Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta12220.04.20214

10146-2018 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Kiinamyllynkatu (14/2018)

Tiivistelmä: -

Kylk § 122

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo 12.4.2021:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos I kaupunginosan korttelille 36 (tontit 6 ja 7) ja korttelille 37 (tontti 4) osoitteissa Kiinamyllynkatu 13, Lemminkäisenkatu 2, Tykistökatu 3, Sirkkalankatu 1a ja 2a sekä niihin liittyville Kiinamyllynkadun, Lemminkäisenkadun, Sirkkalankadun ja Joukahaisenkadun katualueiden osille. Kaava-alue sijaitsee Turun Tiedepuiston alueella. Työnimeltään kaavanmuutos on Kiinamyllynkatu. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo.

Suunnittelun tavoitteet Turun Tiedepuisto -kärkihankkeen alueella

Kaupunginvaltuusto päätti 14.5.2018 § 91 Turun Tiedepuisto -kärkihankkeen suunnittelua ja toteuttamista ohjaavat periaatteet:

1. Turun Tiedepuisto on kaupunkiseudun merkittävin kehityskohde.

2. Turun Tiedepuiston kaupunkirakennetta monipuolistetaan kärkihankkeen tavoitteiden ohjaamalla tavalla. Ensisijaisena painopisteenä on työpaikkoihin ja osaamiseen perustuvan vetovoiman kasvu.

3. Turun Tiedepuiston kehittämisellä tuetaan tunnin junan täysimääräistä hyötyä valtakunnallisen ja seudun kasvun hyväksi.

4. Turun Tiedepuistossa liikkuminen on fiksua.

5. Turun Tiedepuisto on hyvinvoinnin kaupunginosa.

6. Turun Tiedepuistossa investoidaan innovatiivisesti.

7. Turun Tiedepuiston julkinen kaupunkitila on korkeatasoista.

8. Turun Tiedepuistoa kehitetään yhteistyössä ja kumppanuuksin Triple Helix -toimintamallin mukaisesti, julkisen ja yksityisen sektorin sekä yliopisto- ja korkeakoulumaailman jatkuvalla yhteistyöllä.

9. Turun Tiedepuiston kehittäminen ohjelmoidaan kunnianhimoisesti ja isojen kokonaisuuksien kautta.

10. Tiedepuisto -kärkihanke ohjaa yleiskaavoitusta käynnissä olevalla yleiskaavakierroksella kaupunkikehityksen uudistumisen painopisteen sijoittuessa Itäharjun puolelle.

Kaupunginhallituksen Turun Tiedepuiston kärkihanketta koskevassa täytäntöönpanopäätöksessä 18.6.2018 § 265 määriteltiin toteuttamissuunnitelma. Kehittämisen kärkiteemat ovat: rohkean kokeileva innovaatio- ja osaamiskeskittymä, logistisesti vetovoimainen fiksun liikkumisen keskus, 24/7/365 elävä kohtaamisten keidas, ja kestävästi kasvava kaupunginosa.

Asemakaavanmuutoksen muut tavoitteet

Tavoitteena on, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) vuokraamalle kiinteistölle laaditaan Psykiatrisen sairaalan 2. vaiheen ja sairaalakoulun uudisrakentamisen mahdollistava kaava. Kiinteä yhteys muuhun sairaalaan on toiminnan kannalta tarpeellinen. Tätä varten kaavoitetaan maanalainen yhteys Kiinamyllynkadun alitse.

Asemakaavoituksen yhteydessä tutkitaan Kiinamyllynkadun, Lemminkäisenkadun, Sirkkalankadun ja Joukahaisenkadun luonnetta ja mitoitusta kävelijä- ja pyöräilijäystävällisen katutilan aikaansaamiseksi. Tutkitaan joukkoliikenteen runkolinjaston tasauspysäkkien sijoittumista Sirkkalankadulle ja raitiotien mahdollistamista Kiinamyllynkadulla. Kaduille osoitetaan riittävä tilavaraus raitiotielle ja muille kulkutavoille. Tavoitteena on myös raitiotien edellyttämän sähkönsyöttöaseman integroiminen rakennukseen.

Villa Medican ja psykiatrisen sairaalan väliin on tavoitteena kaavoittaa viihtyisä ja vehreä diagonaalinen kävely-yhteys Sirkkalankadulta Lemminkäisenkadulle.

Psykiatrisen sairaalan maantasokerrokseen pyritään joukkoliikenteen pysäkkien yhteyteen sijoittamaan palveluita ja muuta kadun suuntaan avautuvaa, yleisölle avointa toimintaa. Tällä tavoitellaan toiminnoiltaan monipuolista elävää katutilaa. Tavoitteena on Psykiatrian kahvilan ja ravintolan ulkoterassin sijoittuminen kävelyreitin yhteyteen.

Hammaslääketieteen kortteli on otettu mukaan kaavamuutosalueeseen, jotta saadaan ratkaistua alueen liikenteelliset tavoitteet.

Tavoitteena on vaalia rakennetun kulttuuriympäristön arvoja aluetta täydennettäessä ja uudistettaessa.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kiinamyllynkatu

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Kiinamyllynkatu.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus