Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta6509.03.20217

2808-2021 (13.00, 00 01 02)

Kaupunki- ja kuntapalvelut 2020 sekä Yhdyskuntatekniset palvelut 2020 -kyselytutkimukset

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristötoimiala tuo kaupunkiympäristölautakunnalle tiedoksi FCG:n toteuttamat Kaupunki- ja kuntapalvelut 2020 sekä Yhdyskuntatekniset palvelut 2020 -kyselytutkimukset

Kylk § 65

Kaupunkiympäristötoimiala, kehityspäällikkö Marko Selin 1.3.2021:

Turun kaupunki on osallistunut FCG Konsultointi Oy:n toteuttamaan Kaupunki- ja kuntapalvelut 2020 -tutkimukseen (KAPA-tutkimus). Pääpaino tutkimuksessa on asukkaiden kuntapalveluja koskevien mielipiteiden selvittämisessä, jonka lisäksi käsitellään mm. turvallisuutta ja asumista. Tiedonkeruu tehtiin kirjekyselynä seitsemässä kaupungissa loka-marraskuussa 2020. Mukana olivat Espoo, Helsinki, Kemi, Lahti, Oulu, Turku ja Vantaa. Tutkimus on osa järjestelmää, jossa kerran valtuustokaudessa tehdään laaja KAPA -tutkimus ja valtuustokauden aikana suppeampi palvelujen laatuun keskittyvä Kuntapalvelut -tutkimus. Molempien tutkimusten palvelujen laatua mittaava osio on sama, joten tuloksista syntyy aikasarja.  Vertailukohtana vuoden 2020 tutkimuksessa on KAPA-tutkimus 2016, johon nähden muutosta vertaillaan. Turun kaupunki on osallistunut myös välivuosina FCG:n Kuntapalvelut -tutkimukseen. Kaupunkiympäristötoimialan strategisessa sopimuksessa näkyy pidempi aikasarja, joka sisältää sekä KAPA-tutkimuksen että Kuntapalvelut -tutkimuksen perusteella saatuja tuloksia.

Kaupunkiympäristötoimiala on osallistunut FCG Konsultointi Oy:n toteuttamaan Yhdyskuntatekniset palvelut 2020 -kyselytutkimukseen. Tutkimuksella selvitetään asukkaiden teknisiä palveluita koskevia mielipiteitä. Kyselykutsut lähetettiin kirjeellä huhti-toukokuussa, mutta Turussa vastattiin vain verkossa. Tutkimuksessa oli mukana 19 kuntaa. Vastaajat poimittiin satunnaisesti VRK:n väestötietojärjestelmästä. Kysely tehdään parillisina vuosina laajalla lomakkeella ja parittomina vuosina suppeammalla lomakkeella, jossa ei ole kysymyksiä panostuskohteista eikä asioinnista Raportti on jaettu katuja, puistoja, jätehuoltoa, vesi- ja viemärihuoltoa ja palo- ja pelastustoimea koskeviin lukuihin. Kaupunkiympäristötoimialan strategisessa sopimuksessa näkyy pidempi aikasarja kysymyksistä ”Liikennealueiden ylläpito” ja ”Puistojen hoito”.

Kaupunkiympäristötoimiala tuo kaupunkiympäristölautakunnalle tiedoksi kyselyjen tulokset. Kaupunkiympäristötoimialaa koskevia tuloksia esitellään tarkemmin lautakunnan kokouksessa.

Oheismateriaali 1Kaupunki ja kuntapalvelut 2020

Oheismateriaali 2Yhdyskuntatekniset palvelut 2020

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta merkitsee tiedokseen FCG:n toteuttamat Kaupunki- ja kuntapalvelut 2020 sekä Yhdyskuntatekniset palvelut 2020 -kyselytutkimukset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.