Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta17011.05.202110

12507-2020 (10 03 01)

Katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat Viilarinkadun puuttuvasta pyörätiestä välillä Rakennusmestarintie - Lasimestarintie

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi suunnitelmat Viilarinkadun puuttuvasta pyörätieosuudesta välillä Rakennusmestarintie-Lasimestarintie.

Kylk § 170

Kaupunkirakentaminen Anu Kinnari, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus Eero Paavola 23.4.2021:

 

Viilarinkatu toimii Lasimestarintien pyöräilyreitin jatkeena Raision suunnasta Länsikeskuksen kauppakeskittymään. Viilarinkadulta puuttuu pyörätie Lasi-mestarintien Rakennusmestarintien väliseltä osuudelta. Pyörätieverkoston yhtenäisyyden parantamiseksi tällä osuudella on tarve pyörätien rakentamiselle.

 

Alla kuva nykytilanteesta, jossa pyöräily on ajoradalla.

Alla on puuttuva pyörätieyhteys punaisella sijoitettuna nykyiselle pyöräilyverkostolle opaskartalla.

Suunnitelmassa esitetään Viilarinkadun pohjoisreunalla olevan nykyisen kapean jalkakäytävän korvaamista 3-3,5 metrin levyisellä yhdistetyllä jalkakäytävällä ja pyörätiellä. Väylä liitetään Lasimestarintien liittymässä Satakunnantielle johtavaan nykyiseen väylään. Väylä muotoillaan ja merkitään Lasimestarintien liittymässä siten, että se muodostaa liittymässä etuajo-oikeutetun pääsuunnan.

 

Suunnittelualueella saneerataan myös Viilarinkadun eteläpuolinen jalkakäytävä. Nykyisin jalkakäytävä katkeaa jokaisen tonttiliittymän kohdalla, mikä tekee sillä kulkemisen epämiellyttäväksi sekä myös hävittää tonttiliittymien kohdalla koko jalkakäytävästatuksen. Saneerauksessa jalkakäytävä toteutetaan kynnyksettömänä tonttiliittymien poikki.

 

Katu- ja liikennesuunnitelmat ovat olleet nähtävillä 1.-15.3.2021. Osoitteessa Viilarinkatu 13 sijaitseva asunto-osakeyhtiö on jättänyt muistutuksen koskien pyöräliikenteen ja tontilta ulosajamisen keskinäisestä turvallisuudesta. Muistutuksessa esitetään huoli siitä, että tontilta ulosajava ei kykene riittävän hyvin havaitsemaan pyöräliikennettä umpinaisen aidan estäessä näkymän ja muistuttuja esittää asian parantamista liikennepeilien avulla.

 

Vastaus muistutukseen:

 

Pyöräilyverkoston puuttuvien osuuksien paikkaaminen kohdistuu monessa kohtaa sellaisille katuosuuksille, joihin aikaisemmin vallinneiden näkemysten perusteella ei ole katsottu olleen tilaa pyörätielle. Tässä Viilarinkadun tapauksessa tila pyöräilylle on järjestetty kaventamalla autojen ajotilaa kahdeksasta metristä reiluun kuuteen metriin. Näin pyöräily on riippumatonta autoilun ohituksista ja kohtaamisista. Tämän on katsottu olevan pyöräilyn turvaamiseksi hyvin merkittävä tekijä esimerkiksi talvella ajoradan ollessa jääpolanteella, vaikkakin tonttiliittymien kohdista muodostuu ajoittain pyöräilyä häiritseviä kohtia.

 

Tontilta ajettaessa kadulle on aina noudatettava erityistä varovaisuutta ja erityisesti silloin kun tontti rajoittuu kulkuväylään. Nykytilassa tontti Viilarinkatu 13 rajoittuu jalkakäytävään, jossa jalankulkijat kulkevat aidan viertä sekä myös alle 12-vuotiaat pyöräilevätkin tarpeen tullen. Aidan madaltaminen tai laudoituksen harventaminen tonttiliittymien molemmin puolin nykytilassakin kuuluu tontinomistajan harkintavastuulle, jos näkyvyys sitä edellyttää. Liikennepeilin avulla nurkan taakse on mahdollista nähdä turvallisesti hyvissä olosuhteissa erityisesti, kun auto katsehetkellä pysäytettynä. Tontin omistajan toimesta tontille asennettava ja hoidettava peili on omiaan helpottamaan tontilta ajoa. Kaupungin kustannettavaksi ja hoidettavaksi tällaiset tonttiliittymien varusteet eivät sovellu. Liikennepeilin luotettavassa tilassa pitäminen kaupungin kunnossapitourakoitsijan toimesta ei ole käytännössä mahdollista.

 

Viilarinkadun uuden pyörätien sekä jalkakäytävän ja ajoradan osittaisen saneerauksen kustannusarvio on 213 000 euroa, joka sisältää 15%:n hankevarauksen. Hankkeen toteuttamista ei ole vielä ohjelmoitu investointisuunnitelmaan. Se pyritään kuitenkin sijoittamaan liikenneverkon toimivuuden ja turvallisuuden parantamisen vuoden 2022 hankelistaan.

 

Liite 1                                   Viilarinkadun katusuunnitelma K 5090 012 17.2.2021

Liite 2                                   Viilarinkadun liikenteenohjaussuunnitelma ote L 5722 013 17.2.2021

Oheismateriaali 1                Muistutus Asunto Oy Mestarinkartio c/o Suomen Isännöitsijäpalvelut Oy

 

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Viilarinkadun katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat liitteet 1 ja 2.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 170
Liite 1:Viilarinkadun katusuunnitelma K 5090 012 17.2.2021
Liite 2:Viilarinkadun liikenteenohjaussuunnitelma ote L 5722 013 17.2.2021