Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta7423.03.20216

13690-2020 (10 03 01, 00 01 05)

Kristiinankadun kesäkatukokeilun toteuttaminen kesällä 2021

Tiivistelmä:

Tuodaan lautakunnalle hyväksyttäväksi Kristiinankadun kesäkatukokeilu kesällä 2021.

Kylk § 74

Kaavoitus, maisema-arkkitehti Marie Nyman 16.3.2021:

Kaupunginhallitus päätti 30.11.2020 § 524 käynnistää Turun kävelyn ja oleilun kehittämisohjelman ja hyväksyä kehittämisohjelman tavoitteet esitetyn mukaisesti. Kehittämisohjelma laaditaan osana URBACT Space4People -hanketta (2020-2022).

Hankkeen yhtenä toimenpiteenä on toteuttaa väliaikainen kokeilu, jolla testataan erilaisia ratkaisuja, joilla kävelyn olosuhteita sekä kaupunkitilan viihtyisyyttä voidaan parantaa. Kokeilu tukee pysyvien ratkaisujen suunnittelua sekä kävelyn ja oleilun kehittämisohjelman valmistelua. ​Kokeilua rahoitetaan Space4People -hankkeesta ja keskustan kärkihankkeesta.

Kokeilun toteutuspaikaksi on valittu Kristiinankatu. Kokeilun painopistealue on välillä Eerikinkatu-Linnankatu. Kokeilun toteutuspaikaksi tarkasteltiin myös muita katuja, mutta ydinkeskustan muilla kaduille kokeilu olisi haastava toteuttaa kesällä 2021 työmaiden tai joukkoliikenteen järjestelyiden takia. Kristiinankatua on esitetty keskustan liikenneskenaarioissa kehitettävän kävelypainotteisena. Kadun varrella on liiketoimintaa, kuten ravintolatoimintaa ja pieniä erikoisliikkeitä, jotka voivat hyötyä kesäkatukokeilusta. Katu liittyy vahvasti olemassa olevaan kävelyverkostoon.

Toteutusperiaatteen perustelut ja liikenteelliset vaikutukset on esitelty oheismateriaaleissa 1 ja 3.

Kokeilun tavoitteet

Kokeilun tavoitteena on testata kävelyn olosuhteita parantavia ja kestävien kulkumuotojen käyttöä edistäviä väliaikaisia liikenneratkaisuja Kristiinankadulla. Katua on esitetty keskustan liikenneskenaarioissa kehitettävän kävelypainotteisena ja kokeilun avulla saadaan tietoa käytännön vaikutuksista niin liikenteeseen kuin kaupunkitilan hyödyntämiseen ja elävöittämiseen.

Kokeilun aikana kävely-yhteys Yliopistonkadun ja jokirannan välillä tehdään viihtyisämmäksi ja houkuttelevammaksi. Kaupunkitilan viihtyisyyttä ja elävyyttä parannetaan tuomalla alueelle istutuksia ja penkkejä sekä rajoittamalla muuta liikennettä.

Kokeilun tavoitteena on lisätä keskustan houkuttelevuutta mahdollistamalla katutilan hyödyntäminen erilaisiin tarkoituksiin esimerkiksi kadun varren yrittäjille tai muille toimijoille ja lisätä oleskelumahdollisuuksia ydinkeskustan alueella erityisesti ulkotiloissa.

Kokeilun toteutus tukee Turun keskustan kärkihankkeen tavoitteita tehdä keskustasta viihtyisä ja elävä kohtaamisten paikka sekä tavoitetta toteuttaa ydinkeskustassa keskustaliikenteen uudelleenjärjestelyyn liittyviä kokeiluja. Kokeilu tukee myös Turun Ilmastosuunnitelman 2029 tavoitetta kestävien kulkumuotojen osuuden lisäämisestä sekä kävelyn yhteyksien kehittämisestä.

Sidosryhmäyhteistyö ja synergiat

Kokeilun suunnittelussa ja toteutuksessa huomioidaan yhteistyö ja synergiat mm. Sytytä Turku- ideakilpailun kanssa, keskustan kehittämisen kärkihankkeen, Parklet – toimenpidelupien ja muiden hankkeiden kanssa.

Kristiinankadun kesäkatukokeilusta järjestettiin keskustelutilaisuus 4.2.2021, jonne oli kutsuttu Kristiinankadun varren yrittäjiä, asunto-osakeyhtiöitä ja lähialueen muita toimijoita. Tilaisuudessa esiteltiin kokeilun tavoitteet ja kuultiin toimijoiden ajatuksia kokeilun suunnittelusta (oheismateriaalina 2 yhteenveto tilaisuudesta). Kokeilun koettiin elävöittävän Turun katukuvaa ja lisäävän viihtyisyyttä. Kokeilu herätti kannatusta erityisesti painopistealueella toimivien yrittäjien keskuudessa ja sen nähtiin tuovan mahdollisuuksia yhteistyöhön lähialueen yrityksille sekä toiminnan ja uusien ideoiden kehittämiseen matalalla kynnyksellä. Osa toimijoista koki, että kokeilu voisi heikentää mielikuvia Kristiinankadun varren parkkitalojen ja Hansan kauppakeskuksen saavutettavuudesta sekä heikentää jakeluliikenteen sujuvuutta. Tilaisuudessa esitettiin huoli liiketoimintamahdollisuuksien heikentymisestä, jos läpiajoa rajoitetaan sekä nostettiin esille koronaepidemian jo tuomat vaikutukset liiketoimintaan. Toisaalta kokeilu koettiin myös yhtenä mahdollisuutena piristää liiketoimintaa ja kokeilla uutta korona-aikana.

