Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta18418.05.20211

5742-2021 (10 03 01, 10 03 02)

Lausunto Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaavan rakennuksen hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä:

Tilapalvelut pyytää kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Wäinö Aaltosen koulun puretun Ylikylän rakennuksen ja kohteella olevat tilapäiset vuokratilaparakit korvaavan uudisrakennushankkeen hankesuunnitelmasta. Hankesuunnitelmassa esitetään pysyvänä uudisrakennuksena toteutettavaksi esiopetuksen tilat, tilat aamu- ja iltapäivätoiminnalle, perusopetustiloja sekä tilat avoimelle varhaiskasvatukselle. Hankkeen päämäärä on toteuttaa korvaavat ja nykyistä varhaiskasvatustoimintaa ja kasvavaa tarvetta paremmin vastaavat tilat ja helpottaa perusopetuksen tilapuutetta koulussa.

Kylk § 184

Kaupunkisuunnittelu, toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Päivi Siponen 17.5.2021:

Wäinö Aaltosen koulun puretun ylikylän rakennuksen ja kohteessa olevien tilapäisten lisätilojen korvaavan uudisrakennushankeen hankesuunnitelman laadinnasta on vastannut Konsernihallinnon tilapalvelukeskus, sivistystoimiala sekä kaupunkiympäristötoimialan toimitilojen rakennuttaminen. Lausuntoa hankesuunnitelmasta pyydetään 31.5.2021 mennessä. Kaupunkiympäristölautakunnan lausunnossa pyydetään keskittymään rakentamisen, maankäytön, kaavoituksen ja liikenteen näkökulmiin.

Wäinö Aaltosen kouluun kuuluvan Ylikylän rakennuksen käytöstä luovuttiin sisäilmasyistä maaliskuussa 2017. Koulutoiminta siirrettiin Wäinö Aaltosen koulun muihin tiloihin sekä pihaan sijoitettuihin väliaikaisiin parakkirakennuksiin. Parakkirakennukset eivät voi olla pysyvä ratkaisu, vaan kaikkien näiden toimintojen tilatarve tulisi ratkaista pysyvällä tavalla.

Esityksenä on, että käytöstä poistunut Ylikylän kirjasto- ja koulurakennus ja sitä seuranneet parakkitilat korvataan uudisrakennuksella. Uudisrakennus toteutetaan vanhan Ylikylä-rakennuksen paikalle. Tiloihin sijoittuu opetustilaa, aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä esiopetuksen tilat, avoimen varhaiskasvatuksen ryhmätila, yhteiskäyttötila, yhteiset henkilöstön tilat sekä kouluterveydenhuollon ja oppilashuollon tilat.

Lausunto

Wäinö Aaltosen koulua varten laadittu asemakaava on vuodelta 1996, kaavatunnus 22/1994, koulun kortteli on opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue (YO). Asemakaavan mukainen rakennusoikeus on 6752 k-m2, josta jää jäljellä 2585 k-m2 kirjasto- ja parakkirakennusten purkamisen jälkeen.

Hankesuunnitelman mukainen rakentaminen ei vaadi kaavamuutosta.

Jatkosuunnittelussa tulee huomioida saattoliikenteen turvallisuus kaikkien osapuolten kannalta.

Liite 1Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaavan rakennuksen hankeselvitys 30.4.2021

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää osaltaan hyväksyä Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaavan rakennuksen hankesuunnitelman ja antaa konsernihallinnon tilapalveluille yllä olevan mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Kylk § 184
Liite 1:Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaavan rakennuksen hankeselvitys 30.4.2021