Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta10606.04.20213

4167-2021 (10 03 01)

Pysäköintipaikkojen parklet-käytön periaatteet

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi pysäköintipaikkojen parklet-käytön periaatteet ja ohjeet.

Kylk § 106

Maanhankintapäällikkö Ilkka Uusi-Uola ja lupavalmistelija Kaisa Kauma-Laula 30.3.2021:

Kaupunginhallituksen 1.6.2020 § 244 tekemän päätöksen mukaisesti keskustan kadunvarsipaikkojen tilapäinen hyödyntäminenparklet-käyttöön sallittiin ensi kertaa Turussa kesäkaudella 2020. Kivijalkayritykset pystyivät hakemaan liiketilansa edustalla sijaitsevia ruutuja parklet-käyttöön ja perustamaan kahteen ruutuun terassin. Pysäköintiruudun soveltuvuus parklet-käyttöön arvioitiin tapauskohtaisesti. Parklet-lupahakemuksia tuli kuusi ja lupia myönnettiin neljä kesäkaudeksi 2020. Kaksi hakijaa peruutti hakemuksensa. Kesäkaudella 2020 pysäköintikäytöstä poistui kahdeksan pysäköintiruutua. Parklet-käyttöä hyödynsivät ravintolat, joiden edustalla oleva jalkakäytävä on kapea ja siihen ei ole mahdollisuutta sijoittaa ulkotarjoilualuetta.

Ravintoloilta vaadittiin riittävien raskas- ja törmäyssuojien sijoittamista terassin sivuille, jotta voitiin varmistua niiden turvallisuudesta. Kevään ja kesän nopea aikataulu ei mahdollistanut neuvotteluja raskas- ja törmäyssuojien ulkonäköön liittyvistä seikoista, joten katukuvassa nähtiin kesällä 2020 tietyömailta tuttuja suojia. Ravintoloille annettiin kuitenkin lupa verhoilla suojat paremmin katukuvaan sopiviksi.

Parklet-käyttöä hyödyntäneet ravintolat olivat tyytyväisiä tarjottuun mahdollisuuteen ja muutamat ovat jo jättäneet toimenpidelupa- ja vuokraushakemuksen tuleville kesäkausille.

Käsitellessään talousarviota 16.11.2020 § 188 kaupunginvaltuusto päätti, että otetaan käyttöön pysyvä käytäntö parkkipaikkojen vuokraamiseksi kesäaikana eli ns. parklet-käyttö.

Parkletilla tarkoitetaan pysäköintiruutua, joka otetaan tilapäisesti muuhun käyttöön. Kivijalkayritys voi hakea liiketilansa edustalta 1 – 2 pysäköintiruutua parklet-käyttöön perustaakseen ruutuun ravintolan tai kahvilan ulkotarjoilualueen tai muuta paikkaan sopivaa toimintaa. Parkletin voi vuokrata kesäkaudeksi (1.4. – 30.9.).

Pysäköintiruudun parklet-käyttö on aina tapauskohtaista ja harkinnanvaraista. Käyttöön vaikuttavia seikkoja voivat olla mm. liikenne- ja jalankulkijamäärät, nopeusrajoitukset, alueen pysäköintipaikkojen määrä, valaisinpylväät, katupuut, liikennemerkit, kadun varusteet, pyörätiet, pysäkit, hälytysajoneuvojen esteettömään liikkumiseen tarvittava tila sekä jakeluautoliikenne.

Yhteen kortteliväliin voidaan sijoittaa enintään kolme parklet-kokonaisuutta. Erityisen harkinnan pohjalta voidaan kortteliin sijoittaa useampiakin parklet-kokonaisuuksia (esimerkiksi Space4People-hankkeen Kesäkatu-kokeilu). Parklet-kokonaisuus tarkoittaa kahta yhteen kytkeytyvää pysäköintiruutua.

Parkletit tulee rajata selkeästi muista pysäköintipaikoista kiintein rakentein. Ajosuunnassa tulee olla riittävän vahva suojaus. Parkletin sijainti katualueella ja mahdolliset kadun kiinteät rakennelmat vaikuttavat törmäyssuojauksen vaatimuksiin.

Pysäköintiruutujen käyttö parklet-toimintaan vähentää pysäköinnistä saatavia tuloja. Parkletien käytöstä perittävillä maksuilla voidaan kuitenkin kompensoida menetettyjä pysäköintimaksuja. Ravintolan tai kahvilan ulkotarjoiluun vuokratusta parkletista peritään normaali ulkotarjoilualuevuokra, jonka kesäkauden perusvuokra on joko 36,00 tai 40,00 euroa + alv 24 % / asiakaspaikka riippuen siitä, millä maksuvyöhykkeellä vuokrattava alue sijaitsee. Minimivuokra on 10 asiakaspaikkaa vastaava määrä. Kesällä 2020 vuokratuissa parkleteissa oli noin 20 asiakaspaikka. Muuhun kuin ulkotarjoilutoimintaan vuokratusta parkletista peritään vuokra ulkotarjoilualueen minimivuokran mukaisesti. Vuokrat on sidottu elinkustannusindeksiin. Kaupunki pidättää oikeuden tarkistaa parklet-hinnoittelua sopimuskauden aikana toiminnasta saatujen kokemusten ja sille asetettujen vaatimusten perusteella. Parklet-vuokraus tehdään enintään viideksi kesäkaudeksi kerrallaan.

Parklet-käytöstä, lupamenettelystä ja vuokrauksesta kerrotaan tarkemmin oheismataeriaalina olevissa ohjeissa. Parklet-ohjeet on laadittu yhteistyössä Kaupunkiympäristötoimialan maanhankinnan ja isännöinnin, liikennesuunnittelun, rakennusvalvonnan, ympäristöterveydenhuollon sekä Konsernihallinnon keskustan kehittämisen kärkihankkeen henkilökunnan kanssa.

Parklet-käytön periaatteet ja ohjeet esitetään edelleen kaupunginhallituksen hyväksyttäviksi.

Oheismateriaali 1Parklet-ohje

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että edellä esitetyn mukaiset pysäköintipaikkojen parklet-käytön periaatteet ja oheismateriaalina 1 olevat ohjeet hyväksytään menettelytavaksi luovutettaessa pysäköintiruutuja kesäaikaiseen parklet-käyttöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus