Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta712.01.20217

1838-2016 (613, 627, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös / asemakaavan muutos; Tammitien kulma

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on kumonnut Tammitien asemakaavan muutoksen.

Kylk § 7

Ympäristölakimies Nina Mattila 7.1.2021:

Kaupunginvaltuusto on 9.12.2019 § 175 hyväksynyt Nummen (11) kortteliin 51 (os. Vanha Hämeentie, Tammitie ja Hakakatu) asemakaavan muutoksen. Kaavamuutoksen tavoitteena oli muuttaa alueen 20-50 vuotta vanhojen asemakaavojen pääosin pienteollisuustoimintaa edistävä sisältö 2-5 kerroksisen kerrostaloasumisen käyttöön. Vanha Hämeentien varrella tontilla 853-11-51-28 sijaitseva rakennus oli merkitty suojeltavaksi. Paikallinen omakotiyhdistys valitti valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaati valtuuston päätöksen kumoamista sekä oikeudenkäyntikulujensa korvaamista.

Turun hallinto-oikeus on valituksen takia kumonnut kaupunginvaltuuston päätöksen. Valittajan oikeudenkäyntikuluvaatimus on hylätty, koska valittaja on vaatinut kaavan muuttamista koskevien aloitteiden tekijöitä korvaamaan oikeudenkäyntikulut. Aloitteen tekijät eivät ole oikeudenkäynnin osapuoli asemakaavan muutosta koskevassa valitusasiassa eikä heitä näin ollen voi velvoittaa korvaamaan valittajan oikeudenkäyntikuluja.

Turun hallinto-oikeus on päätöksessään todennut, ettei asemakaava kaikkien rakennusalojen osalta ohjaa rakentamista rakentamisen korkeuden osalta siten kuin asemakaavan tarkoitus ja ohjaustavoite edellyttävät. Valituksen mukaan kerrostalot eivät sovi alueelle ja heikentävät elinympäristön laatua ja viihtyisyyttä sekä rakennetun ympäristön arvojen säilymistä. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan asemakaavan tarkoituksena on muun ohella rakentamisen yksityiskohtainen järjestäminen ja ohjaaminen kaupunki- ja maisemakuvan sekä olemassa olevan rakennuskannan käytön edistämisen ja kaavan muun ohjaustavoitteen edellyttämällä tavalla. Kaavaselostuksessa on kerrottu, että asuinrakennusten rakentaminen alueella on mahdollista kahdesta viiteen kerrosta korkeina. Pääasiassa asuinrakennuksissa olisi 3-4 kerrosta, mutta Vanhan Hämeentien varrella kaksi. Vanhan Hämeentien varren rakentaminen suhteutettaisiin kaavaselostuksen mukaan niin sanotun keltaisen talon (kaavassa suojeltavaksi esitetty tontin 853-11-51-28 rakennus) harja- ja räystäskorkeuksiin olevan maanpinnan korkeuden mukaan ja kauempana Vanhasta Hämeentiestä harjakorkeus nousisi enimmillään neljä metriä tasoon +45,00. Kaavaselostus ei kuitenkaan ole osa oikeusvaikutuksellista asemakaavaa eikä kaavaselostuksella ole välitöntä oikeudellista merkitystä harkittaessa, millaisen rakentamisen asemakaava sallii. Rakennusaloilla ak-1 ja ak-3 rakentamista on ohjattu kaavakartalla rajoittamalla rakennusten enimmäiskorkeutta vain korttelin 51 länsireunan ja korttelin 124 itäreunan osalta, vaikka ak-1 ja ak-3 rakennusaloja on osoitettu myös muualle kuin korttelialueiden länsi- ja itäreunoille. Kaava ei ole siis riittävällä tarkkuustasolla ohjannut rakentamista, koska kaava-alueella on rakennusaloja, jotka eivät haon tulkinnan mukaan sijaitse korttelialueen 51 länsi eikä korttelialueen 124 itäreunalla ja joilla ei ole ohjattu rakentamisen korkeutta kaavamääräyksellä. Turun hallinto-oikeus on päätöksessään todennut, kun rakentamisen korkeutta ei ole ohjattu kaavakartalla ja määräyksillä kaikkien rakennusalojen osalta, ei ole mahdollista arvioida, täyttääkö kaava maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset kaavan sisältövaatimukset. Koska Turun hallinto-oikeus on kumonnut kaavan tällä perusteella, se ei ole lausunut muista valitusperusteista.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Koska hallinto-oikeus on päätöksellään kumonnut kaupunginvaltuuston tekemän kaavan hyväksymispäätöksen, muilla kuin kaupungilla ei ole oikeutta hakea muutosta hallinto-oikeuden päätökseen (MRL 191.4 §).

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 22.12.2020

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.