Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta3716.02.20214

10477-2019 (10 03 01, 10 03 02)

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto Suikkilan uuden päiväkoti- ja koulurakennuksen hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä:

Tilapalvelut pyytää kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Suikkilan uuden päiväkoti- ja koulurakennuksen hankesuunnitelmasta. Lausunnon mukaan hanke on mahdollista toteuttaa asemakaavan puitteissa. Jatkosuunnittelussa on kiinnitettävä huomiota liikkumisratkaisujen turvallisuuteen.

Kylk § 37

Toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola, liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen ja kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari 10.2.2021:

Hankesuunnitelma koskee Talinkorventie 16 sijaitsevaa Teräsrautelan koulun Suikkilan yksikköä, jonka yhteyteen tehdään päiväkoti, neuvola ja kotihoidon tilat. Hanke toteutetaan uudisrakennuksena.

Neuvolayksikkö ja kotihoito siirtyvät kohteeseen osoitteessa Kustavintie 4 nykyään sijaitsevan Suikkilan liikekeskuksen tiloista.

Kaupunkiympäristölautakunnan tehtävänä on lausua hankesuunnitelmasta rakentamisen, maankäytön, kaavoituksen ja liikenteen osalta.

Lausunto

Hanke on mahdollista toteuttaa nykyisen asemakaavan puitteissa valittavasta vaihtoehdosta riippumatta. Vaikka koulu- ja päiväkotirakennuksien alkuperäisillä osilla on rakennustaiteellisia arvoja osana Suikkilan lähiön alkuperäistä kokonaisuutta sekä Pekka Pitkäsen tuotantoa, vanhojen rakennusten korvaamista uudisrakennuksella perustelee niiden suuret korjaustarpeet sekä sisäilmaongelmat.

Tontin suurin sallittu kerrosluku länsiosassa on I ja itäosassa II. Tontin kapeudesta johtuen voi tulla tarve sijoittaa liikuntasalia osittain kaavassa istutettavaksi alueen osaksi merkitylle alueelle, jolle myös nykyinen liikuntasali osittain sijoittuu. Kaavoituksen näkökulmasta tälle ei ole estettä.

Koulu sijaitsee keskeisellä paikalla Suikkilan alueella ja on jalkaisin ja polkupyörällä hyvin saavutettavissa lähialueen asukkaille. Alueen jalankulku- ja pyöräilyväyläverkosto on melko kattava, ainoastaan Talinkorventieltä puuttuu pyöräilyväylä. Leveä jalkakäytävä kuitenkin toimii alakoululaisille myös pyöräily-yhteytenä.

Joukkoliikenteen runkolinjauudistuksen myötä Talinkorventielle jää ainoastaan palvelulinja, runkolinja siirtyy Göteborginkadulle. Runkolinjapysäkeiltä on koululle etäisyyttä vajaa 400 metriä.

Tontin toiminta aiheuttaa myös runsaasti autoliikennettä, jonka määrää hankesuunnitelmassa ei ole arvioitu. Hankkeen jatkosuunnittelussa on tärkeä huolehtia, ettei tontin toimintojen synnyttämä autoliikenne aiheuta vaaraa koulun jalkaisin ja pyörällä saapuville. Tontilla tulee myös huolehtia saattoliikenteen pysäyttämistarpeista kuten myös asiakaspysäköinnistä ja mm. kodinhoitajien pysäköintitarpeista.

Tarveselvityksen 29.9.2019 ja kuntoarvioiden mukaan päiväkotirakennus ja Suikkilan kouluyksikön vanhempi rakennus ovat teknisen käyttöikänsä päässä, jonka lisäksi kouluyksikkö ja päiväkoti rakennus ovat nykyisellään liian pienet, koska alueen lasten määrä on kasvanut. Näin ollen tarveselvityksessä päädyttiin siihen, että päiväkotirakennus ja koulun vanhempi rakennus korvataan uudisrakennuksella siten, että koulu ja päiväkoti ovat jatkossa samassa rakennuksessa.

Hankesuunniteluun aikana tehtiin sisäilma- ja rakennetutkimukset lisärakennukselle ja liikuntasalille 18.6.2020. Tutkimuksen perusteella päädyttiin siihen ratkaisuun, että myös liikuntasali ja sen lisärakennus on aiheellista purkaa. Korjaamisen riskit ja rakennuksen tekniset ominaisuudet (matala kerroskorkeus ym.) tukevat purkupäätöstä.

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päätti 18.1.2021 § 4 muuttaa 25.11.2019 § 89 tekemäänsä tarveselvityspäätöstä siten, että Suikkilan koulu- ja päiväkotihanke toteutetaan kokonaan uudishankkeena. Hankkeen yhteydessä ei toteuteta kädentaitotiloja Suikkilan yksikköön, ja liikuntasali mitoitetaan vähintään 750 m²:n kokoiseksi.

Liikuntasalin kokovaihtoehtoja hankesuunnitelmassa on kaksi ja lausunnoissa pyydetään käyttäjätoimialoja ottamaan kantaa siihen, tehdäänkö pienempi (750 m2) vai isompi (1056m2) sali.

Vaikka kaupunkiympäristötoimiala ei ole käyttäjätoimiala, kaupunkiympäristötoimialan näkemyksen mukaan sinänsä kumpi tahansa vaihtoehto on toteutettavissa tontille. Toki pienempi sali helpottaa koulun ja päiväkodin piha-alueen sijoittamista ja käyttöä. Suuremman liikuntatilan yhtenä käyttömuotona tulisi todennäköisesti olemaan erilaiset useiden pelijoukkueiden turnaukset. Tontin ja kadunvarren pysäköintimahdollisuudet ovat kuitenkin riittämättömät tällaiseen toimintaan. Saavutettavuuden kannalta sijaintia ei pidetä tarkoituksenmukaisena suurelle liikuntasalille.

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö ja hankesuunnitelma

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää osaltaan hyväksyä Suikkilan uuden päiväkoti- ja koulurakennuksen hankesuunnitelman ja päättää antaa tilapalveluille edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavalla lisäyksellä:

Lisäksi lautakunta toteaa osana lausuntoa, että sijainnin saavutettavuutta parantaa läheltä kulkeva Fölin runkolinja vuodesta 2025 alkaen.

Ilvessalon Hellstenin kannattamana tekemä muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian käsittelyn jatkamisen ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen palautusehdotuksen välillä:

”Lautakunta palauttaa lausunnon valmisteluun. Lausuntoon valmistellaan analyysi siitä kuinka valittu Suikkilan alakoulun typistäminen kattamaan vain luokat 1-3 vaikuttaa 4-6-luokkalaisten koulumatkoihin ja lähikouluperiaatteen toteutumiseen.”

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä asian käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Hellsten, Lintunen, Anttila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Euro, Häkkinen, Manni ja Ilvessalo.

Sandelinin palautusehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Asian käsittely jatkui äänin 11-2.

Tämän jälkeen todettiin, että Ilvessalon Hellstenin kannattamana tekemä seuraavansisältöinen muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti:

”Lisäksi lautakunta toteaa osana lausuntoa, että sijainnin saavutettavuutta parantaa läheltä kulkeva Fölin runkolinja vuodesta 2025 alkaen.”

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut