Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta12820.04.20211

3616-2021 (02 08 00)

Pienet infrahankkeet urakoitsijan valintakriteerit ja hankinnan käynnistäminen

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään pienten infrahankkeiden hankinnan käyn-nistämistä ja urakoitsijan valintakriteerien hyväksymistä. Hankinta tullaan kilpailut-amaan avoimella menettelyllä ajalle 1.7.2021 (tavoite) - 30.6.2023, jonka jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin ajalle 1.7.2023 - 30.6.2025 (optio). Hankinnan arvioitu arvo on noin 5,0 milj. euroa (alv 0%) sopimuskaudella.

Kylk § 128

Salassa pidettävä, salassapidon peruste JulkL 6 §:n 1 momentin 2 kohta

Kaupunkiympäristötoimiala, vastaava rakennuttaja Mika Pitkänen, vapaa-aikatoimiala, liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi,  ja konsernihallinnon hankintapalvelutprojektipäällikkö Sari Holmberg 7.4.2021:

Kaupunkiympäristötoimiala ja vapaa-aikatoimiala (23.3.2021 § 24) ovat valmistelleet pienten infrahankkeiden hankintaa yhdessä konsernihallinnon hankintapalveluiden kanssa. Pienet infrahankkeet kilpailutetaan avoimella menettelyllä ajalle.1.7.2021 (tavoite) – 30.6.2023, jonka jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin ajalle 1.7.2023 – 30.6.2025 (optio).

Palveluun sisältyvät päätehtävät tapahtuvat liikenne- ja viheralueilla. Kohteet sisältävät mm pieniä rakenteiden purkutöitä, kerrosrakenteiden rakentamista, kiveystöitä, vihertöitä, liikenteenohjauslaitteiden asennus- ja valaistustöitä. Liikuntapaikkojen osalta urakkaan kuuluu pienten korvausinvestointihankkeiden suorittamista liikunta-alueilla.  Urakkaan kuuluu myös kaava-alueiden loppuunsaattamista. Liikuntapaikkojen osalta urakkaan kuuluu pienten korvausinvestointihankkeiden suorittamista liikunta-alueilla. 

Liikuntalautakunta on 23.3.2021 § 24 päättänyt valtuuttaa hankintapalvelut kilpailuttamaan liikuntapalveluiden pienille infrahankkeille sopimusurakoitsija puitejärjestelyn kautta, liittäen liikuntapalveluiden tarpeet mukaan kaupunkiympäristötoimialan kanssa yhdessä valmistelemaan kilpailutukseen.

Tarjousten tekijöille asetetaan seuraavat kelpoisuusvaatimukset, joiden on täytyttävä, jotta tarjoajan tarjous otetaan mukaan tarjousvertailuun:

Tarjoajalla tulee olla Y-tunnus.

Tarjoajan tulee olla huolehtinut verojen, sosiaaliturvamaksujen ja eläkevakuutusmaksujen maksamisesta. Tarjoaja voidaan kuitenkin hyväksyä, jos laiminlyötyjen maksujen osalta on maksunsaajan hyväksymä maksusuunnitelma.

Tarjoajalla tulee olla hankinnan kokoon ja laatuun nähden taloudelliset edellytykset hankinnan suorittamiseen. Tätä ominaisuutta arvioidaan tarjoajan luottokelpoisuudesta saatujen tietojen perusteella. Tarjoajan Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa–suosituksen mukaisen luottokelpoisuuden tulee olla vähintään tyydyttävä (A). Muun vastaavan luottotietolaitoksen (ei pankin) luottokelpoisuusluokitus tulee olla vähintään tätä vastaava.

Tarjoajan vuosittaisen kokonaisliikevaihdon tulee olla vähintään 900.000 euroa vuoden 2020 tilikaudelta.

Tarjoajan tulee olla merkitty kaupparekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin sekä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos lainsäädäntö edellyttää rekisteröitymistä.

Urakoitsijan tulee noudattaa kaikkien työntekijöiden työsuhteissa voimassa olevaa alan valtakunnallista työehtosopimusta.

Tarjoajalla on voimassa oleva vastuuvakuutus, joka on riittävä suhteessa hankinnan laajuuteen ja riskeihin nähden ja joka kattaa tässä työssä tilaajalle, kolmannelle osapuolelle tai tämän omaisuudelle aiheutuneet vahingot.

Tarjoajan tulee olla ottanut tapaturmavakuutuslaissa (608/1948) tarkoitetun vakuutuksen.

Tarjoajan tulee toimittaa yllä mainittujen vaatimusten täyttymisestä tarjouspyynnössä tarkemmin määritellyt todistukset, jotka eivät saa olla kolmea (3) kuukautta vanhempia.

Valitun palveluntuottajan on asetettava pankin tai vakuutuslaitoksen antama omavelkainen sopimuksenaikainen vakuus. Urakka-ajan vakuuden tulee olla 10 % arvonlisäverottomasta tarjotusta vuotuisesta kokonaishinnasta. Vakuuden on oltava voimassa 3 kk yli sopimusajan.Tilaaja hyväksyy ulkomaisen vakuudenantajan vain siinä tapauksessa, että vakuudenantajalla on sivukonttori tai muu tilaajan hyväksyttävissä oleva edustaja Suomessa.

Tarjoajalla tulee ennen sopimuskauden alkua olla rakentamisen Laatu RALA ry:n myöntämä RALA-PÄTEVYYSTODISTUS ("sininen todistus") tähän urakkaan soveltuvasta toimialapätevyydestä 18.6a: Pääurakointi; tiet, kadut, rautatiet ja kiitotiet tai muu riittävä näyttö tähän urakkaan soveltuvasta pätevyydestä;RALA ry:n myöntämän pätevyystodistuksen voi muuna riittävänä näyttönä korvata toimialapätevyyksin eriteltynä referenssiluettelona viimeiseltä 3 vuodelta.

Tarjoajalla tulee olla rakentamisen Laatu RALA ry:n myöntämä tämän tarjouspyynnön mukaisiin urakoihin soveltuva yritystason RALA-TOIMINTATAPOJEN HYVÄKSYNTÄTODISTUS ( ns."keltainen todistus") tai muu vastaava näyttö ulkopuolisesti todennetusta laadun-varmistuksesta, esimerkiksi tarjouspyynnön mukaisiin urakoihin soveltuva SFS-EN ISO 9001 laatusertifikaatti. Mikäli hakuprosessi on todistettavasti käynnissä, mutta ei vielä valmis, on tilaajalla oikeus hyväksyä yritys tarjoajaksi.

Tarjoaja sitoutuu palvelussaan noudattamaan seuraavia alla mainittuja laatuvaatimuksia ja työselityksiä:

- InfraRYL 2020/1

- Työkohtaiset työselostukset ja laatuvaatimukset

- Infrarakentamisen työkohtainen työselostus ja laatuvaatimukset

- Yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset

- InfraRYL asiakirjat 2020/1

- Asfalttinormit 2017)                                                               

- Tilapäiset liikennejärjestelyt katu- ja yleisillä alueilla SKTY 1/2013*)

- Tieohjeet pvm:ltä 1.11.2017"-luettelon mukaiset tämän urakan töitä koskevat   asiakirjat ja niihin rinnastettavat asiakirjat                                                                                

- Liikenteen järjestelyä koskevat ohjeet *)

- Liikenne tietyömaalla, Yleiset käytännöt ja turvallisuusvaatimukset, LO 2/2015, 14.4.2015                                                                  

- Liikenne tietyömaalla, Tienrakennustyömaat, LO 28/2017 pvm. 20.12.2017                                                                                                 

- Sulku- ja varoituslaitteet, LO 39/2013, 30.12.2013                                                        

- Liikenne tietyömaalla, Päällystys- ja tiemerkintätyöt LO 6/2017, 8.2.2017                                                              

- Liikenne tietyömaalla, Tienpitoajoneuvot, LO 40/2013, 30.12.2013

Muilta osin tarjouspyyntö liitteineen on oheisen tarjouspyyntöluonnoksen ja sen liitteiden mukainen.

Tarjoajalla on oltava valmius palvelun tuottamiseen viimeistään 1.7.2021 lähtien. Tarjoaja sitoutuu suorittamaan Tilaajan aluehoito- ja kunnossapitotehtävät tarjouspyynnön ja sen liitteiden, tilaajan ohjeiden ja työkohtaisten suunnitelmien sekä Rakennusurakan yleisten sopimusehtojen (YSE 1998) vaatimusten mukaisesti.

Osatarjouksia ei oteta huomioon eikä vaihtoehtoisia tarjouksia hyväksytä.

Palvelulle pyydetään tarjoamaan hintoja kaikille erikseen määritellyille työsuorituksille.Hintoihin on sisällyttävä kaikki tehtävänkuvauksissa esitetyt työt palkka-, sivu- ja yleiskuluineen sekä töissä tarvittavat laitteet ja koneet kaikkine käyttökuluineen ellei muuta ole mainittu. Hinnan varaumia, laskutus-, toimitus- yms. lisiä ei hyväksytä. Tarjoaja ei ole oikeutettu veloittamaan Tilaajalta matka- tai majoituskuluja, ylityökorvauksia yms. muita kuluja. Sopimushinnat ovat kiinteät 31.8.2023 asti, jonka jälkeen palveluntuottaja voi esittää Tilaajalle perustellusta syystä hinnan muutosta mahdolliselle optiokaudelle palvelun Maanrakennuskustannusindeksin yleistä kustannuskehitystä  vastaavasti.Tilaaja ei hyväksy hinnanmuutoksia tuottajahintaindeksin vuosimuutoksen ollessa alle kaksi (2) %. Mikäli tuottajahintaindeksin vuosimuutos ylittää kaksi  (2) %, Tilaaja hyväksyy enintään kolmen (3) prosentin hinnanmuutoksen.

Tarjouspyynnössä on ilmoitettu palvelulle ehdottomat vaatimukset. Arviointiperusteena on hinta. Laatuvaatimukset on esitetty vähimmäisvaatimuksina.

Vertailuhinta on tarjottu ensimmäisen vuoden kokonaisnettohinta. Vertailuhinta muodostuu seuraavasti: Hintaliitteen 1 määrien ja yksikköhintojen perusteella lasketaan sopimuskaudelle kokonaishinta, johon lisätään materiaalien osuus, joka on 30% tuntiperusteisten yksiköiden kokonaishinnasta kerrottuna yleiskustannuslisän prosentilla (6%). Vertailuhinta = yksikköhinnat * yksikkömäärät + tuntiperustaiset yksikköhinnat * määrät * 0,3 * yleiskustannuslisä 6 %. 

- Hinta, enimmäispisteet 100

Vertailtava tarjoushinta on tarjoajan ilmoittama veroton ensimmäisen vuoden kokonaisnettohinta hintalitteen mukaisesti. Halvin vertailuhinta saa 100 pistettä. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa halvimpaan (halvin hinta/vertailtava hinta x 100).

Sopimuskumppaneita valitaan kaksi (2). Palveluntuottajia käytetään kokonaistaloudellisessa järjestyksessä siten että ensimmäiseltä palveluntuottajalta hankitaan n. 60 %  palvelun volyymista ja palveluntuottajalta hankitaan n. 40 %  palvelun volyymista. Sopimuksella ei taata ostettavien palvelujen määrää.

Palvelun tuottamista arvioidaan palveluntuottajalta edellytettävällä raportoinnilla.

Hankinnan yritysvaikutusten arvioinnista on pyydetty lausunnot Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:ltä ja Turun kauppakamarilta.

Hankintailmoitus julkaistaan HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistaan Tarjouspalvelu-toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

Liite 1                                  Tarjouspyyntöluonnos 9.4.2021

Esitämme, että kaupunki- ja ympäristöalan lautakunta päättää hyväksyä pienten infrahankkeiden tarjouspyyntöasiakirjat ja oikeuttaa työryhmän tekemään niihin vähäisiä teknisluonteisia tarkistuksia.

Toimialajohtaja Christina Hovi

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että:

- pienten infrahankkeiden hankinta voidaan käynnistää edellä kuvatuin taloudellisin ja teknisin minimivaatimuksin,

- hankinnassa käytetään avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa,

- kaupunkirakentamisjohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan tarjouspyyntö, ja

- pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön rakennuttaminen