Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta13504.05.20215
Kaupunkiympäristölautakunta16411.05.20214

4575-2021 (10 00 02)

Kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi otettu tonttipäällikön päätös 16.4.2021 § 96 "Noin 2369 m2 suuruisen alueen vuokraaminen ilmatäytteisen vesipuiston sekä lipunmyynti- ja varastorakennuksen sijoitustarkoitukseen (os. Ispoisten uimaranta)"

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta päätti ottaa käsiteltäväkseen tonttipäällikön päätöksen 16.4.2021 § 96, jolla päätettiin maanvuokrauksesta Suomen Vesipuistot Oy:lle. Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään, että se hyväksyy noin 2369 m2:n suuruisen alueen maanvuokrauksen Suomen Vesipuistot Oy:lle.

Kylk § 135

Tonttipalvelut, maankäyttöinsinööri Essi Korpela ja vs. tonttipäällikkö Suvi Panschin 28.4.2021:

Vs. tonttipäällikkö on 16.4.2021 § 96 päättänyt noin 2369 m2:n suuruisen alueen maanvuokrauksesta, joka on osa Turun kaupungin Uittamon kylän tilaa Uittamo 853-515-1-263, osa Turun kaupungin Uittamon kylän tilaa Fjällbo 853-515-1-9 ja osa Turun kaupungin Ispoisen kylän tilaa Ispoinen 853-429-1-44 Suomen Vesipuistot Oy:lle. Vuokra-alue on esitetty kartalla M 129 / 7.4.2021. Vuokra-alueen osoite on Ispoisten uimaranta. Kaupunkiympäristölautakunta päätti 20.4.2021 § 125 ottaa käsiteltäväkseen kyseessä olevan päätöksen.

Vuokra-alue on 2.8.1986 voimaan tulleen asemakaavan 7/1982 mukaista vesialuetta ja uimaranta-aluetta (VV) sekä 18.8.1964 voimaan tulleen asemakaavan 16/1963 mukaista vesialuetta. Vuokra-alueen kokonaispinta-alasta eli noin 2400 m2:stä vain noin 45 neliötä sijoittuu maalle.

Alueelle on tarkoitus sijoittua kelluva vesipuisto, joka on käytössä kesäaikaan 1.5.-30.9. välisellä ajalla. Kelluvat lautat poistetaan alueelta talveksi. Toiminnan soveltuvuutta uimarannalle on tarkasteltu yhdessä tonttipalveluiden, liikuntapalveluiden ja kaavoituksen kanssa. Tarkastelun kohteena ovat olleet niin kaavoitukselliset-, maisemalliset-, toiminnalliset- että kaupungin vetovoimaisuusnäkökulmat. Hanketta ovat edistäneet Merellinen Turku (Keskustan kehittäminen -kärkihanke) sekä tontti- ja liikuntapalvelut yhteistyössä yrittäjän kanssa. Hanke on nähty soveltuvaksi Ispoisten uimarannalle eikä sen ole arvioitu merkittävästi nostavan kävijämääriä sille tasolle, että rannan muu käyttö vaikeutuisi. Hanketta on pidetty innovatiivisena, paikkaansa sopivana ja tuovan kaivattua lisätoiminnallisuutta rannan käyttäjille. Kelluvan vesipuiston ei ole nähty olevan ristiriidassa uimatoiminnon kanssa vaan se tukee rannan toimintaa. Vesipuisto ei sijoitu viralliselle uimarannan osuudelle vaan sen viereen.

Liikuntapalvelut uimarannan ylläpitäjänä on alustavasti tarkastellut ja sopinut hankkeen käytännön järjestelyistä mm. uimavalvonnan yhteisjärjestelyistä sekä wc- ja jätehuollosta. Liikuntapalvelut tulevat tekemään erillisen sopimuksen Suomen Vesipuistot Oy:n kanssa, jonka kustannus yrittäjälle on 400 €/kausi. Sopimuksen tarkkaa sisältöä ei ole vielä neuvoteltu, mutta se tulee pitämään sisällään rannan siistimisen, jätepalveluiden ja wc-tilojen lisäykset ja käyttömahdollisuuden sekä uimavalvontayhteistyöstä sopimisen. Sopimuksessa sovitaan myös siitä, että mikäli rannalla sitten käytön myötä tulee tarve lisätä pukuhuone- tai wc-tiloja, on liikuntapalveluilla oikeus veloittaa tästä aiheutuvat lisäkustannukset yrittäjältä.

