Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta46615.12.20202

12793-2020 (10 03 02, 05 15 00, 00 01 05)

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto päihdehuollon uuden monipalvelukeskuksen hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä:

Tilapalvelut on 13.11.2020 pyytänyt kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa päihdehuollon uuden monipalvelukeskuksen hankesuunnitelmasta.

Kylk § 466

Kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari, kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö, toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola 11.12.2020:

Tilapalvelut on 12.11.2020 pyytänyt kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa Päihdehuollon uuden monipalvelukeskuksen hankesuunnitelmasta.

Päihdehuollon uudisrakennuksen hankesuunnitelma perustuu Turun kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston 2.9.2019 § 58 hyväksymään tilatarveselvitykseen. Kaupunkikehitysjaosto päätti käynnistää päihdehuollon tilahankkeen hankesuunnitelman valmistelun kaupungin vuokrahankkeena vaihtoehdon 1 mukaisesti siten, että se sijaitsee Mäntymäen sairaala-alueella.

Nykyisten Turun kaupungin päihdeyksiköiden Sillankorvan (Konsankuja 12) ja Sirkkalan päiväkeskus (Mäntymäen sairaalarakennus 25, Mäntykoti, Luolavuorentie 2) tilat yhdistetään ja toimintaa laajennetaan asumispäivystyksellä sekä tuetulla asumisella. Sillankorva on nykysijainnillaan poikkeusluvalla, joka on voimassa enintään 27.12.2023 asti (dno 2387-2017).

Rinnakkain monipalvelukeskuksen hankkeen etenemisen kanssa on päihdehuollon henkilökunnan kanssa palvelumuotoilumenettelyllä kehitetty palveluprosessia. Palveluprosessin kehittäminen jatkuu, ja henkilökuntaa valmistetaan uuteen palvelukokonaisuuteen.

Uuden monipalvelutalon toiminta on palveluprosessin mukaisesti jaettu kolmeen toiminnalliseen osaan:

Päiväkeskus ja tilapäismajoitus. Päiväkeskus toimii päihdehuollon sekä asiakkaiden kontaktipintana, jonka kautta asiakkaita ohjataan päihdehuollon palveluihin ja kuntoukseen. Päiväkeskus on asiakkaille avoinna 8-16 arkipäivisin. Tilapäismajoituksessa on 28 vuodepaikkaa, vain yöpymiskäyttöön klo 15-08. Tiloissa on myös henkilökunnan työhuone/valvomo.

Asumiskokeilu ja asumispäivystys. Asumiskokeilussa 20 pientä asuntoa, asumispäivystyksessä 5 asuntoa. Asumiskokeilun yhteydessä sijaitsee asiakkaita tukeva ohjaamo sekä henkilökunnan työhuoneita.

Tuettu asuminen. Tuetussa asumisessa on 20 pientä asuntoa. Tuetun asumisen yhteydessä sijaitsee asukkaiden yhteinen olohuone sekä henkilökunnan työhuone, jossa suoritetaan tuetun asumisen asiakkaiden tukityötä.

Uudisrakennus toteutettaneen kolmikerroksisena. Toiminnalle ei osoiteta ulko-oleskelupaikkoja. Rakennukselle tulee hakea kolme tähteä RTS -ympäristöluokituksessa. Sisäilmaluokan tulee olla vähintään S2 tai erikoistiloissa määräysten ja ohjeiden mukaan. Rakentamisessa huomioidaan kaupungin rakennushankkeita koskevat ympäristö- ja elinkaaritavoitteet.

Päihdehuollon rakennukselle perustetaan vuokra-alue, mutta ei muodosteta määräalaa tai tonttia. Rakennus sijoittuu sairaala-alueelle Kaskentien reunalle rakennuksen 9 ja entisen pesularakennuksen väliselle alueelle. Tarveselvitysvaiheessa tutkittiin myös vaihtoehtoisena ratkaisuna rakennuksen sijoittumista ns. sähkötalon paikalle mutta sähkötalon purkaminen olisi aiheuttanut suuria tekniikan siirtotarpeita ja ollut aikataulullisesti haastavaa, joten siitä luovuttiin. Valittu uusi sijaintipaikka on myös sairaala-alueen maankäytön suunnittelun kannalta parempi vaihtoehto, kun arvioidaan alueen tulevaa mahdollista käyttöä laajemmin.  

Hankesuunnitelmassa on esitetty voimassa olevan yleiskaavan ja valmisteilla olevan yleiskaava 2029:n suojelutavoitteet, joista johtuen uudisrakennuksen ja siihen liittyvien pihajärjestelyjen tulee arkkitehtuuriltaan ottaa huomioon Mäntymäen sairaala-alueen historiallinen ympäristö; rakennuskanta 1800 -luvun lopulta 1950 -luvulle paviljonkijärjestelmän mukaisessa puistomaisessa ympäristössä. Uudisrakennuksen julkisivuissa ei saa olla näkyviä elementtisaumoja. Uudisrakennus pihatoimintoineen tulee suunnitella siten, etteivät ne vaikeuta rakennuksen 9 käyttöä tulevaisuudessa esim. asumiseen.         

