Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta5202.03.20219

11404-2020 (00 00 00, 07 02 01)

Vuoden 2021 kuntavaalien ulkomainonta ja vaalipalvelupisteet

Tiivistelmä:

Hyväksytään 18.4.2021 toimitettavien kuntavaalien ulkomainonnan yleisohjeet Turun kaupungin alueella sekä vaalipalvelupisteiden sijoittaminen.

Kylk § 52

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, tonttipalvelut, lupavalmistelija Kaisa Kauma-Laula 24.2.2021:

Vuonna 2021 järjestettävät kuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 18.4.2021. Kuntaliitto suosittelee ulkomainonnan aloittamista viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkua eli 31.3.2021. Turun kaupungin alueella on käytössä keskitetty vaalimainonta. Vaalien ulkomainonnasta on päätetty vaalikohtaisesti.

Keskitettyyn vaalimainontaan kuuluu 80 julistetelinettä kaupungin alueelle enimmäismäärältään 12 puolueelle. Mikäli puolueita tai valitsijayhdistyksiä on enemmän kuin 12, vähennetään telinepaikkoja julistepaikkojen kokonaislukumäärän säilyessä samana. Kaupunki on hoitanut puolueiden julisteiden liimaamisen kovakuitualustoille, julisteiden asettamisen telineisiin, rikkoontuneiden julisteiden huollon sekä julisteiden poistamisen vaalien jälkeen.

Keskusvaalilautakunnalle varataan yksi taulupaikka kustakin vaalimainostelineestä ennakkoäänestyspaikoista ilmoittamiseen.

Luottamuselintoimikunta on tehnyt periaatelinjaukset vaalien ulkomainonnasta ja vaalipalvelupisteistä. Luottamuselintoimikunta on päättänyt, että puolueille ja valitsijayhdistyksille varataan kuntavaaleja varten Yliopistonkadun kävelyalueelta tila, johon kutakin puoluetta varten toimitetaan tilapäinen rakennelma (vaalimökki) ja sähkö sekä järjestetään vesi- ja jätehuolto. Lisäksi kaupunkia pyydetään toimittamaan tarkoitukseen sopiva esiintymislava ajalle 25.3. – 18.4.2021. Vaalimökkien ja esiintymislavan sijoittaminen Yliopistonkadun kävelyalueelle on vielä epävarmaa koronaviruspandemian ja sen torjuntaan liittyvien kokoontumisrajoitusten vuoksi.

Puolueilta ja valitsijayhdistyksiltä perittävä korvaus olisi 1.000 euroa vaalimökistä sähköineen sekä 500 euroa julisteista eli yhteensä 1.500 euroa.

Puolueilta ja valitsijayhdistyksiltä tullaan vaatimaan sitoumus yleisohjeiden noudattamisesta ja elleivät ne sitoudu noudattamaan yleisohjeita, ei kaupungin toimesta tulla asettamaan ko. puolueen tai valitsijayhdistyksen mainoksia vaalimainoskehikkoihin. Lisäksi sitoumuksessa määrätään luvattomasta mainonnasta seuraavasta sanktiosta.

Liite 1Vaalimainonnan yleisohjeet

Liite 2Vaalimainospaikkaluettelo

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 18.4.2021 toimitettavien kuntavaalien vaalimainonnan yleisohjeet liitteen 1 mukaisesti.

Lisäksi lautakunta päättää hyväksyä vaalimainospaikat liitteenä 2 olevan luettelon mukaisesti sekä varata puolueille ja valitsijayhdistyksille Yliopistonkadun kävelyalueelta tila, johon kutakin puoluetta ja valitsijayhdistystä varten toimitetaan vaalimökki. Korvauksena vaalimökin käytöstä peritään 1.000 euron suuruinen korvaus. Korvaukseen sisältyy vaalimökin lisäksi sähkö, vesi- ja jätehuolto sekä esiintymislavan käyttömahdollisuus.

Vaalimökkien ja esiintymislavan sijoittaminen Yliopistonkadun kävelyalueelle riippuu koronaviruspandemian tilanteesta ja kokoontumisrajoituksista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut


Liitteet:

Kylk § 52
Liite 1:Vaalimainonnan yleisohjeet
Liite 2:Vaalimainospaikkaluettelo