Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta10406.04.20211

2187-2016 (613, 627)

Asemakaavan Kuloistenniitty (10/2016) valmistelun lopettaminen

Tiivistelmä:

Kuloistenniityn kaava-alueen asemakaavoitus esitetään lopetettavaksi, koska asemakaavan eteenpäin viemistä ei katsota tarkoituksenmukaiseksi.

Kylk § 104

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo 1.4.2021:

Kuloistenniityn asemakaavanmuutos (10/2016) on ollut vireillä vuodesta 2016. Kaavan laadinta aloitettiin yhteistyössä Raision kaupungin kanssa. Suunnittelun tavoitteena oli etsiä Satakunnantien ja Kuloistentien väliselle katuyhteydelle vaihtoehtoiset linjaukset ja mahdollistaa katuyhteyden rakentaminen. Yleiskaavojen mukainen laaja virkistysalue viheryhteyksineen oli tarkoitus säilyttää mahdollisimman laajasti virkistyskäytössä. Suunnittelualueen etelä- ja pohjoisosiin oli tavoitteena sijoittaa lisärakentamista, lähinnä asumista. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) käsiteltiin 24.5.2016 sekä Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa että Raision teknisessä lautakunnassa. Kaavoitus jäi tämän jälkeen odottamaan yleiskaavatyön yhteydessä tehtävää linjausta katuyhteydestä.

Turun yleiskaavan 2029 luonnoksessa oli osoitettu ohjeellinen katulinjaus Satakunnantien ja Kuloistentien välille. Käsitellessään kaavaluonnosta kaupunginhallitus päätti 5.11.2018 § 420 kaupunkiympäristölautakunnan 25.9.2018 § 357 päätöksen mukaisesti, että Raision kanssa käynnistetään neuvottelut usean Turun alueen kansalaisjärjestön esittämän luonnonsuojelualueen perustamisesta Mälikkälä-Kuninkojan alueelle ja Raisiontien/ Satakunnantien ja Kuloistentien välille merkityn ohjeellisen tievarauksen poistamisesta yleiskaavasta. Mälikkälän metsäalue on yksi laajimmista metsäalueista Turun kaupunkirakenteen sisällä. Turun yleiskaava 2029 laaditussa ehdotuksessa katulinjausta ei ole käytyjen neuvottelujen perusteella nähty Turun osalta välttämättömäksi ja katulinjaus on poistettu. Tämä yleiskaavan linjaus edistää viheralueen säilymistä yhtenäisenä ja säilyttää omalta osaltaan luonto- ja virkistysarvot ennallaan. Yleiskaava ei ota kantaa mahdollisen luonnonsuojelualueen perustamiseen, eikä sen perustaminen edellytä myöskään asemakaavan muutosta.

Raision kaupunki on jatkanut Kuloistenniityn asemakaavamuutoksen valmistelua omalla alueellaan ja jakanut kaava-alueen kahteen osaan (Kuloistenniitty 1 ja 2). Raision kaavoituskatsauksen mukaan molempien alueiden kaavaehdotukset asetetaan julkisesti nähtäville alkuvuonna 2021 ja ne valmistunevat vuoden 2021 kesään mennessä. Raision laatimat kaavat eivät edellytä kaavamuutoksia Turun alueella.

Edellä esitetyt seikat huomioon ottaen kaavoitus ei näe tarkoituksenmukaiseksi Kuloistenniityn asemakaavamuutoksen viemistä eteenpäin. Mikäli tiehanke myöhemmin Raision taholta aktivoituu, voidaan tilannetta tarpeen mukaan arvioida uudelleen.

Hallintosäännön 52.2 §:n 5 kohdan mukaan kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja päättää asemakaavoituksen aloittamisesta sekä siitä, että kaavoitusta ei jatketa muiden kuin vaikutukseltaan merkittävien asemakaavojen osalta. Vireillä ollut asemakaava on ollut vaikutukseltaan merkittävä asemakaava. Näin ollen kaavoituksen keskeyttämisestä päättää kaupunginhallitus, jonka tehtäviin kuuluu kaupungin kaavoituksen ja maankäytön johtaminen.

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että asemakaavanmuutoksen Kuloistenniitty (10/2016) valmistelua ei jatketa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus