Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta12920.04.20212

4564-2021 (02 08 02)

Sirkkalan koulu, uudisrakennus ja peruskorjaus -hankkeen rakennus-/pääurakoitsijan valintakriteerit ja hankinnan käynnistäminen (EU-kynnysarvon ylittävä hankintakokonaisuus)

Tiivistelmä:

Sirkkalan koulun uudisrakennus ja peruskorjaus -hankkeen suunnitelmat valmistuvat aikataulun mukaisesti huhtikuun lopulla ja urakat tulee kilpailuttaa. Hankintamenettelynä esitetään käytettäväksi jaettua urakkaa ja valintaperusteena halvinta hintaa. Kaikkien urakoitsijoiden tulee täyttää esitetyt vähimmäisvaatimukset.

Kylk § 129

Salassa pidettävä, salassapidon peruste: Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 6 § 1 momentin 2 kohta

Kaupunkirakentaminen, toimitilojen rakennuttaminen, rakennuttajainsinööri Jouni Anttila 8.4.2021:

Sirkkalan koulu, uudisrakennus ja peruskorjaus -hanke on kaupunkiympäristötoimialan investointiohjelmassa vuosilla 2020–2023. Hankkeen kustannusarvio on hankesuunnitelman mukaisesti 15.448.000 euroa.

Hankkeen on tarkoitus valmistua syyslukukaudeksi 2023.

Sirkkalan koulu, uudisrakennus ja peruskorjaus -hankkeen hankesuunnitelma on valmistunut 1.11.2018 ja päivitetty hankesuunnitelma on päivätty 1.3.2021. Hankkeessa toteutetaan uudisrakennus purettavan rakennuksen tilalle.

Peruskorjausten osalta kyseessä on kolmen asemakaavamerkinnällä suojellun rakennuksen peruskorjaus sekä vuonna 2001 valmistuneen rakennuksen kunnostus ja muutostyöt.

Peruskorjattavilla rakennuksilla on merkittävä kulttuurihistoriallinen merkitys sekä sijaintipaikkansa, että käyttötarkoituksensa vuoksi.

Lisäksi piha-alue uudistetaan kokonaan. Uudisrakennus ja peruskorjaus sisältää koko koulun tontin alueen.

Pääurakan toteutus on teknisesti sekä hallinnollisesti haastava ja siihen tulee saada urakoitsija, jolla on riittävät edellytykset työn suorittamiselle. Urakka-alue on vaativa ja rakennusalue sijaitsee lähellä keskustaa. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä hankintakokonaisuus.

Rakennus-/pääurakoitsijan valinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa.

Kohteesta pyydetään Yrva-lausunto huhtikuun aikana.

Urakkamuoto

Urakkamuotona on jaettu urakka, jossa rakennusurakoitsija toimii pääurakoitsijana päätoteuttajan velvoittein ja jolle alistetaan putki-, ilmanvaihto-, sähkö- ja automaatiotöiden sivu-urakoitsijat.

Rakentamisessa ja suunnittelussa noudatetaan Kuivaketju 10 kosteudenhallintajärjestelmää.

Rakennnus-/pääurakoitsijan valintakriteerit

Päästäkseen mukaan hintavertailuun tarjoajien tulee täyttää seuraavat minimivalintakriteerit:

- valittavalla rakennus-/pääurakoitsijalla tulee olla omaan henkilökuntaan kuuluva täysipäiväinen vastaava työnjohtaja hankkeessa. Vastaavalla työnjohtajalla tulee olla vähintään 5 vuoden työkokemus työnjohtotehtävistä. Vastaavan työnjohtajan tulee täyttää Ympäristöministeriön rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokan vaativa -taso,

- työnjohtajalla tulee olla sijainen loma-aikoina ja mahdollisen sairasloman aikana,

- rakennusurakoitsijan tai konsernin johon urakoitsija kuuluu, toteutuneen kokonaisliikevaihdon tulee olla vähintään 18 miljoonaa euroa kolmen viimeisen vuoden keskiarvona,

- tarjoajien ja niiden taustakonsernien luottokelpoisuusluokituksen tulee olla Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -suosituksen mukaan vähintään A tai vastaavan luottotietolaitoksen (ei pankin) lausunnon mukaan vähintään tätä vastaava,

- tarjoukseen on liitettävä Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa-yritysraportti tai muu luottotietolaitoksen (ei pankin) lausunto, ja

- pääurakoitsijalla tulee olla kokemusta seuraavista urakoista:

- tarjoajalla (pääurakoitsijalla) tulee olla referenssinä vähintään yksi vähintään 3000 brm2 kokoisen vaatimustasoltaan vastaavan toimitilarakennuksen (esim. koulut, päiväkodit, sairaalat, hoivakodit, palvelutalot) uudiskohteen rakennusurakka pääurakoitsijavelvoittein.

