Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta612.01.20216

12327-2019 (10 03 00)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Poikkeamispäätös (P 2019-1263), Kiinteistö Oy Partiokeskus, Läntinen Pitkäkatu 13

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on 22.9.2020 § 315 myöntänyt osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 13 sijaitsevalle kiinteistölle poikkeamispäätöksen liikerakennuksen purkamista ja uuden asuin- ja liikerakennuksen rakentamiseksi asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueelle. Naapurikiinteistön omistaja on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt lautakunnan lausuntoa asiassa. Lautakunnalle esitetään annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Kylk § 6

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 5.1.2021:

Kaupunkiympäristölautakunta on 22.9.2020 § 315, myöntänyt Kiinteistö Oy Partiokeskukselle poikkeamisluvan liikerakennuksen korvaamiseksi uudella asuin- ja liikerakennuksella keskusta-alueella osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 13.

XXXXX ovat valittaneet päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiassa 18.12.2020 mennessä. Lausunnon antamiselle on myönnetty lisäaikaa 15.1.2021 saakka.

Valittajat ovat esittäneet, että poikkeamisluvan mukainen rakentaminen poikkeaa huomattavasti tuoreessa asemakaavassa osoitetusta rakennusoikeudesta ja kyseisen asemakaavan tarkoituksesta, että sen vastainen rakentaminen tulee käsitellä asemakaavoituksen kautta. Hakijan poikkeamishakemus ja sen liitteenä olevat suunnitelmat ovat ristiriidassa haettujen poikkeuksien kanssa eikä asiassa siten yksiselitteisesti selviä, mitä poikkeamia asemakaavasta on lopulta haettu ja myönnetty.

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Sovellettavat säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 135.1 §: n 1-kohdan mukaan rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä muun ohella on, että rakennushanke on voimassa olevan asemakaavan mukainen. MRL 171 § 1 momentin mukaan kunta voi erityisestä syystä myöntää määräyksestä poikkeuksen. Poikkeaminen ei MRL 171 § 2 momentin mukaan saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Poikkeusta ei myöskään saa myöntää, jos se johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Rakennushanke- ja paikka

Kyseessä on liike- ja toimistorakennus, joka on tarkoitus purkaa ja rakentaa tilalle uusi 5-kerroksinen asuin- ja liikekerrostalo. Samalla tontilla sijaitsee asemakaavassa sr-1 merkinnällä suojeltu rakennus.

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 4.8.2012. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset: AL-1 Asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Brahenkadun ja Läntisen Pitkäkadun puoleisten rakennusten alimpaan maanpäälliseen kerrokseen ei saa sijoittaa asuntoja. Korttelialueella on varattava leikkiin ja asukkaiden muuhun oleskeluun sopivaa, suojaistutuksin ympäröitävää aluetta vähintään 10 % asuinhuoneistojen yhteenlasketusta kerrosalasta. Korttelialueella on varattava 1 autopaikka 100 kerrosalaneliömetriä kohti ja yksi vieraspysäköintipaikka 7 asuntoa kohti. Rakennuspaikan rakennusoikeus on 1600 k-m². Kerrosluku on määritelty merkinnällä III ¾.

Edellytykset poikkeamisen myöntämiseen

Asumisen sijoittaminen rakennuspaikalle tukee keskustan tiivistämisen tavoitetta, lisäksi asuminen voi tukeutua olemassa olevaan infrastruktuuriin ja palveluihin. Kaavoituksen näkökulmasta ei näin ollen ole estettä sille, että kyseiselle rakennuspaikalle sijoitetaan asumista.

Poikkeamisen mukainen rakentaminen täydentää ja tasapainottaa olemassa olevaa tilannetta eikä tuo olennaista muutosta korttelin tilanteeseen. Kortteliin on hiljakkoin valmistunut kaksi viisikerroksista asuin- ja liikerakennusta, joiden julkisivut ovat Brahenkadulle päin ja toisen rakennuksen pääty on Läntiselle Pitkäkadulle päin. Läntisen Pitkäkadun naapuritalo on viisikerroksinen ja seinästään kiinni Partiokeskuksen taloon. Kerroskorkeuden nosto samaan räystäslinjaan ei varjosta sanottavasti valituksen tehneen naapuritontin asuntoja. Saman korttelin tonteille 11 ja 12 on myöhemmin kaavoitettu kaksi seitsemän kerroksista kerrostaloa, joista tontin 12 kerrostalo sijoittuu Läntisen Pitkäkadun varteen.

Autopaikkojen määrä on Turun kaupungin pysäköinnin linjauksissa esitettyjen pysäköintinormien mukainen. Uudisrakennukselle esitetään 15 autopaikkaa. Kaupunginhallituksen 19.12.2019 hyväksymässä Turun kaupungin pysäköinnin linjauksissa on esitetty tulevaksi pysäköintinormiksi kerrostalolle ydinkeskustan kävelyvyöhykkeellä 1 autopaikka per 140 k-m² tai vähintään 1 autopaikka 3 asuntoa kohden. Uudisrakennukseen tulee 32 asuntoa, jolloin autopaikkojen minimivaatimuksena olisi nähtävillä olleen pysäköintinormiluonnoksen mukaan 10,6 autopaikkaa.

Valittajat ovat esittäneet, että hakemus ja sen liitteet ovat ristiriitaisia kerrosluvun ja kattoterassin osalta. Hakemuksen liitteenä on joukko havainnekuvia, joissa esitetään pohjapiirroksia, leikkauskuva ja rakennuksen massoittelua Läntisen Pitkäkadun varrella. Poikkeamispäätös on annettu haettuihin poikkeamisiin. Havainnekuvissa esitetyt kerros- ja pohjaratkaisut, ullakkokerroksen tasolle rakentaminen sekä parvekkeiden ja kattoterassien rakentaminen ovat rakennusluvassa ratkaistavia asioita.

Kiinteistö Oy Partiokeskuksen tontin pinta-ala on 1205 m² ja haettu rakennusoikeus 1760 k-m² ja sr-1 merkityn rakennuksen pinta-ala 1100 m², tehokkuusluvuksi tulee tällöin e = 2,37. Naapuritontin 19-8 tontin pinta-ala on 1204 m² ja rakennetut asuinneliöt 3341 m², tehokkuusluku on tällöin 2,77. (Rakennusoikeuden ylitys 441 k-m²). Samassa korttelissa olevien tonttien 12 ja 13 asemakaavan mukainen kokonaisrakennusoikeus on 7000 k-m² ja tehokkuusluku e = 2,88. Hakemuksen mukainen tonttitehokkuus ei muutoinkaan ole poikkeuksellisen suuri keskusta-alueella.

Poikkeamishakemuksen mukainen rakentaminen ei näin ollen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Poikkeus ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoinkaan aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Edellä esitetyn perusteella ja viitaten poikkeamispäätöksen perusteluihin kaupunkiympäristölautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Ville Erkkola, puh. 040 356 5634, s-posti ville.erkkola(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 30.10.2020

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää:

- antaa hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon ja

- että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin äänin 11-2.

Ennen päätöksentekoa Sandelin teki Lähteenmäen kannattamana seuraavansisältöisen muutosehdotuksen:

"Kaupunkiympäristölautakunta toteaa lausuntonaan, että valituksessa on tuotu perustelu siitä, että rakentamista tulee ohjata asemakaavoituksella on perusteltu.

Asemakaavassa osoitettuun rakennusoikeuden ja kerroskorkeuden ylittämiselle ei ole riittäviä perusteluja. Purettavaksi esitettyä rakennusta ei ole asemakaavassa suojeltu, mutta sen kohdalle osoitettu rakennusoikeus ja korkeus on määritetty tavoitellen harmonista kokonaisuutta. Uudisrakentamista tulee ohjata asemakaavoilla, ei sattumanvaraisilla yksityistä etua edistävillä poikkeamispäätöksillä."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Hellsten, Lintunen, Anttila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Euro, Häkkinen, Manni ja Ilvessalo.

Sandelinin muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Esittelijän ehdotus tuli päätökseksi äänin 11-2.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus