Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta13120.04.20211

4859-2021 (02 08 02)

Kauppiaskatu katusaneeraus 1 -urakan valintakriteereistä päättäminen ja hankinnan käynnistäminen - kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään Kauppatori hankkeen yhteydessä uudistettavan Kauppiaskadun kadunrakennustöiden hankinnan käynnistämistä. Hankkeen kustannusarvio on 1,1 M€ ja työt tehdään ajalla kesäkuu - marraskuu 2021.

Kylk § 131

Projektijohtaja Janne Laine 19.4.2021:

Osana Uusi Kauppatori –hanketta uudistetaan myös Kauppatoria ympäröiviä katualueita. Ympäristötoimiala on laatinut vuonna 2016 katusuunnitelmat alueelle ja kaupunkiympäristötoimiala on niiden pohjalta teettänyt rakennussuunnitelmia. Rakennussuunnitelmat ovat valmistuneet pääosin vuonna 2020.

Kauppiaskadun rakennussuunnitelmat mahdollistavat tässä vaiheessa kateusaneerausurakka 1 kilpailuttamisen. Urakan 1 työt kohdistuvat Kauppiaskadulla katuvälille Maariankatu – Yliopistonkatu sekä Eerikinkatu – Linnankatu. Katuvälillä Yliopistonkatu – Eerikinkatu tehdään tällä hetkellä KOy Turun Metron rakennustöitä. Maanalaisten tilojen on ilmoitettu valmistuvan maaliskuussa 2022. Koska täyttä varmuutta valmistumisajankohdasta ei ole, tullaan siihen liittyvä kadunrakennustöiden hankinta tekemään myöhemmin. Tavoitteena kuitenkin on edelleen, että torin kohdallakin Kauppiaskatu on valmis keväällä 2022.

Urakan ulkopuolelle jää tässä vaiheessa myös ns. kirjastokorttelin kohta. Runkobussilinjaston käyttöönoton siirryttyä vuoteen 2025 tulee erikseen arvioitavaksi linja-autopysäkkien jatkotarve Linnankadulla siirtymäaikana. Kauppiaskatu kirjaston kohdalla on tällä hetkellä ainoa pysäköintialue, joka palvelee lähiyrityksiä ja kirjastoa. Aukion uudistamisajankohdasta tuodaan päätösesitys alueen katusuunnitelmamuutosten ja liikenteenohjaussuunnitelmien päätösesitysten yhteydessä toukokuussa 2021.

Kauppiaskadun varrelle on valmistumassa uusi hotelli lokakuussa 2021. Hotellia rakentavan rakennusyhtiön kanssa on sovittu yhteensovitusneuvotteluissa kesällä 2020, että Kauppiaskatu pyritään saamaan valmiiksi ennen hotellin avajaisia 15.10.2021. Nyt käynnistettävässä urakassa katuväli Eerikinkatu – Linnankatu on määritelty olevan valmis syyskuun lopussa 2021. Koko urakan on oltava valmis marraskuun lopussa 2021.

Nyt kilpailutettavassa hankkeessa Kauppiaskadun kaikki pintarakenteet uusitaan ja poikkileikkaus muutetaan vahvistettujen katusuunnitelmien mukaisiksi. Ylijäämämassojen vastaanotossa hyödynnetään kaupungin olemassa olevaa sopimusta Kiertomaa Oy:n kanssa. Lisäksi urakassa on tilaajan hankintoihin määritelty kaikki kiveystuotteet, joista on jo tehty erilliset hankintapäätökset. Lisäksi valaisimet ja viheristutukset tullaan teettämään erillisissä urakoissa, joiden on tarkoitus kattaa koko Kauppatorihankkeen vaatimat valaistus- ja viherrakennustyöt.

Edellä mainitun mukaisin rajauksin urakan kustannusarvio on 0,9 M€ (alv 0%) ja koko hankinnan kustannusarvio tilaajan hankinnat huomioituna 1,1 M€ (alv 0%). Kyseessä on kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta.

Tarjoajan vähimmäisvaatimuksena ovat seuraavat:

- tarjoajan liikevaihto on oltava vähintään 1.000.000,00 € ja luottoluokitus vähintään Rating Alfa luokituksen mukainen A (tyydyttävä) tai vastaava,

- tarjoajalla tulee olla Rakentamisen Laatu RALA ry:n myöntämä RALA-PÄTEVYYSTODISTUS (”sininen todistus”) tähän urakkaan soveltuvasta toimialapätevyydestä 18.6a: Pääurakointi; tiet, kadut, rautatiet ja kiitotiet, tai muu riittävä näyttö tähän urakkaan soveltuvasta pätevyydestä; RALA ry:n myöntämän pätevyystodistuksen voi muuna riittävänä näyttönä korvata toimialapätevyyksin eriteltynä referenssiluettelona viimeiseltä kolmelta (3) vuodelta, ja

- tarjoajalla tulee olla Rakentamisen Laatu RALA ry:n myöntämä tähän urakkaan soveltuva yritystason RALA-TOIMINTATAPOJEN HYVÄKSYNTÄTODISTUS ("keltainen todistus") tai muu vastaava näyttö ulkopuolisesti todennetusta laadunvarmistuksesta, esimerkiksi tähän urakkaan soveltuva SFS-EN ISO 9001 laatusertifikaatti.

Valintaperusteena on vertailuhinnaltaan halvin tarjous.

Hankinnasta julkaistaan hankintailmoitus Hilma-hankintakanavalla.

Tarjous jätetään hyväksymättä, jos se ei ole tarjouspyynnön mukainen.

Tarjoukset tulee toimittaa määräaikaan mennessä tarjouspyyntöasiakirjojen mukaisesti.

Liite 1Tarjouspyyntö

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää:

- oikeuttaa kaupunkiympäristötoimialan kaupunkiympäristön rakennuttaminen -yksikön kilpailuttamaan Kauppiaskadun katusaneeraus 1 urakan edellä kuvatuin taloudellisin ja teknisin minimivaatimuksin ja liitteen 1 mukaisella tarjouspyynnöllä,

- oikeuttaa kaupunkirakentamisjohtajan tekemään tarjouspyyntöön tarvittavia muutoksia ja lisäyksiä ja allekirjoittamaan tarjouspyyntö, ja

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, johdon tuki
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen


Liitteet:

Kylk § 131
Liite 1:Tarjouspyyntö