Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta10006.04.202110

12846-2020 (02 08 00)

Oikaisuvaatimus ja hankintapäätöksen itseoikaisu koskien ulkovalaistuksen ylläpitourakkaa Turun kaupungin alueella 4.5.2021 alkaen

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hankinnan keskeyttämistä ja hankinnan väliaikaista järjestämistä esitystekstistä ilmenevin perustein.

Kylk § 100

Kaupunkiympäristötoimiala, kunnossapito, käyttöpäällikkö Olli Tirroniemi ja katuinsinööri Heidi Jokinen sekä kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 29.03.2021:

Asian tausta ja oikaisuvaatimus

Turun kaupunkiympäristölautakunta päätti 2.3.2021 § 58 valita palvelutuottajaksi Infraroad Oy:n ulkovalaistuksen ylläpitourakkaan 4.5.2021 alkaen. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä hankinta, josta Destia Oy teki oikaisuvaatimuksen 12.3.2021 päivätyllä kirjeellä. Oikaisuvaatimuksessa esitetään, että tarjouskilpailun voittajaksi valitun tarjoajan tarjous tulisi hylätä puutteellisten referenssitietojen vuoksi. Lisäksi Destia Oy vaatii, että se tulisi valita palveluntuottajaksi. Destia Oy esittää oikaisuvaatimuksessaan, että Turun kaupunki olisi menetellyt hankintasäännösten vastaisesti pyytäessään voittanutta tarjoajaa täsmentämään yritysreferenssejä ja lisäksi jättäessään tarjoajan tarjouksen hylkäämättä puuttuvien henkilöreferenssien tai niistä johtuvan ristiriitaisuuden vuoksi.

Destia Oy on valittanut asiasta markkinaoikeuteen 17.3.2021 tekemällään valituksella.

Hankinnan itseoikaisu

Oikaisuvaatimuksen tultua vireille hankintayksikkö on huomannut, että tarjouspyynnöstä on puuttunut kokonaan ESPD-lomake. Hankintalain 59 §:n mukaan hankintayksikön on käytettävä EU-kynnysarvon ylittävissä hankinnoissa ESPD-lomaketta. Hankintayksikkö katsoo, että tarjouskilpailussa on tapahtunut menettelyvirhe. Markkinaoikeuden oikeuskäytännön ja oikeuskirjallisuuden mukaan hankintayksikkö on toiminut asiassa virheellisesti (esim.  MAO 344/18 ja MAO 563/20) ja tästä syystä hankinta esitetään keskeytettäväksi.

Hankinta voidaan 125 §:n mukaan keskeyttää, mikäli siihen on todellinen ja perusteltu syy.

Hankintalain 132 §:n mukaan: ”Hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen ( hankintaoikaisu ), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

Päätöksen tai ratkaisun oikaiseminen ei edellytä asianosaisen suostumusta.”

Hankintalain 133 §:n mukaan hankintayksikkö voi itse ottaa hankintapäätöksen tai ratkaisun korjattavakseen 90 päivän kuluessa siitä, kun hankintaoikaisun kohteena oleva päätös tai ratkaisu on tehty.

Muutoksenhaku markkinaoikeuteen ei estä hankintaoikaisun tekemistä tai hankintaoikaisun käsittelyä. Hankintaoikaisu voi koskea myös lainvoimaiseksi tullutta hankintayksikön päätöstä, jos asiaa ei ole saatettu markkinaoikeuden käsiteltäväksi.

Asianosaisten kuuleminen

Hankintayksikkö on varannut asianosaisille mahdollisuuden lausua asiassa, kun se on ilmoittanut asianosaisille käyttävänsä asiassa hankinnan itseoikaisua.  Infraroad Oy on ilmoittanut, ettei se lausu asiassa mitään, mutta uuden kilpailutuksen tulisi olla jotenkin erilainen aiempaan verrattuna.

Destia puolestaan on ilmoittanut, ettei se vastusta hankinnan keskeyttämistä puuttuneen ESPD-lomakkeen vuoksi, jos Turun kaupunki tähän päätyy.

Destia Oy kuitenkin korostaa, että tarjouskilpailussa on tehty myös valituksessa mainitut virheet, joiden korjaaminen ei edellytä hankinnan keskeyttämistä. Virheet olisi mahdollista korjata toteutetun tarjouskilpailun puitteissa sulkemalla voittanut tarjoaja tarjouskilpailusta.

Päätösesitys

Edellä esitetyillä perusteilla kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hankinnan keskeyttämistä asiassa tapahtuneen menettelyvirheen vuoksi. Asiassa tullaan käynnistämään uusi kilpailutus. Hankinnan itseoikaisun johdosta ei ole tarpeen ottaa tarkemmin kantaa Destia Oy:n valituksessa esittämiin seikkoihin.

Hankinnan väliaikainen järjestäminen

Hankintasopimus Destia Oy:n kanssa päättyy 3.5.2021. Koska uuden tarjouskilpailun voittajaa ei saada selville ennen sopimuskauden päättymistä, sopimusta on tarve jatkaa väliaikaisesti siihen saakka, kunnes uusi palveluntuottaja on valittu. Hankintalain 136 §:n 2 momentin 5 kohdan mukaan hankintasopimukseen voidaan tehdä muutos järjestämättä uutta tarjouskilpailun, kun kyse on sellaisesta vähäarvoisesta sopimusmuutoksesta, joka alittaa liitteessä E tarkoitettuja palveluja koskevissa hankinnoissa sekä käyttöoikeussopimuksissa kansalliset kynnysarvot tai muissa hankinnoissa EU-kynnysarvot, eikä vaikuta sopimuksen yleiseen luonteeseen.

Lisäedellytyksenä on, että yllä tarkoitetun muutoksen arvo tulee olla pienempi kuin 10 prosenttia alkuperäisen palvelu- tai tavarahankintasopimuksen tai palveluja koskevan käyttöoikeussopimuksen arvosta ja 15 prosenttia alkuperäisen rakennusurakkasopimuksen tai käyttöoikeusurakan arvosta. Jos 2 momentin 5 kohdassa tarkoitettuja muutoksia tehdään peräkkäin useampia, arvo arvioidaan peräkkäisten muutosten kumulatiivisen nettoarvon perusteella.

Kyseessä on edellä kuvattu vähänarvoinen sopimusmuutos.  Edellä esitetystä syystä on tarpeen valtuuttaa kaupunkirakentamisjohtaja neuvottelemaan sopimuksen jatkamisesta entisin ehdoin uuden sopimuskauden alkuun saakka.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus

Toimialajohtaja Christina Hovi:

PäätösKaupunkiympäristölautakunta päättää:

- keskeyttää hankinnan esittelytekstistä ilmenevin perustein ja päättää, että asiasta käynnistetään uusi tarjouskilpailu,

- poistaa kaupunkiympäristölautakunnan 2.3.2021 § 58 tekemän hankintapäätöksen, ja

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

Lisäksi lautakunta päättää valtuuttaa kaupunkirakentamisjohtajan neuvottelemaan Destia Oy:n kanssa vanhan sopimuksen jatkamisesta 30.9.2021 saakka esittelytekstistä tarkemmin ilmenevin perustein ja allekirjoittamaan väliaikaisen sopimuksen jatkamista koskevan sopimusmuutoksen.

Sopimus ei synny tällä päätöksellä vaan myöhemmin tehtävällä sopimuksella, joka voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun vireille saattamista koskevan vaatimuksen tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoDestia Oy
aoInfraroad Oy
aoJaki-Matik Oy
aoOy Turku Energia-Åbo Energi Ab
aoTekniikka Tuominen Oy
aoVertek Oy
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön kunnossapito