Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta6309.03.20215

5922-2017 (615)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Poikkeamispäätös (P 2017-685), Anniitunkatu 10

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on 17.11.2020 § 401 myöntänyt osoitteessa Anniitunkatu 10 sijaitsevalle tontille (853-57-40-4) poikkeamispäätöksen. Naapurikiinteistöjen (853-57-40-3, 853-57-40-5, 853-57-17-1 ja 853-57-17-2) omistajat ovat valittaneet päätöksestä. Hallinto-oikeudelle ehdotetaan annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitukset tulee hylätä.

Kylk § 63

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 3.3.2021:

Kaupunkiympäristölautakunta on 17.11.2020 § 401, myöntänyt KMR-Kiinteistöt Oy:lle poikkeamisluvan autosuojaan rakennettavalle 13 k-m2:n asuinhuoneelle ja kellaritilojen laskemiseksi kerrosalaan rakennusoikeuden ylittäen, osoitteessa Anniitunkatu 10.

Naapurit 853-57-40-3, 853-57-40-5, 853-57-17-1 ja 853-57-17-2 ovat valittaneet päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiassa 15.3.2021 mennessä.

Valittajat ovat esittäneet, että poikkeamiselle vaadittava erityinen syy puuttuu, päätös loukkaa maanomistajien tasapuolista kohtelua ja että poikkeamispäätöksellä ei pitäisi tehdä rakennusoikeuden määrään vaikuttavia päätöksiä.

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Sovellettavat säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 135.1 §: n 1-kohdan mukaan rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä muun ohella on, että rakennushanke on voimassa olevan asemakaavan mukainen. MRL 171 § 1 momentin mukaan kunta voi erityisestä syystä myöntää määräyksestä poikkeuksen. Poikkeaminen ei MRL 171 § 2 momentin mukaan saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Poikkeusta ei myöskään saa myöntää, jos se johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Rakennushanke- ja paikka

Rakennuspaikka sijaitsee Hirvensalon Kukolassa. Kyseessä on vuonna 2004 valmistunut omakotitalo, jonka kellaritiloja haetaan laskettavaksi kerrosalaan sekä autosuojaan rakennettavaa 13 k-m²:n asuinhuonetta. Poikkeaminen koskee rakennusoikeuden ylittämistä.

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 26.9.1987. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset: AO: Erillispientalojen korttelialue. Rakennusoikeutta tontille on asemakaavassa määrätty 200 m² sekä talousrakennukselle 40 m². Lisäksi AO-korttelialueita koskevat seuraavat määräykset:

- Korttelialueella on käytettävä harjakattoa. Katon kaltevuuden on oltava vähintään 1:2.

- Rakennusten pääasiallisena julkisivumateriaalina on käytettävä puuta, poltettua tiiltä tai rappausta.

- Autopaikkoja on osoitettava yksi asuntoa kohti ja lisäksi yksi autopaikka huoneistoalaltaan yli 120 m²:n suuruista asuntoa kohti.

Edellytykset poikkeamisen myöntämiseen

Kyseessä on vuonna 2004 valmistunut omakotitalo, jossa harjoitetaan lastenkotitoimintaa ja jonka kellaritiloja haetaan laskettavaksi kerrosalaan sekä autosuojaan rakennettavaa 13 k-m²:n asuinhuonetta. Poikkeamisen erityisinä syinä on hakija esittänyt seurustelutilan järjestämisen, joka osaltaan mahdollistaa viihtyisän asumisen ja sen, että laajennus tapahtuu kokonaan rakennuksen vaipan sisällä eikä siten muuta naapureiden ja valituksen tehneiden olosuhteita.

Rakennuslupavaiheessa vuonna 2003 on kerrosalaan jätetty laskematta kellarikerroksessa olevat pesuhuone, kaksi WC:tä ja kodinhoitohuone (yhteensä 46 k-m²) kerrosalaan. Tämä kerrosalaan laskematta jättäminen oli yleistä ja sallittua rakentamisen aikoihin rinteeseen rakennetuissa taloissa, joissa nämä mainitut tilat olivat osittain maan alla. Koska nyt on haettu käyttötarkoituksen muutosta kellariin sisustettavalle aulatilalle (19 k-m²) ja autosuojaan rakennettavalle asuinhuoneelle (13 k-m²), tulee myös edellä mainitut laskematta jätetyt tilat nykysäännösten mukaan laskea kerrosalaan.

Valittajat ovat esittäneet, että poikkeamisen oikeudelliset edellytykset eivät täyty ja myönteinen päätös loukkaisi myös maanomistajien tasapuolista kohtelua. Nyt puheena olevassa hakemuksessa kaikki rakennusoikeuden lisääminen tapahtuu rakennuksen vaipan sisällä jo olemassa olevissa tiloissa. Laskennalliseen rakennusoikeuteen vaikuttavat siis ainoastaan toimenpiteet, jotka tehdään olemassa olevan rakennuksen vaipan sisään. Kerrosalan lisääntyminen ei muuta rakennuksen massoittelua. Tällainen olemassa olevien kellaritilojen käyttötarkoituksen muutos siten, että ne lasketaan kerrosalaan, on mahdollista myös naapuritonteilla, mikäli muutokset tapahtuvat rakennuksen vaipan sisällä. Ikkunoihin liittyvät asiat ovat rakennusluvassa ratkaistavia kysymyksiä.

Vaikka rakennusoikeus ylittyy kaavaan nähden merkittävästi, on mahdollista ratkaista asia poikkeamispäätöksellä koska muutokset tapahtuvat jo olemassa olevissa rakennusluvan mukaisissa tiloissa ja kokonaan rakennuksen vaipan sisällä. Maankäyttö- ja rakennuslaki ei aseta rajaa sille, kuinka paljon asemakaavasta voidaan poikkeamispäätöksellä poiketa, vaan kyse on tapauskohtaisesta tarkoituksenmukaisuusharkinnasta. Asemakaavanmuutos ei toisi asian käsittelyyn lisäarvoa. Kun otetaan huomioon, että alue on lähes täyteen rakennettu ja asuinkäytössä, ei nähtävillä ole tarvetta asemakaavoitukseen tai asemakaavan muuttamiseen. Hakemuksen mukainen poikkeaminen yksittäisellä jo asuinkäytössä olevalla tontilla ei siten voi aiheuttaa haittaa kaavoitukselle. Poikkeamiset ovat luonteeltaan sellaisia, etteivät ne edellytä kaavallista lisäsuunnittelua esimerkiksi alueen infran osalta. Alueella ei ole tarvetta luonnonsuojeluun tai rakennetun ympäristön suojelemiseen. Rakentaminen ei siten johda MRL 171 §:n 2 momentissa tarkoitettuihin vaikutuksiin.

Edellä esitetyn perusteella ja viitaten poikkeamispäätöksen perusteluihin kaupunkiympäristölautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Ville Erkkola, puh. 040 356 5634, s-posti ville.erkkola(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 21.12.2020

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää:

- antaa hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon ja

- että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.