Pysäköinnin kasvavat tarpeet on tiedostettu jo aikaisempien vuosien aikana. Rannan pysäköintialueen perusparannus asfaltoinnilla on tarkoitus ajoittua ennen kesäkauden 2021 alkua. Lisäksi Akumentinpuistoon sijoittuvan uuden parkkialueen yleissuunnitelma valmistuu keväällä/kesällä 2021 ja yleissuunnitelmaan lisätään opastusta alueen pysäköintiin liittyen. Ennen pysäköintialueen rakentamista tulee pysäköintialueesta laatia vielä rakennussuunnitelma. Akumentinpuistoa voi jo nykyisellään käyttää pysäköintiin, mutta pysäköintialue tulee tuomaan valmistuessaan lisää helpotusta alueen pysäköintiin. Hellepäivinä parkkipaikka ja ranta ovat täynnä riippumatta vesipuistosta ja vesipuisto tuo näinä päivinä palveluna lisää tekemistä rannan käyttäjille. Huonompina rantapäivinä vesipuisto mahdollistaa tekemistä rannalle, koska vesipuistosta vuokrattavilla märkäpuvuilla ja liikkeessä pysymällä vedessä oleskelu koleammallakin ilmalla on mahdollista.

Vesipuisto ei aiheuta haittaa vesiliikenteelle. Pitkäsalmen leveys ko. kohdassa on lähes 300 metriä ja etäisyys suojapoijuista veneväylään, noin 53 metriä, on riittävä. Pitkäsalmessa vallitsee matala 11 km/h nopeusrajoitus, joka entisestään parantaa turvallisuutta ja vähentää ongelmia veneliikenteen ja vesipuiston yhteen sovittamiseksi. Vesipuiston ympärillä on suojapuomit, jotka rajaavat muut vesilläliikkujat turvallisen matkan päähän vesipuiston käyttäjistä.

Vesipuiston kiinnittämisen ei oleteta aiheuttavan veden laadun heikkenemistä, levän lisääntymistä tai turvallisuusriskiä. Vesipuisto kiinnitetään pohjaan neljällätoista ankkurilla. Vaikka tuulisi, paino jakaantuu usealle eri ankkurille ja ankkurit sekä puisto pysyvät paikoillaan. Ankkurit ovat n. 50cm halkaisijaltaan ja niiden vähäinen liikehdintä pohjalla sekä mahdollinen vaikutus vedenlaatuun on minimaalista verrattuna uimareiden rannalla aiheuttamaan sedimenttien liikehdintään.

Alueen nykyinen käyttö ja yleinen käyttötarve eivät estä alueen vuokraamista lyhytaikaisesti esitettyyn käyttötarkoitukseen.

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään, että Suomen Vesipuistot Oy:lle vuokrataan noin 2369 m2 suuruinen alue, joka on osa Turun kaupungin tilaa Uittamo 853-515-1-263, osa tilaa Fjällbo 853-515-1-9 ja osa tilaa Ispoinen 853-429-1-44, ilmatäytteisen vesipuiston sijoituspaikaksi sekä siirrettävän varasto- ja lipunmyyntirakennuksen sijoituspaikaksi. Vuokra-aika alkaa sopimuksen allekirjoituspäivästä jatkuen toistaiseksi kuuden (6) kuukauden molemminpuolisella irtisanomisajalla enintään kuitenkin syyskuun 30. päivään 2025 saakka, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta. Sopimus voidaan allekirjoittaa aikaisintaan siitä päivästä lukien, kun tämä päätös on lainvoimainen. Vuokra-alue on vuokramiehen käytettävissä 1.5. - 30.9. välisenä aikana.

Vuosivuokraksi on esitetty 350 euroa vuodessa. Turussa vesialueiden hinnoittelu, silloin kun vesialueelle ei kaavallisesti ole osoitettu erityistä käyttötarkoitusta, on perustunut vesialueesta maksettuihin hintoihin. Vuokran määrittelyssä käytetty pääoma-arvo perustuu Pitkäsalmen vesialueesta maksettuihin kauppahintoihin ja vuokra on määritetty 6%:n mukaan pääoma-arvosta.

