Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta7823.03.20215

2236-2021 (02 02 02)

Kaupunkiympäristötoimialan kuukausiraportti 2 - 2021

Tiivistelmä: -

Kylk § 78

Yhteiset palvelut, talouspalvelut, vs. kiinteistötalouspäällikkö Salla Lindström 17.3.2021:

Kaupunginhallitus on 17.12.2020 § 577 strategisten sopimusten hyväksymisen yhteydessä päättänyt, että toimielinten tulee jatkuvasti arvioida oman toimialansa talouden ja toiminnan toteutumista ja esittää kaupunginhallitukselle niiden pohjalta välittömästi tai osavuosikatsausten yhteydessä toimenpiteet talousarviossa pysymiseksi. Toimialajohtajat raportoivat toiminnan ja talouden kehittymisestä kuukausiraportein omalle lautakunnalleen. Raportoitavat tavoitteet sisältyvät toimialan operatiivisiin sopimuksiin.

Toimialajohtajan tulee erikseen annettavan aikataulun ja ohjeen mukaisesti raportoida toimialansa toiminnasta ja taloudesta kaupunginjohtajalle sekä huolehtia siitä, että kaupunginjohtajalla on valvontaa varten riittävät tiedot toimialan toiminnasta.

Käyttötalous

Kaupunkiympäristötoimiala tulee tämänhetkisen ennusteen mukaan ylittämään sille asetetun suunnitteluluvun (TAM -32,8 milj. euroa) ennusteen ollessa -33,6 milj. euroa, mikä tarkoittaa 0,8 milj. euron poikkeamaa talousarvioon nähden. Koronan vaikutukset heijastuvat edelleen kaupunkiympäristötoimialan toimintaan. Erityisesti joukkoliikenteen ja luvat- ja valvonnan osalta koronan vaikutukset ovat merkittävät.

Helmikuun raportoinnin yhteydessä todetut palvelualuekohtaiset talouden toteumaan ennustetut muutokset ovat seuraavat:

- luvat ja valvonta: toimintatuottojen ennustetaan alittavan talousarvion 0,8 milj. euroa (TA 10,69 milj. euroa, ennuste 9,89 milj. euroa). Palvelualueen tulojen vähentymiseen vaikuttaa erityisesti pysäköintimaksutulojen väheneminen: Pysäköintimaksutulojen ennustetaan toteutuvan 0,6 milj. euroa talousarviota alhaisempana (TA 4,4 milj. euroa, ennuste 3,8 milj. euroa). Pysäköintivirhemaksujen ennustetaan vähentyvän 0,2 milj. euroa (TA 2,2 milj. euroa, ennuste 2,0 milj. euroa). Ympäristöterveydenvalvontamaksujen ennustetaan vähentyvän 0,1 milj. euroa (TA 0,5 milj. euroa, ennuste 0,4 milj. euroa). Rakennusvalvonnan tulojen ennustetaan ylittävän talousarvion 0,3 milj. euroa (TA 2,75 milj. euroa, ennuste 3,05 milj. euroa),

- seudullinen joukkoliikenne: Koronaepidemia on vaikuttanut erittäin suuresti joukkoliikenteen käyttöön. Helmikuun matkamäärä oli noin 39 % pienempi kuin edellisenä vuonna. Joukkoliikenteen hiljeneminen häiriötilan aikana vähentää edelleen lipputuloja. Menot tulevat olemaan jonkin verran budjetoitua pienemmät. Valtiolta on odotettavissa koronatukea vuonna 2021,

- kaupunkirakentaminen: Alkuvuoden runsaslumisen lumitilanteen vuoksi on odotettavissa kustannuspaineita talousarvion toteutumiseen. Toteumaennuste tarkentuu 1. osavuosikatsauksen yhteydessä, ja

- palvelualueiden kaupunkisuunnittelu- ja maaomaisuus sekä paikkatieto ja kaupunkimittaus osalta ei todettu poikkeamia talousarvioon nähden.

Kaupunkiympäristötoimialan arvioitu henkilötyövuosien käyttö on helmikuun raportointihetkellä 328,4 (TA 327 htv).

Talouden toteutuminen palvelualueittain ja työvoiman käyttö on esitetty liitteessä 1 Kaupunkiympäristötoimiala 2 2021.

Investoinnit, maanhankinnat, myynnit ja maankäyttösopimuskorvauk-set

Kaupunkiympäristötoimialan omien investointien ennustetaan tässä vaiheessa toteutuvan talousarvion mukaisesti (TA 1,02 milj. euroa).

Kaupunginhallituksen omaisuudenhallintayksikköön sisältyvien kaupunkiympäristön rakennuttamisen ja toimitilojen rakennuttamisen investointimäärärahojen (TA 77,7 milj. euroa) osalta vuoden 2021 ensimmäinen kohdekohtainen toteumaennuste laaditaan 1. osavuosikatsauksen yhteydessä.

Kaupunkiympäristön rakennuttamisen osalta helmikuun raportoinnin yhteydessä on todettu, että hanke Rantaväylä Agricolankatu – Tehtaankatu ja Itäisen rantakadun pyöräkaistat ympäristöineen tulee painottumaan arvioitua enemmän vuodelle 2022, koska hankesuunnittelu on vielä hyväksyttämättä. Itä-Skanssin asemakaavan myöhästyminen tulee myöhästyttämään Vallikadun ja Skanssin keskuspuiston toteuttamisaikataulua. Kustannusten jakautumisen tarkempi arvio raportoidaan 1. osavuosikatsauksen yhteydessä.

Toimitilojen rakennuttamisen osalta helmikuun raportoinnin yhteydessä on todettu, että nimetyistä kohteista Hannunniitun koulun osalta näyttää selvältä, että korjaukset jäävät tekemättä, koska suunnitelmia kesän töistä ei saatu toteutettua. Säästyvällä määrärahalla on mahdollista rahoittaa Veritas-stadionin päätykatsomohanketta, jonka kustannusarvio tullee olemaan noin. 1,2 milj. euroa (johon käytettävissä avustusosuus n. 80 %). Päiväkotien korjaamista kesän aikana tulee vaikeuttamaan koronatilanteen nykyisellään pysymiseen varautuminen, jonka vuoksi päiväkoteja suljetaan kesäksi normaalia vähemmän, kun lapsiryhmiä ei voida yhdistää.

Kiinteän omaisuuden hankintojen (TA 3,5 milj. euroa), maan myyntitulojen (TA 32,7 milj. euroa), myyntivoittojen (TA 28,2 milj. euroa) ja maankäyttösopimustulojen (TA 6,0 milj. euroa) ennustetaan tässä vaiheessa toteutuvan talousarvion mukaisesti.

Liite 1Kaupunkiympäristötoimiala 2 2021

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä tiedokseen kaupunkiympäristötoimialan kuukausiraportin 2 - 2021.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kylk § 78
Liite 1:Kaupunkiympäristötoimiala 2 2021