Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta46715.12.20203

13784-2020 (02 08 02)

Hankintaoikaisuvaatimus koskien Olympiasaunan vesikaton uusimisen kokonaisurakan hankintaa

Tiivistelmä:

Toimitilojen rakennuttamispäällikön Olympiasaunan vesikaton uusimisen kokonaisurakan hankintapäätöksestä 4.12.2020 § 85 on tehty hankintaoikaisuvaatimus. Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hankintaoikaisuvaatimuksen hylkäämistä ja alkuperäisen hankintapäätöksen pysyttämistä ennallaan.

Kylk § 467

Rakennuttajainsinööri Iiro Tainio ja kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 11.12.2020:

Turun Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen, toimitilojen rakennuttaminen julkaisi 17.11.2020 julkisten hankintojen ilmoituskanavassa Hilmassa hankintailmoituksen Olympiasaunan vesikaton uusimisen kokonaisurakan hankinnasta. Kohde on kaupungin toimitilojen rakennuttamisen investointiohjelmassa.

Hankinnassa käytettiin avointa hankintamenettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa.

Päästäkseen mukaan vertailuun tarjoajan tuli täyttää tilaajavastuulain mukaiset vaatimukset, luottokelpoisuusluokituksen tuli olla Rating Alfa-suosituksen mukaan vähintään A sekä liikevaihdon kolmen viimeisen vuoden ajalta tuli olla vähintään 200.000 €/vuosi. Lisäksi tarjoajan tuli esittää työnjohtotehtävistä vastaavan tiedot ja kokemus (vaadittu 5 vuoden työnjohtokokemus) sekä työnjohtajan referenssinä vastaavanlainen vesikattotyön työnjohto, suuruudeltaan vähintään 600 m2. Lisäksi tarjoajan tuli esittää referenssinä vastaava vesikattokorjaustyö, suuruudeltaan vähintään 600m2, sekä vastaava vesikattokorjaustyö, suuruudeltaan vähintään 300m2, jossa urakoitsija on ollut pääurakoitsijavelvoitteinen.

Asiakirjat olivat vapaasti noudettavissa Haahtelan Pris -projektipankista. Projektipankkiin kirjautui yhteensä 28 tarjouspyyntöasiakirjojen hakijaa.

Määräaikaan 3.12.2020 klo 12.00 mennessä jätettiin 6 tarjousta.

Halvimman tarjouksen antaneen H&S Group Severi Oy:n tarjouksessa ei esitetty vastaavan työnjohtajan vaadittavia kokemusta tai referenssiä. Lisäksi H&S Group Severi Oy:n tarjous ei sisältänyt ainuttakaan yrityksen referenssiä. Näinollen yrityksen tarjousta ei voitu ottaa mukaan hintavertailuun.

Hankintaoikaisuvaatimus perusteineen

H&S Group Severi Oy vaatii, että hankintayksikkö kumoaa muutoksenhaun kohteena olevan hankintapäätöksen ja korjaa virheellisen menettelyn. Oikaisuvaatimuksessa he ilmoittavat yrityksen liikevaihdon olevan 3 miljoonaa ja että heillä on yli 5000 m2 vesikaton uusimisreferenssejä tarjouksen liitteenä.

Lisäksi heidän mukaansa voittavalla yrityksellä ei ole vaatimuksen mukaista liikevaihtoa.

Hankintaoikaisuvaatimuksen arviointi

Sovellettavat oikeusohjeet

Hallintolain (2003/434) 6 §:n mukaan viranomaisen on kohdeltava hallinnossa asioivia tasapuolisesti sekä käytettävä toimivaltaansa yksinomaan lain mukaan hyväksyttäviin tarkoituksiin. Viranomaisen toimien on oltava puolueettomia ja oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden. Niiden on suojattava oikeusjärjestyksen perusteella oikeutettuja odotuksia.

Edelleen hallintolain 34 §:n 1 momentin mukaan asianosaiselle on varattava tilaisuus lausunnon antamiseen asiassa, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun. Asianosaisen kuulemista ei tarvitse kuitenkaan 34 §:n 5 kohdan mukaan suorittaa, mikäli kuuleminen on ilmeisen tarpeetonta.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 132 §:n mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

Päätöksen tai ratkaisun oikaiseminen ei edellytä asianosaisen suostumusta.

Johtopäätökset

H&S Group Severi Oy:n tarjous on hylätty referenssitietojen puuttumisen vuoksi. Tarjouksen liitteenä ei ole mitään sellaista tietoa, josta kävisi ilmi vaadittu yrityksen referenssi tai vaadittu vastaavan työnjohtajan referenssi.

Tarjouksen liitteenä on toimitettu tarjouslomake, selvitys luottoluokituksesta H&S Group Severi Oy D&B, Luotettava kumppani raportti H&S Group Severi Oy-2722105-7-Luotettava-Kumppani-raportti-2020-11-15, Rekisteriotteen tiedot (kaupparekisteriote), tilinpäätöstiedot 2019, tapaturmavakuutuksen ja vastuuvakuutuksen voimassaolotodistukset, Stefan Byorkholmnin todistukset (kaikki asiakirjat ruotsiksi) ja excel taulukko yrityksen työntekijöistä sekä word dokumentti jätet (jätteiden lajittelu).

Missään näistä dokumenteistä ei ole mainittu yhtäkään minimikriteerien osoittamiseksi vaadittua referenssiä.

Hankintayksikkö on pyytänyt tarjoajalta lisäselvitystä yritys- ja vastaavan työnjohtajan referenssien osalta 10.12.2020 ja täydennyksiä kahteen otteeseen 10.12.2020. ja 11.12.2020. Saatujen selvitysten mukaan yritysreferenssin voitanee katsoa täyttyvän, mutta työnjohtajan henkilökohtaisen referenssin ja työkokemuksen täyttymistä ei voida todentaa saaduista selvityksistä. Koska yritys ei annettuun määräaikaan mennessä toimittanut vaadittua selvitystä, jonka perusteella olisi voitu todentaa soveltuvuusvaatimusten täyttyminen vastaavan työnjohtajan osalta, esitetään, että oikaisuvaatimus hylätään.

Lisäksi oikaisuvaatimuksessa esitetty väite voittaneen yrityksen liikevaihtovaatimuksen täyttymättömyydestä ei pidä paikkaansa. Pöytyän Rakennuksen tarjouksen liitteistä ilmenee kaikki vaadittu tieto. Tarjouksesta käy ilmi yrityksen liikevaihto, joka täyttää tarjouspyynnön vaatimukset.

Edellä olevan perusteella on katsottava, että H&S Group Severi Oy:n tarjous ei täytä tarjouspyynnön vaatimuksia eikä päätöstä ole tarpeen muuttaa.

Liite 1H&S Group Severi Oy:n hankintaoikaisuvaatimus 8.12.2020

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hylätä liitteenä 1 olevan oikaisuvaatimuksen esittelytekstistä ilmenevin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoH&S Group Severi Oy
aoPöytyän Rakennus Oy
aoRakennusliike Kemppe Oy
aoRakennustoimisto Laamo Oy
aoTEP Roof Pohjanmaa Oy
aoTurun Jokeripelti Oy


Liitteet:

Kylk § 467
Liite 1:H&S Group Severi Oy:n hankintaoikaisuvaatimus 8.12.2020