ja rakennuslain 54 §:n mukaisena kohtuuttomana haittana. Näin ollen ja kun myös otetaan huomioon kaavamuutoksen elinympäristöön kohdistuvien vaikutusten vähäisyys laajemmin tarkasteltuna, kaavaratkaisu täyttää myös viihtyisää elinympäristöä koskevan sisältövaatimuksen eikä kaavamuutoksesta aiheudu myöskään lainvastaista valittajayhtiöiden asukkaiden elinympäristön laadun merkityksellistä heikkenemistä.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 6.5.2021

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta merkitsee hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.