Kaupunki vuokraa maa- ja vesialueita yhdenvertaisuusperiaatteella. Vuokraan vaikuttaa perinteisesti myös sijainti ja kohteen käyttötarkoitus. Kuten edellä on todettu, yrittäjän pääasiallinen vuokrauskohde on vesialue ja maalla sijaitseva siirrettävä kevytrakenteinen lipunmyynti- ja varastokoppi on ainoastaan tukitoiminto vesialueelle. Lipunmyynti- ja varastokopille sekä tuoleille/pöydälle ym. henkilökunnan tarpeistolle on varattu 45 m2 suuruinen maa-alue. Vesipuiston alue on käytössä maksimissaan 5 kk vuodessa, joten vuokra on määritetty 5 kk mukaan. Viiden käyttökuukauden mukaan määritettävä vuokra jää alle kaupungin minimivuokran (2369 m² x 5 €/ m² * 6% * 5/12), joten vuokranmääräksi on näin saatu 350 euroa vuodessa. On huomattava, että kyseessä on pääosin vesialueelle tehtävä lyhytaikainen sopimus molemmin puolisella 6kk irtisanomisajalla, vuokramiehellä ei ole oikeutta rakentaa vuokra-alueelle pysyviä rakennuksia tai laitteita eikä vuokra-alueen käyttötarkoitus mahdollista kioskitoiminnan harjoittamista. Kaikki vuokra-alueelle sijoitettava voidaan helposti poistaa/siirtää alueelta sopimuksen päättyessä. Tämän lisäksi yrittäjä tekee erillisen sopimuksen liikuntapalveluiden kanssa rannan käytöstä ja ylläpidosta mm. jätehuolto ja wc-tilat, josta yrittäjälle tulee maksettavaa 400 €/kausi.  Kaupungille maksettava maanvuokra ja rannan käyttöön perustuva maksu ovat näin ollen yhteensä 750 euroa kesäkaudessa. Käyttöoikeus alueeseen on 1.5. - 30.9. välisenä aikana.

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään, että se hyväksyy edellä kuvatun vuokrauksen.

Liite 1Maanvuokrasopimus ja kartta

Liite 2Suomen Vesipuistot Oy hakemus ja asemapiirroskartta

Oheismateriaali 1Tonttipäällikön päätöspöytäkirja 16.4.2021 § 96

Oheismateriaali 2Turun avantouimari Ry kirje ja vastine

Oheismateriaali 3Kooste hankkeesta

Oheismateriaali 4Jätetyt mielipiteet vesipuistohankkeesta

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että:

- Turun kaupunki vuokraa Suomen Vesipuistot Oy:lle (Y-tunnus 3181288-8) noin 2369 m2 suuruisen alueen, joka on osa Turun kaupungin Uittamon kylän tilaa Uittamo 853-515-1-263, osa Turun kaupungin Uittamon kylän tilaa Fjällbo 853-515-1-9 ja osa Turun kaupungin Ispoisen kylän tilaa Ispoinen 853-429-1-44 ilmatäytteisen vesipuiston sijoituspaikaksi sekä siirrettävän varasto- ja lipunmyyntirakennuksen sijoituspaikaksi liitteen 1 mukaisesti,

- vuokra-aika alkaa sopimuksen allekirjoituspäivästä jatkuen toistaiseksi kuuden (6) kuukauden molemminpuolisella irtisanomisajalla enintään kuitenkin syyskuun 30. päivään 2025 saakka, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta,

- perusvuosivuokraksi vahvistetaan 350 euroa vuodessa, ja

-maankäyttöjohtaja oikeutetaan tekemään maanvuokrasopimukseen tarvittaessa pieniä teknisluonteisia muutoksia ja lisäyksiä.

PäätösAsia pantiin pöydälle Ilvessalon Mannin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 164

Pöydältä 4.5.2021 § 135

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Päätös asiassa tehtiin äänin 7-6.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian käsittelyn jatkamisen ja Hellstenin Lintusen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen palautusehdotuksen välillä:

"Kaupunkiympäristölautakunta palauttaa asian uudelleen valmisteluun niin, että sille voidaan osoittaa jokin toinen kyseeseen tuleva sijainti kuin Ispoisten uimaranta, jos hakijan kanssa tästä löytyy yhteisymmärrys."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä asian käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät van Ooik, Wirén, Euro, Mustonen, Manni ja Ilvessalo.

Hellstenin Lintusen kannattamana tekemän palautusehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Sandelin, Lähteenmäki, Anttila, Muurinen ja Laukkanen.

Asia palautui uudelleen valmisteltavaksi äänin 7-6.

Hellstenin palautusehdotuksen perustelut:

"Ispoisten uimaranta on kauniina kesäpäivinä ollut erittäin ruuhkainen niin käyttäjien kuin pysäköinnin osalta. Ei olekaan tarkoituksenmukaista lisätä erityisesti pysäköinnin ongelmia alueella ja lisätä näin lähialueen asukkaille ja rannan käyttäjille kohdistuvaa haittaa."

Jakelu

palKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut


Liitteet:

Kylk § 135
Liite 1:Maanvuokrasopimus ja kartta
Liite 2:Suomen Vesipuistot Oy hakemus ja kartta

Kylk § 164
Liite 1:Maanvuokrasopimus ja kartta
Liite 2:Suomen Vesipuistot Oy hakemus ja kartta