Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta14204.05.202110

3589-2021 (10 03 01)

Aurakadun katusuunnitelman päivittäminen välillä Maariankatu-Yliopistonkatu

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Aurakadun katusuunnitelma välillä Maariankatu-Yliopistonkatu. Suunnitelmaan on tehty jatkosuunnittelussa esiin tulleiden liikennejärjestelyjen muutostarpeiden edellyttämiä päivityksiä.

Kylk § 142

Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski, liikenneinsinööri Jaana Mäkinen 27.4.2021:

Kaupunkiympäristötoimiala on päivittänyt Aurakadun katusuunnitelmaa välillä Maariankatu–Yliopistonkatu. Katusuunnitelmaan on tehty vuonna 2016 (kv 30.5.2016 § 94) hyväksyttyyn suunnitelmaan verrattuna seuraava muutos:

· tilausajobussien pysäköintiin varattu tila on pidentynyt ja reunakivien sijainnit hieman muuttuneet 2016 katusuunnitelmasta. Jakelupaikat lisätty.

Kuuleminen

Katusuunnitelma on ollut nähtävänä 29.3–12.4.2021 yhdessä Kauppatorin ympäristön muiden katusuunnitelmien ja alueen liikenteenohjaussuunnitelman kanssa. Nähtävänäolon aikana on tullut yksi muistutus, joka koskee Aurakadun katusuunnitelmaa välillä Maariankatu–Yliopistonkatu. Muistutus on tullut nähtävänäolon jo loputtua, mutta siinä esitetyt asiat on käsitelty kuten muutkin nähtävänä olleita suunnitelmia koskevat muistutukset ja kannanotot.

Turun polkupyöräilijät ry pitää muistutuksessaan Aurakadun kaksisuuntaista pyörätietä liian kapeana (leveys 2 m), kun pyörätie sijaitsee jyrkässä mäessä, jossa on tonttiliittymiä. Yhdistys esittää, että ajorataa pitäisi kaventaa ja pyörätietä leventää. Lisäksi yhdistys kiinnittää huomiota Aurakadun ja Maariankadun risteyksessä olevaan suurisäteiseen reunakiveen ja pitää sitä vaarallisena pyöräilijälle.

Vastaus muistutukseen:

Sekä Aurakadun ajoradan leveyden että risteyksessä olevan reunakiven kaarresäteen määrittää kääntyvän bussin tarvitsema tila. Tästä syystä pyörätietä ei ole voitu suunnitella leveämmäksi. Aurakadun ajoradan reunat on haluttu myös pitää mahdollisimman suorina, koska katu on maisemallisesti tärkeä ”perspektiivikatu”.

Liite 1Katusuunnitelma Aurakatu välillä Maariankatu–Yliopistonkatu K 6102 063, 8.3.2021

Oheismateriaali 1Turun polkupyöräilijät ry:n muistutus

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Aurakadun katusuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta päättää, että liitteenä 1 oleva katusuunnitelma tulee voimaan mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta maankäyttö- ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Polkupyöräilijät ry
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 142
Liite 1:Katusuunnitelma Aurakatu välillä Maariankatu-Yliopistonkatu K 6102 063, 8.3.2021