Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta5002.03.20217

6738-2019 (10 03 01)

Oikaisuvaatimus; koira-aitausverkoston kehittäminen 2020-2024

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on 11.6.2019 § 273 päättänyt hyväksyä suunnitelman koira-aitausverkoston kehittämisestä ja laajentumisesta. Päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus. Lautakunnalle ehdotetaan, että oikaisuvaatimus jätetään tutkimatta, koska lautakunnan päätös on koskenut vain asian valmistelua eikä sitä koskien näin ollen ole mahdollista tehdä oikaisuvaatimusta.

Kylk § 50

Ympäristölakimies Nina Mattila 23.2.2021

Asian tausta

Kaupunkiympäristölautakunta on 11.6.2019 § 273 päättänyt hyväksyä suunnitelman koira-aitausverkoston kehittämisestä ja laajentamisesta. Kaupunkiympäristön kunnossapito järjesti asukaskyselyn uusien koira-aitausten paikoista tammikuussa 2019. Viiden eniten ehdotuksia saaneen alueen mahdollisia sijaintipaikkoja on arvioitu kaupunkisuunnittelun kanssa. Viisi uutta koira-aitausta ehdotettiin sijoitettavaksi seuraaviin puistoihin: Samppalinnanvuori, Paattistenpuisto, Jaaninlaakso, Tammispaltanpuisto ja Pääsiäispuisto. Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymässä suunnitelmassa on kerrottu nykyisistä koira-aitauksista, perusteltu verkoston kehittämistarpeita ja esitetty uusien aitausten sijainti. Suunnitelman pohjalta on laadittu hankelista, jossa esitetään aitausten investointijärjestys sekä vuosikohtainen investointiaikataulu.

Ennen koira-aitausten toteuttamista laaditaan maankäyttö- ja rakennuslain 90.4 §:n mukaiset yleisten alueiden suunnitelmat, joissa tullaan esittämään alueen rakentamisen ja käytön periaatteet. Ennen yleisten alueiden suunnitelmien hyväksymistä osallisia tullaan kuulemaan maankäyttö- ja rakennusasetuksen 46.2 §:n edellyttämällä tavalla. Asianosaisilla on mahdollisuus valittaa yleisten alueiden suunnitelmaa koskevasta päätöksestä.

Viidestä rakennettavaksi ehdotetusta koira-aitauksesta yhdellä (Tammispaltanpuisto) on jo laadittu yleisten alueiden suunnitelma ja se on lähtemässä rakentumaan. Kolmen aitauksen suunnittelu (Jaaninlaakso, Pääsiäispuisto, Paattistenpuisto) on tilattu konsultilta. Samppalinnanvuoren koira-aitaus jätettiin suunnittelutyön kilpailutuksen ulkopuolelle, koska se on suunnittelutyönä vaativampi ja muista selkeästi poikkeava. Samppalinnanvuoren koira-aitauksen suunnitelma on tarkoitus tehdä kaupungin omana työnä.

Oikaisuvaatimuksessa on vaadittu oikaisua lautakunnan päätökseen siltä osin, kuin se koskee koira-aitauksen rakentamista Samppalinnanpuistoon. Oikaisuvaatimuksen mukaan tehty päätös on epätarkoituksenmukainen. Koirapuisto ei sovellu oikaisuvaatimuksen mukaan esitettyyn paikkaan, sillä Samppalinnanpuisto on väärä paikka koirapuistolle niin kulttuurihistoriallisesti kuin luontoarvoiltaankin. Lisäksi paikka on hankalasti saavutettavissa autolla ja kävellen. Oikaisuvaatimuksessa on myös tuotu esille, että ehdotetun koirapuistoalueen välittömään läheisyyteen rakennetaan lähitulevaisuudessa iso määrä asuntoja eikä tätä rakentamista ole huomioitu koirapuiston paikkaa määritettäessä.

Päätöksen perustelut

Kuntalain 136 §:n mukaan päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta. Ottaen huomioon, että koira-aitausten toteuttamiseksi laaditaan maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset yleisten alueiden suunnitelmat, lautakunnan päätös on koskenut vain päätöksen valmistelua. Lautakunnan päätös ei näin ollen ole oikaisuvaatimuskelpoinen ja oikaisuvaatimus tulee jättää tutkimatta.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus

Oheismateriaali 2Koira-aitausverkoston kehittäminen 24.5.2019

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää jättää oikaisuvaatimuksen tutkimatta.

Samalla päätetään, että tämä päätös pannaan täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman (kuntalaki 143 §).”

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aooikaisuvaatimuksen tekijät