Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta15904.05.20211

4601-2021 (02 08 00)

Oikaisuvaatimus koskien Turun Kauppatorin maanalaisen jätejärjestelmän hankintaa

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään Kapasity Oy:n oikaisuvaatimuksen hylkäämistä ja hankintapäätöksen pysyttämistä esitystekstistä ilmenevin perustein.

Kylk § 159

Projektijohtaja Janne Laine ja kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 3.5.2021:

Kaupunkiympäristötoimiala, Kaupunkirakentaminen, julkaisi 5.3.2021 julkisten hankintojen ilmoituskanava Hilmassa hankintailmoituksen koskien Kauppatorin maanalaisen jätejärjestelmän hankintaa. Tarjouspyynnön mukaisesti valittava laitteistotoimittaja vastaa laitteen tarkemmasta suunnittelusta / räätälöinnistä kohteeseen sekä asentamisesta sähkö- ja hydrauliikkatöineen. Hankintaan sisältyy käyttöönottokoulutukset sekä 5 vuoden takuuaika.

Kaupunki tekee erillishankintana laitteiston asentamiseen liittyvät maansiirtotyöt sekä perustuslaatan. Perustuksiin liittyvä paalutus on tehty ja asennuskaivannon sekä perustustyöt ovat käynnistyneet.

Hankinnassa käytettiin avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa. Hankintamuotona oli ”suunnittele ja toteuta” – hankinta, jossa voittajan tulee suunnitella tarjouspyynnön teknisiä ja toiminnallisia vaatimuksia vastaava järjestelmä. Järjestelmän suunnitelmat tulee toimittaa ja hyväksyttää tilaajalla kaksi viikkoa hankintasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Yksityiskohtaiset rakenneleikkaukset ja LVIAS-suunnitelmat tulee toimittaa ennen töiden aloitusta.

Tarjouspyynnön liitteenä julkaistussa ”Tarjoajan soveltuvuusvaatimukset” –liitteessä oli esitetty tarjoajilta vaaditut vähimmäisvaatimukset. Tarjoajia pyydettiin allekirjoituksellaan vakuuttamaan, että esitetyt vähimmäisvaatimukset täyttyvät tarjoajan osalta, erillisiä selvityksiä ei tarjoukseen tullut liittää vaan vain voittaneen tarjoajan tuli toimittaa selvitykset urakkaneuvotteluun mennessä.

Päästäkseen mukaan tarjousvertailuun tarjoajan tuli täyttää tilaajavastuulain mukaiset vaatimukset, luottokelpoisuusluokituksen tuli olla Rating Alfa -suosituksen mukaan vähintään A tai vastaavan luottotietolaitoksen (ei pankin) lausunnon mukaan vähintään tätä vastaava sekä liikevaihdon kahden viimeisen vuoden ajalta piti olla vähintään 300.000 euroa/vuosi (alv 0 %). Lisäksi tarjoajan tuli ilmoittaa vakuudenjärjestämisestä tarjouslomakkeella.

Tarjoajalle oli myös asetettu vaatimuksia tekniselle ja ammatilliselle pätevyydelle. Tarjoajalla tuli olla riittävä näyttö hankintaan soveltuvasta pätevyydestä. Riittäväksi näytöksi luettiin kolmen vastaavan järjestelmän toimitus viimeisen viiden vuoden ajalta. Tarjoajalla tuli olla RALA ry:n myöntämä hankintaan soveltuva RALA-toimintatapojen hyväksyntätodistus tai muu vastaava näyttö ulkopuolisesti todennetusta laadunvarmistuksesta, esimerkiksi tähän urakkaan soveltuva SFS-RN ISO 9001 laatusertifikaatti. Tarjoajaa pyydettiin toimittamaan luettelo käytettävistä alihankkijoista, mikäli tarjoaja käyttäisi alihankkijoita soveltuvuusvaatimusten täyttämiseen.

Asiakirjat olivat vapaasti noudettavissa Haahtelan Pris -projektipankista.

Tarjouskilpailu on ratkaistu ja halvimman tarjouksen tehnyt Haba Group Oy on valittu jätejärjestelmän toimittajaksi kaupunkirakentamisjohtajan päätöspöytäkirjalla 13.4.2021 § 19.

