Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta9806.04.20218

2989-2020 (10 03 02)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet; Pansio-Pernon monitoimitalo (13/2020)

Tiivistelmä: -

Kylk § 98

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Salla Leino 16.3.2021:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Pernon kaupunginosan korttelin 31 tonteille 2 ja 25 ja pienelle osalle Hyrköistenpuisto-nimistä puistoaluetta osoitteiden Hyrköistentie 33 ja 35 välissä.

Kaava-alueeseen kuuluu yksityinen tontti osoitteessa Heinikonkatu 2. Kaava-alueen laajentaminen siihen liittyvien katualueiden osille ja asuin- ja liiketontille osoitteessa Hyrköistentie 33 (ns. Navigaren tontti) mahdollistaa Hyrköistentien uuden tielinjauksen.

Käynnistettävä Pansio-Pernon monitoimitalon asemakaavanmuutos korvaa aiemmin samalle alueelle vuonna 2014 käynnistetyn asemakaavanmuutoksen.

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto hyväksyi 8.6.2020 Pansio-Pernon monitoimitalon -tilatarveselvityksen vaihtoehdon A mukaisesti, jossa toteutetaan alakoulun, esiopetuksen, ap-ip-kerhotoiminnan, kirjaston, nuorisotilan, päiväkodin ja perhetelakkatoiminnan tilat uuteen monitoimitaloon vanhan Pernon koulun tontille. Seuraava vaihe on hankesuunnittelu.

Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Salla Leino.

Kaavan tavoitteet

Kaupungin tavoitteena on rakentaa monitoimitalo, jossa huomioidaan uudenlainen oppimisympäristö, niin rakennus- kuin ulkoalueiden suunnittelussa. Monitoimitaloon suunnitellaan 8.6.2020 hyväksytyn tarveselvityksen mukaisesti esiopetus- ja alakoulutilojen lisäksi kaupungin aluepalveluiden tiloja: oppilashuolto, päiväkoti, nuorisotila, omatoimikirjasto ja muita yhteiskäyttötiloja mm. kuntosali, liikuntasali ja valmistuskeittiö. Monitoimitalon piha-alueen on tarkoitus edistää monipuolisen välituntiliikunnan ja liikunnallisen elämäntavan omaksumista. Pansio-Pernon monitoimitalon hankesuunnitelmaa valmistellaan yhtä aikaa asemakaavan kanssa ja siinä mahdollisesti esiin tulevat asiat huomioidaan kaavaprosessissa.

Kaupungin tavoitteena on edistää sosiaalisesti kestävää kaupunkikehitystä, täydentämällä alueen asumismuotoja sekä turvaamalla alueen palvelutarjonta.

Monitoimitaloratkaisu mahdollistaa nykyaikaisten esteettömien ja tarkoituksenmukaisten tilojen toteuttamisen, jossa yhteistyö eri toimijoiden välillä on mahdollisimman joustavaa ja saumatonta. Sijainti Pernon koulun vanhalla tontilla on alueen asutukseen nähden keskeisellä paikalla ja luo lisäksi myös mahdollisuuden yhteistyöhön mm. Hövelissä sijaitsevien järjestötoimijoiden kanssa.

Kaupungin tavoitteena on rakentaa Pernon koulun tontin pohjoisosaan pienimittakaavaista asumista. Rakennustehokkuus olisi noin 0,25-0,3 eli noin 5000-6000 k-m2.

Kiinteistö Oy Heinikonkatu 2 tavoitteena on noin 6000 k-m2 asuin- ja liikerakennuksen uudisrakentaminen.

Tavoitteena on selkiyttää kaava-alueen katuverkostoa siirtämällä Hyrköistentien linjausta Metallikadun risteykseen.

Tavoitteena on säilyttää ekologisten yhteystarpeiden kannalta metsäiset yhteydet koulutontin pohjoisreunalla ja itäosassa.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Pansio-Pernon monitoimitalo

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Pansio-Pernon monitoimitalo.

PäätösAsia pantiin pöydälle Hellstenin Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.