Referenssiksi ei kelpaa teollisuusrakennukset, varastot, hallit, asunnot, kaupat/kauppakeskukset. Referenssi saa olla korkeintaan 5 vuotta vanha laskettuna urakan valmistumisesta. Referenssin tulee olla valmistunut ennen tarjouksen jättämistä. Referenssistä tulee olla tilaajan todistus/suositus onnistuneesta suorituksesta.

- lisäksi tarjoajalla (pääurakoitsijalla) tulee olla referenssinä vähintään yksi suojellun rakennuksen peruskorjauksen rakennusurakka pääurakoitsijavelvoittein, jonka laajuus on vähintään 750 brm2 . Referenssikohteen tulee sisältää suojeltu peruskorjauskohde.

Referenssiksi ei kelpaa teollisuus-, varastorakennus tai kaupat.

Referenssi saa olla korkeintaan 5 vuotta vanha laskettuna urakan valmistumisesta. Referenssin tulee olla valmistunut ennen tarjouksen jättämistä. Referenssistä tulee olla tilaajan todistus/suositus onnistuneesta suorituksesta.

Tarjoajalla tulee olla dokumentoitu laadunvalvontajärjestelmä.

Hankkeen kieli on suomi ja urakoitsijan tulee käyttää suomen kieltä rakennuttajan kanssa.

Hankinnasta tullaan ilmoittamaan julkisten hankintojen ilmoituskanavassa Hilmassa EU-kynnysarvon ylittävänä hankintana.

Tarjoajalla tulee olla voimassa oleva toiminnan vastuuvakuutus, joka on riittävä hankinnan laajuuteen ja riskeihin nähden, kuitenkin vähintään 500.000 euroa/ vahinko, ja joka kattaa tilaajalle, tämän omaisuudelle ja kolmannelle osapuolelle aiheutuneet vahingot. Tarjoukseen on liitettävä vakuutusyhtiön todistus toiminnan vastuuvakuutuksen olemassaolosta ja maksetuista vakuutusmaksuista.

Tarjouksen yhteydessä tulee toimittaa todistus tilaajavastuulain 1233/2006 mukaisten yhteiskuntavelvoitteiden täyttämisestä sekä todistus työterveyshuollon järjestämisestä.

Tarjous jätetään hyväksymättä, jos se ei ole tarjouspyynnön mukainen.

Edellä esitettyjen todistusten ja selvitysten lisäksi on urakoitsijan toimitettava myös:

- selvitys tai riittävä vakuutus siitä, ettei urakoitsijaa työmaalla edusta tai sen johto- ja hallintotehtävissä muutoin toimi liiketoimintakiellossa oleva henkilö.

- selvitys siitä miten urakoitsija on huomioinut viimeksi kuluneen vuoden osalta seuraavien ryhmien työllistämisen: pitkäaikaistyöttömät, nuoret työttömät, vammaiset, maahanmuuttajat, kesätyöntekijät, oppisopimuskoulutettavat, harjoittelijat.

Tarjoajan tulee sitoutua sopimuskauden aikana selvittämään yhteistyössä Turun kaupungin Työllistämispalveluyksikön kanssa mahdollisuutta työllistää em. ryhmiin kuuluvia henkilöitä.

Tarjoukset tulee toimittaa määräaikaan mennessä tarjousasiakirjojen mukaisesti.

Lisäksi hankintayksikkö pyytää voittaneelta tarjoajalta rikosrekisteriotteen, jolla tämä osoittaa, etteivät hankintalain 80§: n mukaiset poissulkemisvaatimukset täyty.

Liite 1Tarjouspyyntö

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää:

- oikeuttaa kaupunkiympäristötoimialan toimitilojen rakennuttamisyksikön kilpailuttamaan Sirkkalan koulun uudisrakennus ja peruskorjaus -hankkeen rakennus-/ pääurakoitsijan edellä kuvatuin taloudellisin ja teknisin minimivaatimuksin ja liitteen 1 mukaisella tarjouspyynnöllä,

- hankinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa,

- valtuuttaa kaupunkirakentamisjohtajan allekirjoittamaan tarjouspyynnön ja tekemään tarjouspyyntöön tarvittaessa teknisluonteisia muutoksia ja lisäyksiä,

- valtuuttaa toimitilojen rakennuttamispäällikön allekirjoittamaan mahdolliset hankintaa koskevat tarjouspyynnön lisäkirjeet ja

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, toimitilojen rakennuttaminen


Liitteet:

Kylk § 129
Liite 1:Tarjouspyyntö