Oikaisuvaatimus

Kapasity Oy on 22.4.2021 päivätyllä oikaisuvaatimuksellaan hakenut oikaisua em. kaupunkirakentamisjohtajan päätökseen vaatien Kapasity Oy:n valitsemista Kauppatorin jätejärjestelmän toimittajaksi halvimman tarjouksen tehneen HABA Group Oy:n sijaan.

Kapasity Oy:n hankintaoikaisuvaatimus on esitetty liitteessä 1.

Oikaisuvaatimuksen mukaan Haba Group Oy:n tarjous ei sisällä oikaisuvaatimuksessa yksilöityjä teknisiä ominaisuuksia tai toteutustapa ei vastaa vaadittua määritystä. Lisäksi oikaisuvaatimuksessa on väitetty, että voittaneella tarjoajalla ei ole soveltuvaa ulkopuolisen tahon myöntämää laatusertifikaattia jokaiselle urakan osalle, jotka yhdessä muodostavat urakan.

Oikaisuvaatimuksen käsittely

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjous ei saa sisältää omia ehtoja vaan sen tulee olla tarjouspyynnön ehtojen mukainen. HABA Group Oy on ilmoittanut tarjouksensa olevan tarjouspyynnön ehtojen mukainen allekirjoittamalla tarjouslomakkeen. Näin ollen todetaan, että tarjous pitää sisällään järjestelmän, jossa tilaajan asettamat tekniset vaatimukset myös seuraavien oikaisuvaatimuksessa esiin nostettujen asioiden osalta on huomioitu:

- jätepuristimien konttien ollessa tyhjennyksessä jätettä voidaan edelleen jättää,

- jäteastia on varustettu mahdollisuudella jätteiden punnitukseen per käyttökerta, ja

- kansirakenteessa on huomioitu mm. kestävä torikivi (h=80mm) rakenne sekä paino ja järjestelmä täyttää ajanmukaiset EY:n ja Suomen laatu-, terveys ja turvallisuusvaatimukset, mm. laite- ja koneturvallisuutta koskevat vaatimukset.

Lisäksi oikaisuvaatimuksessa on väitetty, että kilpailevalla tarjoajalla ei ole asetuksen 477/2014 5 § - 12 § mukaista kantavien rakenteiden rakennesuunnitelmaa, toteutusasiakirjaa, tarkastussuunnitelmaa ja kantavia teräsrakenteita koskevaa sertifikaattia EN 1090-1:2009+A1:2011.

Tarjouspyynnön mukaisesti kaikki vaaditut suunnitelmat tulee esittää tilaajalle ennen asennustöiden aloitusta.

Kaikkien esitettyjen väitteiden osalta voidaan kootusti todeta, että tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arvioinnin yhteydessä ei ole käynyt ilmi, etteikö voittanut tarjous vastaisia tarjouspyyntöä tai sen ehtoja teknisiltä ominaisuuksiltaan. Näin ollen ei ole mahdollista väittää, että tarjottu järjestelmä ei vastaisi tarjouspyyntöä. Tarjouksessa ei myöskään ole esitetty mitään sellaista yksityiskohtaista teknistä suunnitelmaa, jonka perusteella tilaaja voisi arvioida tarjouksen poikkeavan joltain osin tarjouspyynnön vaatimuksista, annettu tarjous sitoo tarjoajaa kaikilta osin. Hankintamuotona ST-urakka (suunnittele ja toteuta) antaa mahdollisuuden tarjoajalle toteuttaa tilaajan tekniset- ja laatuvaatimukset täyttävä järjestelmä annettujen reunaehtojen mukaisesti. Näin ollen hankintayksikkö katsoo, ettei oikaisuvaatimuksessa edellä esitetyt perusteet anna aihetta muuttaa aiemmin tehtyä päätöstä.

Hankintaoikaisuvaatimukseen on kirjattu lisäksi, että ”Kilpailevalla tarjoajalla ei ole soveltuvaa ulkopuolisen tahon myöntämää laatusertifikaattia jokaiselle urakan osalle, jotka yhdessä muodostavat urakan: jätepuristinten nostopöydälle, jäteastioiden nostopöydälle, jätepuristimille, jätteen syöttöpisteille ja asennukselle.”

Toisin kuin em. väitteessä kerrotaan, tarjoaja on tarjouksessaan esittänyt työssä käytettävät alihankkijat. Lisäksi tarjoaja on esittänyt molempien alihankkijoiden osalta tarjouspyynnön mukaiset vähimmäisvaatimuksen täyttävät laatusertifikaatit. Tarjoajan ilmoituksen mukaisesti alihankintana tehtävät työt muodostavat koko hankinnan osalta sellaisen kokonaisuuden, että alihankintayritysten laatusertifikaattien voitiin todeta täydentävän ja täyttävän ulkopuolisesti todennetulle laadunhallinnalle asetetun vähimmäisvaatimuksen.

Tarjousten käsittelyn yhteydessä ei ole ollut oikaisuvaatimuksessa esitettyä syytä tai muutakaan perustetta HABA Group Oy:n tarjouksen poissulkemiseen tarjousten vertailusta. Halvimman tarjoushinnan antaneena on HABA Group Oy tullut valituksi niiden tarjoajien joukosta, jotka ovat päässeet tarjousvertailuun.

Haba Group Oy vastaa tarjouksensa sisällöstä ja tarjousta on arvioitu ainoastaan siinä ilmenevien tietojen perusteella. Tilaajalla on lähtökohtaisesti oikeus luottaa tarjouksessa ilmoitettuihin tietoihin. Koska HABA Group Oy sitoutuu tarjouksen tekemisellä hankinnan kohteena olevan jätejärjestelmän toteuttamiseen tarjouspyynnön ehtojen mukaisesti, tilaajalla ei ole velvollisuutta vaatia tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten täyttymisen osoittamista hankintamenettelyn aikana muulla tavalla kuin tarjouksessa esitetyllä ilmoituksella, kun tarjouspyynnössä ei ole vaadittu tarjoajia esittämään hankintamenettelyssä muuta näyttöä vaatimusten täyttymisestä.

Tilaajalla on lähtökohtaisesti oikeus luottaa tarjouksessa ilmoitettuihin tietoihin. HABA Group Oy:n tarjousmateriaalista ei ole ilmennyt sellaista seikkaa, jonka perusteella tilaajan olisi tullut epäillä HABA Group Oy:n tarjouksessaan antamien tietojen luotettavuutta. Tilaaja on siten voinut luottaa siihen, että tarjous on ollut tarjouspyynnön mukainen, eikä se ole menetellyt hankintasäännösten vastaisesti, kun se on hyväksynyt voittaneen tarjouksen tarjousten vertailuun tarjouspyynnön mukaisena.Tarjousten vertailu perusteena on ollut halvin hinta ja edellä mainituilla perusteilla tilaaja ei ole menetellyt hankinnassaan valittajan esittämin tavoin julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden vastaisesti. Oikaisuvaatimus tulee näin ollen hylätä.

Tilaaja on antanut HABA Group Oy:lle mahdollisuuden antaa lausuman oikaisuvaatimukseen sekä siinä esitettyihin väitteisiin. HABA Group Oy:n lausunto on esitetty liitteessä 2.

HABA Group Oy:n mukaan se on antanut tarjouspyynnön ehtojen mukaisen tarjouksen ja että hankintaoikaisu tulee hylätä.

Hankinnan oikaisuvaatimusaika on kesken päättyen 5.5.2021 ja muutoksen hakijalla on mahdollisuus tehdä valitus hankintapäätöksestä markkinaoikeuteen määräaikaan mennessä. Markkinaoikeuteen ei kuitenkaan ole 2.5.2021 mennessä tullut vireille valituksia tähän hankintaan liittyen.

Liite 1Kapasity Oy:n oikaisuvaatimus 22.4.2021

Oheismateriaali 1HABA Group Oy:n lausunto 28.4.2021

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että Kapasity Oy:n oikaisuvaatimus hylätään perusteettomana esittelytekstistä ilmenevin perustein.

Samalla kaupunkiympäristölautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHabagroup Oy
aoKapasity Oy
tpvKaupunkiympäristötoimiala, johdon tuki
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen


Liitteet:

Kylk § 159
Liite 1:Kapasity Oy:n oikaisuvaatimus 22.4.2021