Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta5302.03.202110

13680-2020 (08 01 03)

Kotihoidon pysäköintitunnuksesta perittävä maksu

Tiivistelmä:

Kotihoidon pysäköintitunnus otetaan käyttöön 1.4.2021 alkaen. Tunnuksen hinnaksi esitetään 100 euroa/tunnus kahden vuoden ajaksi. Maksulla katetaan sähköisen pysäköintilupajärjestelmän hankinnasta ja ylläpidosta sekä henkilöstökuluista aiheutuvia menoja.

Kylk § 53

Kaupunkiympäristötoimiala, valvontapäällikkö Roy Sjöblom 18.2.2021:

Turun kaupunki on kaupunginhallituksen päätöksellä 17.12.2020 § 584 päättänyt ottaa käyttöön tieliikennelain 39a § ja 190a § mukaisen pysäköintitunnuksen koko kaupungin alueella sosiaalihuoltolain 20 § ja terveydenhuoltolain 25 §:n mukaisesti järjestetyn kotihoidon työntekijöille.

Pysäköintitunnuksen käyttöönoton edellytyksenä on sähköinen pysäköintilupajärjestelmä, joka mahdollistaa lupien hallinnoinnin sekä valvonnan katuympäristössä. Sähköinen lupajärjestelmä tulee jatkossa palvelemaan kotihoidon pysäköintilupien lisäksi myös asukas-, yritys- ja yhteiskäyttöautojen pysäköintilupahallinnointia ja valvontaa. Kaupunkiympäristötoimiala on päättänyt hankkia kyseisen lupajärjestelmän ulkoiselta toimijalta. Hankinta on kilpailutusvaiheessa ja kilpailutus päättyy helmikuun 2021 lopussa Hankinta on kilpailutusvaiheessa ja kilpailutus päättyy helmikuun 2021 lopussa. Järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön huhtikuun alussa.

Kotihoidon pysäköintitunnusten myöntäminen ja hallinnointi on delegoitu kaupunkiympäristötoimialan järjestettäväksi. Järjestelmän hankinnasta ja ylläpidosta sekä lupaprosessista aiheutuu toimialalle kustannuksia, jotka kustannusneutraalisti on jaettava lupia käyttävien korvattavaksi kertamaksulla, joka kattaa luvan kaksivuotisen voimassaolon. Järjestelmän toimittajien kanssa käydyn vuoropuhelun sekä muista kaupungeista saadun selvityksen perusteella on lupajärjestelmän hinnaksi arvioitu noin 30.000 euroa kaksivuotisajanjaksolla. Tämän lisäksi syntyy henkilöstökustannuksia lupajärjestelmän hallinnoinnista.

Kotihoidon pysäköintitunnuksen myöntämisestä esitetään perittäväksi kertamaksu, jonka suuruus on 100 euroa/kpl kahdeksi vuodeksi (alv 0%). Tämä maksu on samansuuruinen kuin mitä Helsingissä on päätetty periä. Yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi maksu peritään sekä kaupungin hyvinvointitoimialalle että yksityisille toimijoille myönnettävistä luvista. Kertamaksusta ei suoriteta palautuksia, vaikka tunnuksen käytön edellytykset päättyisivät kesken maksukauden. Tekniset muutokset, kuten rekisterinumeron vaihto, sisältyvät hintaan.

Hallintosäännön 37 §:n mukaan lautakunta päättää tehtäväalueellaan asiakasmaksujen, palveluiden ja tuotteiden hinnoittelusta.

Pysäköintitunnuksesta perittävän maksun suuruutta tarkastellaan saatujen kokemusten perusteella uudelleen kevään 2023 aikana.

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että kotihoidon pysäköintitunnuksista perittävä maksu on 100 euroa/tunnus. Pysäköintitunnus on voimassa kahden vuoden ajan. Maksu otetaan käyttöön 1.4.2021 lukien.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, luvat ja valvonta
tpvKaupunkiympäristötoimiala, paikkatieto ja kaupunkimittaus