Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta14904.05.202117

3589-2021 (10 03 01)

Yliopistonkadun katusuunnitelman päivittäminen Kauppatorin kohdalla

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Yliopistonkadun katusuunnitelma Aurakadun ja Kauppiaskadun välisellä osuudella. Suunnitelmaan on tehty Kauppatorin suunnittelukilpailun edellyttämiä päivityksiä.

Kylk § 149

Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski, liikenneinsinööri Jaana Mäkinen 27.4.2021:

Kaupunkiympäristötoimiala on laatinut päivitetyn katusuunnitelman Yliopistonkadulle Aurakadun ja Kauppiaskadun väliselle osuudelle. Katusuunnitelmaan on tehty vuonna 2016 (kv 30.5.2016 § 94) hyväksyttyyn suunnitelmaan verrattuna seuraava muutos:

· kilpailutyö Saariston Sydän: kirsikkametsä, istuskeluportaikko.

Kuuleminen

Katusuunnitelma on ollut nähtävänä 29.3–12.4.2021 yhdessä Kauppatorin ympäristön muiden katusuunnitelmien ja alueen liikenteenohjaussuunnitelman kanssa. Katusuunnitelmasta on tullut yksi muistutus. Muistutus on tullut nähtävänäolon jo loputtua, mutta siinä esitetyt asiat on käsitelty kuten muutkin nähtävänä olleita suunnitelmia koskevat muistutukset ja kannanotot.

Turun polkupyöräilijät ry korostaa muistutuksessaan Yliopistonkadun pyöräily-yhteyden merkitystä keskustan läpi johtavana pyöräreittinä ja kaipaa Yliopistonkadun uudelle kävelykadulle torin kohdalla selkeämpää jalankulun ja pyöräilyn erottelua. Torin ympäristön suunnitelmissa esitettyjen pyöräpysäköintipaikkojen määrää yhdistys pitää riittämättömänä.

Vastaus muistutukseen:

Yliopistonkatu on torin kohdalla kävelykatua, kuten edellisessäkin korttelissa, ja kadun suunnittelussa on etusijalle asetettu jalankulku ja oleskelu. Uusi kävelykatuosuus sijaitsee torin ylälaidassa Yliopistonkadun katualueella, ja se on jaettu pituussunnassa puurivillä kahteen eri luonteiseen osaan. Yliopistonkadun katualue on ylempänä kuin torin pinta, josta noustaan kävelykadulle leveän portaikon kautta. Portaikon yläreunaan on istutettu tiheään pikkupuita. Tämä torin puoleinen, puuistutusten välissä oleva osa kadusta soveltuu oleskeluun ja hitaaseen kävelyyn. Yliopistonkadun Ortodoksikirkon puoleisessa osassa puolestaan ei ole kulkemista hidastavia toimintoja tai rakenteita, ja sen kautta kulkee myös huoltoajo tonteille. Tonttien rajan ja puiden välissä oleva avoin tila on yli kuusi metriä leveä. Haastavin kohta kulun ohjauksessa on Aurakadun puoleisessa päässä, jossa on tarvetta ohjata pyöräilijää pysymään kadun vasemmassa laidassa kirkon ja puurivin välisellä osuudella. Liikenteenohjaussuunnitelmassa ja rakennussuunnitelmissa esitetään toimenpiteet tähän ohjaukseen.

Pyöräpysäköintiä on osoitettu mm. Yliopistonkadun kävelykatuosuudelle. Pyöräpysäköinnin paikkamäärästä lisätään merkintä liikenteenohjaussuunnitelmaan. Pyörätelineen tyyppi määritellään rakennussuunnitelmissa (leveä kaariteline).

Liite 1Katusuunnitelma Yliopistonkatu välillä Aurakatu-Kauppiaskatu K 6064 107, 8.3.2021

Oheismateriaali 1Turun polkupyöräilijät ry:n muistutus

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Yliopistonkadun katusuunnitelman liitteen 1 mukaisesti.

Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta päättää, että liitteenä 1 oleva katusuunnitelma tulee voimaan mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta maankäyttö- ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu


Liitteet:

Kylk § 149
Liite 1:Katusuunnitelma Yliopistonkatu välillä Aurakatu-Kauppiaskatu K 6064 107, 8.3.2021