Laajuus

Tilaohjelmassa sisätilat ovat tekniset tilat mukaan luettuna yhteensä 2900 m². Uusi rakennus on bruttoalaltaan/kokonaisalaltaan n. 3300-3400 m². Tilaohjelmaa on tarkastettu tarvesuunnitteluvaiheen jälkeen ja tilaohjelma on päivitetty vastaamaan tarkennettua tarvetta.

Hankintamenettely

Tarveselvityksestä poiketen hanke esitetään toteutettavaksi perustettavan kaupungin 100 % omistaman kiinteistöyhtiön lukuun. Yhtiön kanssa tehdään vuokrasopimus, minkä jälkeen yhtiö rakennuttaa hankkeen kaupungin osoittamalle tontille noudattaen lakia julkisista hankinnoista.

Kustannusvaikutukset

Rakennuskustannus

Rakentamisen kustannusarvio laskettuna Haahtela-indeksillä hintataso 97 / 05.2020, hinnat alv 0%: 9.650.000 €; n. 3400 m²;n. 2840€/brm²

Tarveselvitysvaiheesta kustannusarvio on noussut n. 1.250.000 € johtuen laajuuden muutoksesta 200 m² ja neliöhinnan noususta. Lisäksi tarveselvitysvaiheessa hinta on arvioitu huoneistoneliölle kun nyt hankesuunnitelmassa hinta laskettu bruttoneliöille.

Hankkeelle ei ole haettavissa ARA -avustusta, koska ARA ei rahoita asuntotuotantoa, joka on samassa rakennuksessa päiväkeskus- ja tilapäismajoitustoiminnan kanssa tai näiden tai kovin laitosmaisten toimintojen välittömässä läheisyydessä. Rahoituksen saaminen tuetun asumisen osuudelle voisi ARA:n edustajien mukaan olla mahdollista vain, mikäli asunnot erotettaisiin hankkeesta muualle toteutettavaksi yksiköksi. Tämä ratkaisu ei kuitenkaan vastaisi hankkeen hyväksyttyä tarveselvitystä eikä olisi päihdehuollon muotoileman palvelukokonaisuuden kanssa yhteensopiva. Hanke toteutetaan ilman ARA:n avustusta.

Vuokra

Uusi vuokra: 24,08 €/m²/kk; n. 70 200 €/kk; n. 850 000 €/vuosi

Nykyisistä tiloista maksettavat vuokrat:

Sillankorva Konsankuja 12                      77.200 €/vuosi

Sirkkalan päiväkeskus, rak.25                  90.400 €/vuosi

Yhteensä                                                167.600 €/vuosi

Nykyisistä tiloista poistutaan uuden rakennuksen valmistuttua.

Hankintavaraus

Irtaimisto-, varuste- ja laitehankintoihin tulee varata noin 400.000 euroa. Summa sisältää myös kiinteiden sänkyjen suunnittelun ja hankinnan. Näitä ei sisällytetä urakkaan, koska vaatii erityissuunnittelua ennen toteutusta.

Henkilöstökustannukset

Henkilöstömenot ovat hankkeen valmistuttua yhteensä toiminnan ollessa täysimittaista noin 1.570.000 euroa.

Aikataulu

Kohteen suunnitteluun ja toteutukseen tulee varata 2,5 vuotta. Tavoitteena on, että uudisrakennus on valmis lokakuussa 2023.

Väistötilat

Väistötiloja ei tarvita. Päihdehuollon eri yksiköt toimivat nykyisissä tiloissaan, kunnes uusi rakennus on valmis.

Kaupunkiympäristölautakunnalla ei ole huomautettavaa hankesuunnitelmaan.

Oheismateriaali 1Tilapalveluiden lausuntopyyntö 13.11.2020

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää antaa konsernihallinnon tilapalveluille lausunnon, jonka mukaan sillä ei ole huomautettavaa Päihdehuollon uuden monipalvelukeskuksen hankesuunnitelmasta.

Uudisrakennuksen ja siihen liittyvien pihajärjestelyjen tulee arkkitehtuuriltaan ottaa huomioon Mäntymäen sairaala-alueen historiallinen ympäristö eikä rakentaminen saa vaikeuttaa rakennuksen 9 käyttöä tulevaisuudessa esim. asumiseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa jäsen Lähteenmäki teki pöydällepanoehdotuksen, joka raukesi kannattamattomana.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut