All Ice Myynti Oy

Y:1074577-8               TOIMENPIDEPYYNTÖ

Anna-Liisa Lindström

0500-824839

myynti@allice.fi            17.1.2021

 

 

 

 

 

 

KAUPUNGIN VUOKRAAMAT MYYNTIPAIKAT LÄNTISELLÄ RANTAKADULLA

 

Yritykseni vuokraa kausimyyntipaikkoja Läntisellä Rantakadulla. Olen Turun kaupungin vuokralaisena sitoutunut noudattamaan velvoittavia ohjeita: kilpailutuksen perusteena olevan konseptin toteutumisesta, myyntipaikkojen jätehuollon ja siisteyden. Lisäksi toimintaani ohjataan kaupungin taholta yrittäjien välisen yhdenvertaisuuden toteutumiseksi. Maksan myyntipaikoistani kaupungille vuokraa noin 19 000 € (alv 0%) / vuosi.

 

Kaupungin toimesta tehdyn jokirannan ja keskustan kausimyyntipaikkojen selvitystyön tuloksena perustettiin uusia kausimyyntipaikkoja 1998. Paikat tarjottiin julkisesti haettavaksi, jolloin tulin valituksi Teatterisillan myyntipaikan vuokralaiseksi. 

 

Vuonna 2017 voitin jäätelökioskikonseptilla kaupungin järjestämän julkisen tarjouskilpailun ja kausimyyntipaikan Läntinen Rantakatu 13 kohdalta, myyntipaikka D. Keväällä 2020 kaupunki kilpailutti Läntisellä Rantakadulla vapautuneen myyntipaikan C. Osallistuin tarjouskilpailuun katukeittiökonseptilla, jonka voitin.

 

Kamppailu Iris Toivosen kanssa

 

Kesästä 2017 alkaen olen ollut yhteydessä Teatterisillan kioskin viereen sijoittuvan, liikkuvalla myyntipisteellä yritystoimintaa harjoittavan kahvimopoyrittäjän, Iris Toivosen kanssa. Toivonen sijoittaa kahvi- ja pulla myymälänsä myyntipaikkani välittömään läheisyyteen, noin metrin etäisyydelle asiakaspöydästäni.

 

Olen keskustellut Toivosen kanssaan lukemattomia kertoja. Kertonut vuokraavani myyntipaikkaa kovalla vuokralla kaupungilta ja koen hän toimintansa omaa myyntiäni häiritseväksi. Kioskini valikoimassa on jäätelön ja juomien lisäksi myös kahvia ja erikoiskahveja. Samoja tuotteita, joita Toivonen myy omasta myyntipisteestään kioskini vieressä. Menetän merkittävältä osin oman kahvimyyntini ja asiakkaiden on vaikea ymmärtää kenelle kioskin vieressä olevat pöydät ja tuolit ovat tarkoitettu. Elintarvikelainsäädäntö määrittelee, että voin tarjota WC:n puuttuessa asiakkailleni vain 6 tuolia. Asiakas-WC:n sijoittaminen katuosuudelle ei ole mahdollista.

 

Mikään puhuminen, perustelu ja vetoaminen toimintaani kaupungin vuokralaisena ei auta. Toivonen ilmoittaa toistuvasti, että hän ei tule siirtymään mihinkään toisaalle ja hänellä on oikeus pysähtyä mihin haluaa. Toivottomuuden vallassa olen mm. virittänyt kioskin läheisyyteen lippusiimoja, pyytänyt katuosuudella sijaitsevaa Jehovan todistajia pistettä sijoittumaan lähemmän kioskiani, niin että Toivonen ei voi sijoittua mopollaan kioskini välittömään läheisyyteen. Kesällä 2019 kaupungin viheryksikkö sijoitti katuosuudelle suuria kukkaruukkuja, jotka estivät kahvimopon sijoittumisen Teatterisillan kohdalle, Läntisellä Rantakadulla.

 

Keväästä 2020 alkaen Toivonen aloitti päivittäisen, aamusta iltaan jatkuvan kahvilatoiminnan Teatterisillan kohdalla. Hän mainosti toimintaansa ja palveluaikoja näkyvästi sosiaalisessa mediassa ja yrityksensä sivuilla.

 

2020 maaliskuun lopulla yritin jälleen keskustella Teatterisillan myyntipaikan tilanteesta Toivosen kanssa. Kerroin aloittavani oman toimintani ja pyysin, että hän siirtyisi toisaalle. Toivonen nauroi ja kertoi, että ei tule missään tapauksessa siirtymään paikaltaan mihinkään.

 

Kaupungin virkamiesten toimesta on oltu lukuisia kertoja yhteydessä Toivoseen. Hänelle on selvennetty liikkuvan myyntipisteen toimintaperiaatteita ja tarjottu monia eri mahdollisuuksia sijoittua myymään kahvia kaupunkilaisille, joilta puuttuivat keväällä ravintoloiden sulkutoimista johtuen vastaavat palvelut. Toivoselle oli tarjolla myös Rettigin rinteen pop up -myyntipaikka, jota yrittäjät voivat vuokrata 20 € / päivä ja missä mopokahvilan pysäköiminen koko päiväksi olisi luvallista. Lisäksi kesällä 2020 julkistettiin Turun kaupungin päivitetyt liikkuvien myyntipisteiden toimintaperiaatteet – ilman vaikutusta liikkuvien pisteiden toimintaan.

 

Iris Toivonen kokee mahdollisuudekseen kaikesta edellä mainitusta toiminnasta huolimatta, valita liikkuvalle myyntipisteelleen vakituisen myyntipaikan Läntiseltä Rantakadulta. Toivosella on henkilökuntaa, jonka voimin hänen kahvilansa toimii nyt ympäri vuoden Teatterisillan myyntipaikalla. Todennäköisesti hän ei ole omaehtoisesti väistymässä toisaalle, kun avaan jäätelökioskini maaliskuun lopulla.

 

Iris Toivonen perustelee toimintaansa oikeutusta kaupungin virkamiesten laittomilla ohjeilla ja minun liiketoimintani kannattavuudella. Olen tähän asti toiminut vakituisessa työsuhteessa opettajana, mutta jäämässä nyt täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Uuden katukeittiön ja Teatterisillan romutuskuntoisen kioskirakennuksen uudistaminen, sekä tarvittavan kaluston kustannusarvio on noin 100 000 €.

 

Turun kaupungin vuokralaisena minulla ei ole mahdollisuutta investoida ja kehittää liiketoimintaa, jos kaupungin kilpailuttamat ja arvokkaat myyntipaikat muuttuvatkin arvottomiksi hallitsemattoman kaupustelun sallimisen myötä. Tilanne on varmasti kaikin tavoin vaikea ja kiusallinen myös virkamiehille. Se herättää suurta julkista huomiota ja ihmetystä, niin tiedotusvälineissä kuin paikallisissa yrittäjissä ja luvanvaraisen toiminnan periaatteita ymmärtävissä asiakkaissa.

 

 

Luvaton kaupustelu lisääntyy rajusti

 

Viime kesänä kahvimopon lisäksi Läntisellä Rantakadulla toimivat mm. Gelato -jäätelömyymälä, hedelmäjääpuikkojen myynti, katuruokaa kaupitteleva ruokamopo ja myyntipaikan kokeili ottaa käyttöönsä Aurasillan pielestä myös reipas torikauppias. Hämähäkkitontin yhteisterassilta paikan vuokrannut jäätelökauppias pyöräytti aluekatselmuksen jälkeen vaununsa ympäri, purki aluetta rajaavan aidan ja avasi myyntiluukun kadulle. Yhteisterassin puolelta jäätelön ostaminen oli tämän jälkeen mahdotonta. Hän oli tyytyväinen kesään myyntiin, ja on kuulema tulossa jäätelökioskinsa kanssa jokirantaan myös nyt tulevana kesänä.

 

Liitän viestiini muutaman kuvan viime kesän monista tilanteista Läntisellä Rantakadulla ja Hämähäkkitontin terassilla. Turun Sanomien lehtijuttu löytyy 16.5.2020 lehdestä. Uudestaan asia oli näyttävästi esillä vuoden vaihteen vuoden puheenaiheet teemajutussa.

https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/4953141/Yrittajilla+on+Aurajokirannassa+riitaa+reviireista++yksi+kaupallinen+toimija+valttyy+tuhansien+eurojen+myyntipaikkamaksulta

 

Tämän kaiken lisäksi Läntisellä Rantakadulla ja jokirannassa tulee olemaan ensi kesänä valtava määrä erilaisia kaupustelijoita, koska se on mahdollista ja laillista. Tunnen todellista huolta, pelkoa ja ahdistusta oman toimintani onnistumisen edellytyksistä.

 

Esitän, että Turussa kielletään liikkuvien myyntipisteiden liikkuminen ja toiminta Läntinen Rantakatu; Aurakadun ja Myllysillan väliseltä alueelta kokonaan. Tuote-esittelyä tai pientä tapahtumaa varten yrityksen tulee anoa ja saada lupapäätös Kaupunkiympäristölautakunnalta, sijoittuakseen Läntiselle Rantakadulle tietyksi päiväksi ja kellon ajaksi. On suuri kummastus, että liikkuvien pisteiden toimintaa ei saada järjestykseen ja ohjattua toisaalle, missä heidän palvelunsa ovat tarjolla asiakkaille, monipuolistavat palvelutarjontaa ja elävöittävät kaupunkikuvaa, mutta eivät häiritse kiinteiden ja korkeaa vuokraa maksavien yrittäjien toimintaa.

 

En missään tapauksessa halua riitaa ja epäsopua, mutta nyt tilanne on todella kohtuuton, sietämätön ja epäoikeudenmukainen. Henkilökohtainen ryvetys, herjaus ja asiattomat syytökset ovat kokonaan toinen juttu. Mainehaitta on jo tapahtunut, mutta nyt yritän pelastaa elinkeinoni ja yritystoimintani.

 

 

 

 

Anna-Liisa Lindström

All Ice Myynti Oy

Turun kaupungin vuokralainen