Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta12420.04.20216

4666-2021 (10 03 01)

Jaaninlaakson, Raunistulanrannan ja Pääsiäispuiston puistosuunnitelmat

Tiivistelmä:

Puistosuunnitelmat kolmen koira-aitauksen rakentamiseksi.

Kylk § 124

Kyto, kaupunkirakentamisen palvelualue, toteutussuunnitteluyksikkö maisemasuunnittelija Johanna Salmela 8.4.2021:

Kaupungin palautepalveluun osoitetaan vuosittain suuret määrät aloitteita koira-aitausten rakentamista varten. Kaupunkiympäristön kunnossapito järjesti asukaskyselyn uusien koira-aitausten paikoista tammikuussa 2019. Ehdotuksia tuli yli 500 kpl. Ehdotuksia ja nykyistä koira-aitausverkostoa vertailtiin keskenään ja todettiin, että olemassa olevassa verkosto ei ole riittävän kattava. Eniten ehdotuksia tuli keskustan (70 kpl), Kuralan (25 kpl), Yli-Maarian (24 kpl), Vätin (23 kpl), Pääskyvuoren (22 kpl), Kohmon (21 kpl) ja Teräsrautelan (20 kpl) kaupunginosista. Viiden eniten ehdotuksia saaneen alueen mahdollisia sijaintipaikkoja tarkasteltiin kaupunkiympäristötoimialan kaavoitusyksikössä, jonka jälkeen päädyttiin ehdottamaan koira-aitauksien rakentamista seuraaviin puistoihin: Samppalinnan vuori, Paattistenpuisto (nykyiseltä nimeltään Raunistulanranta), Jaaninlaakso, Tammispaltanpuisto ja Pääsiäispuisto. Näistä Jaaninlaakson aitaus palvelee sekä Kohmon että Pääskyvuoren asukkaita.

Kaupunkiympäristölautakunta on 11.6.2019 § 273 hyväksynyt suunnitelman koira-aitausverkoston kehittämisestä ja laajentamisesta. Päätöksen mukaan viisi uutta koira-aitausta sijoitetaan seuraaviin puistoihin: Samppalinnanvuori, Paattistenpuisto, Jaaninlaakso, Tammispaltanpuisto ja Pääsiäispuisto. Lautakunnan päätöksestä jätettiin oikaisuvaatimus Samppalinnanpuiston osalta. Kaupunkiympäristölautakunta on 12.3.2021 § 50 päättänyt jättää oikaisuvaatimuksen tutkimatta.

Toteutussuunnitteluyksikkö on teettänyt konsulttityönä Jaaninlaakson, Paattistenpuiston ja Pääsiäispuiston koirapuistojen puistosuunnitelmat. Samppalinnanvuoren koirapuiston suunnitelman laadinta on käynnissä toteutussuunnitteluyksikön omana työnä. Tammispaltanpuiston suunnitelmat ovat valmistuneet jo aiemmin ja kohde rakennetaan tänä vuonna.

Puistosuunnitelmien sisältö

Kaikkiin koira-aitauksiin rakennetaan omat osastot isoille ja pienille koirille. Kummallekin puolelle rakennetaan eteiset sisääntulon yhteyteen. Kaikkien aitausten perusvarustukseen kuuluvat opastaulut, penkit, syväkeräyssäiliöt, liiketunnistimella ja ajastuksella varustettu valaistus sekä hiekkakasoja ja puunrunkoja aktiviteetiksi koirille. Huoltotiet ovat murskepintaiset, aitausten sisäpuolella suositaan olevaa pohjakasvillisuutta ja hiekkaa. Lisäksi jokaisessa puistossa on huomioitu paikan ominaispiirteet.

Jaaninlaakson koira-aitaus, Pääskyvuori

Suunnittelualue sijaitsee Jaanintien välittömässä läheisyydessä, tien itäpuolella. Nykytilassaan paikka on pääosin heinäpellolle istutettua tiheää mäntymetsää. Pinnanmuodoiltaan alue on melko tasainen viettäen kevyesti kohti noin 40m päässä itäpuolella virtaavaa Jaaninojaa. Alue säilytetään ilmeeltään metsäisenä ja puustoa poistetaan lähinnä vain rakentamisen vaatimalta osuudelta. Aitauksen viereen rakennetaan muutaman auton pysäköimispaikka. Kohde on merkitty asemakaavassa (853 30/2009) VL- eli lähivirkistysalueeksi. Linkki opaskarttaan.