Kokeilun suunnittelua jatketaan painopistealueen yrittäjien ja asukkaiden kanssa yhteisessä työpajassa huhtikuussa 2021. Kokeilua suunnitellaan myös Space4People -hankkeen paikallisen työryhmän seuraavassa tapaamisessa huhtikuussa 2021.

Kesäkatukokeilu on osa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlavuoden kaupunkiympäristötoimialan toteuttamaa ohjelmaa. Tämä tuo kokeilulle näkyvyyttä sekä vaikuttaa toteutukseen (mm. värimaailman ja mahdollisesti myös sisällön osalta).

Kokeilua on mietitty alustavasti Sytytä Turku -kilpailussa menestyneiden ehdotusten, kuten Tapahtumamatot (Käytä kaupunkiasi -konsepti) tai Nuorten kesäyrittäjyystori pilotointipaikaksi.

Keskustan kärkihankkeen vuoden 2021 budjetissa Kävelyn kehittämisen pilotille varattu rahoitus käytetään Kristiinankadun kesäkatukokeiluun.

Kristiinankadun toteutusperiaate

Space4People-hankkeen pienempi työryhmä esittää, että läpiajo välillä Linnankatu-Eerikinkatu ei ole sallittu kokeilun aikana (heinä-elokuussa 2021).

Liikenteelliset vaikutukset:

- ratkaisulla on vaikutuksia Kristiinankadun pysäköintihallien ja Hansakorttelin saavutettavuuteen henkilö- ja pakettiautolla. Lännen suunnasta saavuttaessa ajoreitit eivät muutu. Idän suunnasta saavuttaessa autoilijan tulee kiertää Kristiinankadun suljettu osuus joko Eskelinkadun tai Aurakadun kautta, silloin kun nykyinen kauppatorin väliaikaisiin liikennejärjestelyihin liittyvä Aurakadun ja Linnankadun läpiajokielto ei ole voimassa. Klo 7-9 ja 15-17 välillä Kristiinankadun pysäköintihalleille voi saapua henkilö- tai pakettiautolla vain lännen suunasta kuten nykyäänkin. Henkilö- tai pakettiautolla idän suunnasta keskustaan saapuville on, Kristiinankadun pysäköintihallien lisäksi, useita muita vaihtoehtoisia pysäköintihalleja, mukaan lukien uusi toriparkki. Viestintä ja opastus muuttuneista ajoreiteistä kokeilunaikana on tärkeää,

- Hansakorttelin jakeluliikenne saapuu kolmea eri reittiä: Eerikinkadun kautta idästä ja lännestä sekä Kristiinankadun kautta. Kristiinankadun läpiajon kieltäminen poistaa yhden kolmesta mahdollisesta kuorma-autolla tapahtuvasta jakeluliikenteen reiteistä väliaikaisesti. Hansakorttelin kuorma-autolla tapahtuva jakeluliikenne voi edelleen (myös rajoitusaikoina klo 7-9, 15-17) toimia Aurakatu-Eerikinkatu reittiä sekä lännestä Eerikinkatua pitkin,

- Kristiinankadun kadunvarsipysäköinti välillä Linnankatu-Eerikinkatu poistuu. Invapaikka siirretään kokeilun ajaksi Linnankadulle,

- huolto- ja tontille ajo on edelleen sallittu välillä Linnankatu – Eerikinkatu sijaitseviin kiinteistöihin, ja

- pyöräliikenne sallitaan edelleen Kristiinankadulla ja pyöräliikenteen reitti huomioidaan suunnittelussa.

Vaikutukset viihtyisyyteen ja elävään katukuvaan:

- kokeilusta saadaan vaikuttavampi, kun kävelylle, oleskelulle ja katutilan muulle käytölle jää enemmän tilaa. Ajoesteiden vaatima tila on huomattavasti pienempi, kun läpiajoliikenne on rajattu pois,

- kesäkadun tunnelma on rauhallisempi ja ympäristö turvallisempi, ja

- kokeilu on tilapäinen (2 kk), joten vaikutukset eivät ole pysyviä. Kesäkatu on osa kulttuuripääkaupungin 10-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa (näkyvyyttä, kaupunkikulttuurin edistäminen).

Kokeilun arviointi

Kokeilun arvioinnin suunnittelu on vielä kesken. Tavoitteena on kesäkokeilun aikana dokumentoida kadun käyttöä sekä selvittää kyselyn avulla niin kaupunkilaisten kuin lähialueen yrittäjien ja muiden toimijoiden näkemyksiä kokeilusta. Arvioinnin osa-alueet ovat:

1) kokeilun vaikutukset ihmisten liikkumiseen ja käyttäytymiseen

2) käyttäjien tyytyväisyys ja kokemukset

3) toteutusprosessin, vuorovaikutuksen ja tiedotuksen onnistuminen.

Kokeilun arviointia toteutetaan osittain Turun kaupunkitutkimusohjelman rahoittamassa hankkeessa ”Kaupunkilaisten kestävän hyvinvoinnin edistäminen tuuppaamalla kohti ilmastoystävällistä liikennettä”.

Oheismateriaali 1Kesäkatukokeilun toteutusperiaate

Oheismateriaali 2Yhteenveto keskustelutilaisuudesta 4.2.2021

Oheismateriaali 3Kaaviokuva liikenteestä

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Kristiinankadun kesäkatukokeilun ajanjaksolle 1.7.-31.8.2021 edellä esitetyn mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavalla lisäyksellä:

"Arviointisuunnitelma tuodaan lautakunnan käsittelyyn kevään 2021 aikana. Suunnitelmaan liitetään myös kattava nykytilan selvitys."

Hellstenin Lintusen kannattamana tekemä muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus