Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus 
Maankäyttöjohtaja213.01.2021 

203-2021 (10 00 02)

Kaupungin suostumus vuokraoikeuden osittaiseen siirtämiseen sekä hallinnanjakosopimuksen tekemiseksi kiinteistöön (Yli-Maaria) 853-97-137-1 kohdistuvaan vuokraoikeuteen os. Pyykkärinkatu 2

Maankäyttöinsinööri Suvi Panschin 12.1.2021:

Turun kaupungin Yli-Maarian kaupunginosan (97) korttelin 137 tontti 1 on vuokrattu Rakennustyö Ahokas Oy:lle maanvuokrasopimuksella, jonka sopimuskausi käsittää 1.6.2020 – 31.12.2070 välisen ajan.

Rakennustyö Ahokas Oy on pyytänyt kaupungin suostumusta luovuttaa vuokraoikeus 50 % suuruisin määräosin tontin tuleville haltijoille sekä tehdä vuokraoikeuteen kohdistuva liitteenä oleva hallinnanjakosopimus. Tontille tullaan rakentamaan paritalo.

Maanvuokrasopimuksen kohdan ”5. Vuokraoikeuden siirto” mukaisesti vuokramiehellä on oikeus vuokrasopimuksen mukaisen rakentamisvelvollisuuden tultua täytetyksi siirtää vuokraoikeus kaikkine vuokra-alueella olevine rakennuksineen ja laitteineen kolmannelle. Kohdan mukaisesti maakaaren 14 luvun 3 §:n mukaisen hallinnanjakosopimuksen tekeminen ilman Turun kaupungin suostumusta on kielletty.

Kaupunki on antanut suostumuksensa vastaavissa tapauksissa edellytyksellä, että Turun kaupungille vahvistetaan kaikkiin hallinnanjakosopimuksella määriteltyihin osuuksiin kiinnitykset parhaalle etusijalle, ja että osapuolet vastaavat vuokranantajalle eli Turun kaupungille yhteisvastuullisesti kaikista maanvuokrasopimuksen mukaisista velvoitteista, mukaan lukien vuokranmaksusta. Tämä velvollisuus on todettu liitteenä olevassa hallinnanjakosopimuksessa. Koska maanvuokrasopimuksen mukainen maanvuokra on sopimuksen tekohetkellä ollut alhaisempi kuin 1.500 euroa, ei Turun kaupungin vakuuskäytännön mukaisesti vuokramieheltä ole vaadittu kiinnitysvakuutta eikä hallinnanjakosopimuksen tekemisellä täten ole vaikutusta vaadittaviin vakuuksiin.

Maanvuokrasopimuksen kohdan ”12. Rakentamisvelvollisuus” mukaisesti vuokra-alueelle on rakennettava vähintään 60% sallitusta enimmäisrakennusoikeudesta 400 k-m2 kolmen vuoden kuluessa vuokrakauden alkamisesta lukien. Lisäksi kohdan ”5. Vuokraoikeuden siirto” mukaisesti mikäli vuokraoikeus siirretään ennen kuin vuokrasopimuksessa määrätty vuokra-alueen rakentamisvelvoite on täytetty, vuokramies on velvollinen maksamaan kaupungille sopimussakkoa.

Kaupunki antaa edellä lausuttujen mukaisesti suostumuksen liitteenä 1 olevan hallinnanjakosopimuksen tekemiselle kuitenkin siten, että vuokraoikeuden siirto uusille haltijoille on mahdollinen vasta, kun maanvuokrasopimuksen mukainen rakentamisvelvollisuus on täytetty.

Liite 1Hallinnanjakosopimus ja kartta

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

PäätösPäätin, että:

- Turun kaupunki antaa suostumuksen siihen, että kiinteistön 853-97-137-1 maanvuokramies, Rakennustyö Ahokas Oy, luovuttaa vuokraoikeuden liitteenä 1 olevan hallinnanjakosopimuksen mukaisin määräosin uusille haltijoille rakentamisvelvollisuuden tultua täytetyksi ja että vuokraoikeutta 853-97-137-1-L1 koskeva liitteenä 1 oleva hallinnanjakosopimus voidaan kirjata parhaalle etusijalle.

Jyrki Lappi

Maankäyttöjohtaja

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

aoRakennustyö Ahokas Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedXXXXX


Liitteet:

Kytoksm § 2
Liite 1:Hallinnanjakosopimus ja kartta (853-97-137-1)