Jaaninlaakson koira-aitauksen kustannusarvio on 155.000 euroa. Kustannusarvio sisältää suunnittelun, rakentamisen ja muut tilaajan kustannukset sekä 15% hankevarauksen.

Raunistulanrannan (ent. Paattistenpuiston) koira-aitaus, Raunistula

Suunnittelualue sijaitsee Konsantien ja Aurajoen välisellä alueella. Nykytilassaan paikka on avointa heinäpeltoa. Aitauksen ja Aurajoen välisellä vyöhykkeellä kasvaa säilytettävää lehtipuustoa. Kohde rajautuu koillisessa Konsankujaan, Aurajoki virtaa kaakossa, etelässä ja pohjoisessa kulkee rautatie. Nähtävilläoloaikana alueelle vahvistui uusi asemakaava. (Raunistulan silta ja pyörätie 695-2014). Siinä Paattistenpuiston nimi muutettiin Raunistulanrannaksi. Nimimuutos ja uudet kaavamääräykset esimerkiksi voimajohtoaluetta koskien, on huomioitu puistosuunnitelmaa laadittaessa. Kohde on merkitty asemakaavassa VL/s-1 - eli lähivirkistysalueeksi, jolla maisema säilytetään. Alueen säilyminen avoimena on kulttuurimaiseman säilymisen kannalta tärkeää. Linkki opaskarttaan.

Raunistulanrannan koira-aitauksen kustannusarvio on 75.000 euroa. Kustannusarvio sisältää suunnittelun, rakentamisen ja muut tilaajan kustannukset sekä 15% hankevarauksen.

Pääsiäispuiston koira-aitaus, Yli-Maaria

Suunnittelualue sijaitsee Paattistentien välittömässä läheisyydessä, tien itäpuolella. Nykytilassaan paikka on avointa heinäpeltoa. Kohde rajautuu länsipuolella Paattistentiehen, pohjoisessa heinäpeltoon, idässä kapeaan tiehen, eteläpuolella kulkee Lepissuontie. Aitauksen ulkopuolelle istutetaan lehti- ja havupuita sekä lehtipensasryhmiä luomaan sekä näkösuojaa, että suojaa alueen tuulisuudelta. Peruskalustuksen lisäksi aitaukseen asennetaan myös kaksi katosta. Aitauksen ja Lepissuontien väliselle alueelle rakennetaan muutaman auton pysäköintipaikka. Alue on merkitty asemakaavassa (853 23/1991) VL- eli lähivirkistysalueeksi. Linkki opaskarttaan.

Pääsiäispuiston koira-aitauksen kustannusarvio on 245.000 euroa. Kustannusarvio sisältää suunnittelun, rakentamisen ja muut tilaajan kustannukset sekä 15% hankevarauksen.

Suunnitelmien nähtävilläolo

Suunnitelmat olivat nähtävillä 15-29.3.2021. Lisäksi naapurikiinteistöille lähetettiin tiedonantokirje suunnitelmien nähtävilläolosta. Nähtävänä oloaikana suunnitelmiin ei tullut muistutuksia.

Liite 1Jaaninlaakson puistosuunnitelma W 6031 003

Liite 2Raunistulanrannan puistosuunnitelma W 3937 001

Liite 3Pääsiäspuiston puistosuunnitelma W 8724 009

Oheismateriaali 1Jaaninlaakson suunnitelmaselostus

Oheismateriaali 2Raunistulanrannan suunnitelmaselostus

Oheismateriaali 3Pääsiäispuiston suunnitelmaselostus

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Jaaninlaakson, Raunistulanrannan ja Pääsiäispuiston puistosuunnitelmat MRA:n 46 §:n mukaisina suunnitelmina.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lintusen Mannin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kylk § 124
Liite 1:Jaaninlaakson puistosuunnitelma W 6031 003
Liite 2:Raunistulanrannan puistosuunnitelma W 3937 001
Liite 3:Pääsiäspuiston puistosuunnitelma W 8724 009