Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta4602.03.20213

1167-2021 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Tammitien kulma 2.0 (2/2021)

Tiivistelmä: -

Kylk § 46

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Jani Eteläkoski 19.2.2021:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Nummen kaupunginosan kortteliin 51 sekä sen viereisille katualueiden osille osoitteessa Hakakatu, Tammitie ja Vanha Hämeentie. Työnimeltään kaavanmuutos on Tammitien kulma 2.0. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Jani Eteläkoski.

Aiemman kaavan kumoutuminen ja uuden kaavan aloitus

Turun hallinto-oikeus kumosi 22.12.2020 päätöksellään Turun kaupunginvaltuuston 9.12.2019 § 175 tekemän päätöksen, jolla valtuusto hyväksyi Tammitien kulma -nimisen asemakaavanmuutoksen. Valtuuston päätöksestä valitti Nummenmäen Pientalot ry. Hallinto-oikeuden ratkaisun mukaan asemakaava ei riittävällä tavalla ohjannut rakentamisen korkeutta ja siksi ei ollut mahdollista arvioida, täyttääkö asemakaava maankäyttö- ja rakennuslain 54 §:ssä tarkoitetut kaavan sisältövaatimukset. Nummenmäen Pientalot ry:n valituksessaan esittämiin kohtiin hallinto-oikeus ei ottanut kantaa.

Uusi kaavahanke käynnistetään samoista lähtökohdista ja samoin tavoittein uudestaan uudella kaavaprosessilla, jotta asemakaavan kumoutumiseen liittyvät seikat voidaan korjata. Kaavaprosessissa arvioidaan myös muiden valituksessa esiin tuotujen asioiden merkitys kaavaratkaisulle.

Kumoutuneessa kaavassa oli tarkkaan mietitty rakentamisen korkeus ja myös periaate sen ohjaamiseksi, mutta korkeutta ohjaava kaavamääräys oli kirjoitettu siten, ettei se ollut tarpeeksi ymmärrettävä ja yksiselitteinen.

Kaavan tavoitteet

Tavoitteena on muuttaa alue pienteollisuusalueesta asumiseen. Kaavamuutoksella tavoitellaan alueen kokonaisilmeeseen soveltuvaa matalahkoa 2-5 kerroksista kerrostalovaltaista asumista.

Tonteilla oleva pääosin heikkokuntoinen, vajaakäyttöinen ja nykykäytöltään epätarkoituksenmukainen rakennuskanta on tarkoitus korvata ajanmukaisilla ja samalla alueen kulttuurihistorialliseen ympäristöön sopivilla asuinrakennuksilla. Nummenmäen rakentamistavan ominaispiirteet ohjaavat tulevaa rakentamista. Erityinen huomio kohdistetaan Vanhan Hämeentien varren täydentyvään rakentamistapaan ja aluehistorialliseen merkitykseen. Tarvittavien autopaikkojen on tarkoitus sijoittua osittain maan alle. Muutoksilla voidaan kohentaa alueen siisteyttä ja viihtyisyyttä sekä kasvattaa alueen vetovoimaa.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tammitien kulma 2.0

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Tammitien kulma 2.0.

PäätösEhdotus hyväksyttiin äänin 11-2.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Lähteenmäen Sandelinin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen välillä:

"Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet siten muutettuna, että kaavamuutoksella tavoitellaan alueen kokonaisilmeeseen soveltuvaa matalahkoa pientalo- ja pienkerrostalorakentamista. Kaavan tavoitteena on edistää ekologisesti kestävää puurakentamista."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Hellsten, Lintunen, Anttila, Helin, Laukkanen, van Ooik, Lindell, Euro, Häkkinen, Manni ja Ilvessalo.

Lähteenmäen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Sandelin.

Esittelijän ehdotus tuli päätökseksi äänin 11-2.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus