Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta18218.05.20219

13381-2020 (02 05 00)

Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen kaivu- ja aitaamislupamaksujen päivittämisestä 1.12.2020 § 436 osittainen kumoaminen kaupungin omien investointityömaiden osalta

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksessä kaivu- ja aitaamislupamaksujen päivittämisestä 1.12.2020 § 436 päätettiin myös kaupungin omien investointityömaiden kaivuluvat muutettavan maksullisiksi. Päätöksen jälkeen on käynyt ilmi, että nykyiset kaivulupaohjeet ja taksoitus eivät sovellu kaupungin omien investointityömaiden kaivulupamaksujen määrittelyyn, joten päätös tulisi tältä osin kumota.

Kylk § 182

Kaupunkiympäristön rakennuttaminen, vastaava rakennuttaja Tuomas Turpeinen 11.5.2021

Kunnalla on kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain 14 b §:n mukaan oikeus periä maksu katu- ja yleisellä alueella tehtäviä töitä koskevien ilmoitusten tarkastamisesta ja töiden valvonnasta aiheutuneista kustannuksista. Samoin kunta saa periä maksun kadun ja yleisen alueen tilapäisestä rajaamisesta työmaana pois yleisestä käytöstä. Tämän perusteella kaupunki laskuttaa kaivu- ja aitaamisluvista oman taksansa mukaisesti, jolloin perusteena on aika, alueen laajuus ja alueen keskeisyys.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 1.12.2020 § 436muun muassa, että kaupungin omien investointimäärärahoilla toteutettavien työmaiden kaivuluvat muutetaan maksullisiksi ja laskuttamiseen käytetään samaa taksoitusta kuin yksityisiinkin kaivulupiin. Uutta käytäntöä alettiin soveltaa 1.1.2021 jälkeen käynnistyviin kaupungin tilaamiin urakoihin.

Yksityisten työmaat kaivulupien alaisilla alueilla ovat usein selvärajaisia verkostotöitä, joiden jälkeen kadun rakenteet ja liikennejärjestelyt palautetaan ennalleen. Kaivulupiin liittyvät ohjeistukset ja taksoitus on rakennettu yksityisten työmaiden ehdoilla, jotka eivät sovellu sellaisenaan käytettäväksi laaja-alaisempiin rakennusurakoihin, joissa katutilan koko muuttuu, katutila järjestetään uudelleen tai kaivualueen laajuus liikennöitävällä alueella on muusta syystä vaikea mitata. Tästä syystä nykyisten kaivulupaohjeiden mukaiset kaivulupamaksut ovat laaja-alaisissa rakennusurakoissa erittäin vaikeaa määritellä tarkasti.

Kaupungin omat investointimäärärahoilla tehtävät työt toteutetaan kilpailutettujen rakennusurakoiden tai puitejärjestelyihin perustuvien hankintasopimusten avulla, jotka ovat julkisia hankintoja. Laki julkisista hankinnoista § 67 mainitaan, että tarjouspyyntö, neuvottelukutsu ja niiden liitteet on laadittava niin selviksi, että niiden perusteella voidaan antaa keskenään vertauskelpoisia tarjouksia. Kevään 2021 aikana on huomattu, että k aivulupamaksujen määrittelyn vaikeus johtaa siihen, että tarjoajat tulkitsevat kaivulupaohjeita eri tavoin, jolloin heidän antamat tarjoukset eivät ole keskenään vertailukelpoisia.

Kaupungin suorittamien investointitöiden osalta ei myöskään ole tarkoituksenmukaista siirtää investointihankkeiden kustannuksia kunnossapitoon tuotoiksi sisäisellä laskutuksella kaivuulupamaksumenettelyllä. Sen sijaan on edelleen tarkoituksenmukaista motivoida myös kaupungin hankkeissa urakoitsijoita saattamaan kaivantotyöt mahdollisimman nopeasti valmiiksi. Tämä on kuitenkin tarkoituksenmukaisempaa ja joustavampaa hoitaa siten, että urakkasopimuksissa määritellään tarvittavat aikataulut ja esim. väli- ja osatavoitteet kaivantojen aukipitämiselle ja asetetaan riittävät sanktiot sen varalta, mikäli kaivantojen aukipitämisen aikataulu venyy urakkasopimuksen mukaisesta aikataulusta.

Edellä kuvatuista syistä kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään lautakunnan 1.12.2021 § 436 päätöksen osittaista kumoamista kaupungin omien investointityömaiden kaivulupien maksullisuuden osalta.

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että:

- kaupunkiympäristölautakunnan päätös 1.12.2020 § 436 kumotaan siltä osin, kun päätös koski kaupungin omien investointityömaiden kaivulupien maksullisuutta, ja

- muutos astuu voimaan välittömästi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön kunnossapito
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen