Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta45915.12.20205

160-2016 (613, 627)

Asemakaavan- ja tonttijaonmuutosehdotus; Linnanrinne (VIII) 8. kaupunginosa (os. Linnankatu 49-55) (10/2018)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella muutetaan Linnankadun varrella oleva toimistorakennus asuinkäyttöön. Osa Linnankadun katualueesta muutetaan tontinosaksi. Alueella oleva kiinteä muinaismuisto (Gaddin koepuutarha) suojellaan.

Kylk § 459

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Thomas Hagström 7.12.2020:

VIII:n kaupunginosan korttelin 7 tontille 7 sekä osalle Linnankadun katualuetta on laadittu 1.10.2020 päivätty ja 2.12.2020 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus.

Alueen pinta-ala on n. 2,37 ha.

Asemakaavan kuvaus

Asemakaava muutetaan vastaamaan tilannetta, jossa entinen toimistorakennus on poikkeamispäätöksellä ja rakennusluvalla muutettu asuinkäyttöön ja asuntopihat on sijoitettu rakennuksen eteläpuolelle Linnankadun katualueelle. Rakennuksen kerrosala on 4 100 k-m2 ja rakennuksessa on 43 asuntoa. Asuntoyhtiölle vuokrattu katualueen osa liitetään osaksi asuinkerrostalojen korttelialuetta.

Korttelialueelle on osoitettu rakennusaloja, jotka noudattavat alueen nykyistä rakennuskantaa. Myös pihakannen rakennusala noudattaa nykyisen kannen muotoa melko tarkasti. Rakennusoikeus koko korttelialueelle on 29 000 k-m2.

Erillisellä tonttijaolla voidaan muodostaa Linnankadun varrella olevalle rakennukselle oma tonttinsa. Kaavamääräyksissä tätä asiaa on huomioitu siten, että autopaikkojen, leikki- ym. oleskelualueiden yhteisjärjestelyt on sallittu.

Koko muutosalue on osoitettu kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi rakennetun ympäristön kokonaisuudeksi, jonka ominaispiirteet tulee säilyttää. Turun Akatemian, Suomen ensimmäisenä kemian professorina toimineen Pehr Adrian Gaddin koepuutarha rauhoitetaan kiinteänä muinaisjäännöksenä.

Kaavaprosessin vaiheet

Asemakaavanmuutos laaditaan 24.4.2018 myönnetyn poikkeuslupapäätöksen mukaisesti. Asemakaavanmuutos on tarpeen, jotta osin katualueella olevat piha-alueet voidaan liittää tontinosaksi.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi kaavan tavoitteet ja merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 11.2.2020 § 32.

Kaavanmuutos kuulutettiin vireille 29.2.2020. Ilmoitus vireille tulosta sekä 26.2.2020 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetettiin siinä mainituille osallisille kirjeitse 28.2.2020.

Osallisilta pyydettiin alkuvaiheen mielipiteitä 27.3.2020 mennessä. Näitä saatiin 9 kappaletta.

Kaupunkisuunnittelu on luonnosvaiheessa muotoillut kaavamääräykset koskien Gaddin puutarhaa yhdessä museoviranomaisten kanssa.

1.10.2020 päivätystä kaavaehdotuksesta pyydettiin lausunnot seuraavilta tahoilta: Turku Energia Sähköverkot Oy, Turku Energia Lämpö Oy, Telia Finland Oyj, Vapaa-aikatoimialan Museopalvelut (Turun Museokeskus), Turun Vesihuolto Oy, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos/riskienhallinnan palvelualue.

Lausuntoja tuli neljä. Turun museokeskus esitti mm, että koko alue tulee merkitä kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi rakennetun ympäristön kokonaisuudeksi, jonka ominaispiirteet tulee säilyttää. Lisäksi Linnankadulle tulisi osoittaa sm-2 merkintä muinaisjäännökselle Turun vanha asemakaava-alue. Muut lausunnot (Turun Vesihuolto Oy, Turku Energia Oy ja V-S aluepelastuslaitos) eivät johtaneet kuin pieniin teknisiin korjauksiin kaavakarttaan.

Kaavamääräyksiin tehtiin museopalvelujen lausunnon perusteella seuraavat muutokset:

Lisättiin kaavamääräys:

/s. Kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennetun ympäristön kokonaisuus, jonka ominaispiirteet tulee säilyttää. Rakennuksiin, kasvillisuuteen ja rakenteisiin tehtävistä muutoksista tulee pyytää museoviranomaisen lausunto.

Gaddin puutarhaa suojelevan merkinnän aluetta laajennettiin.

Muutettiin julkisivuja koskeva määräys muotoon:

”Julkisivuissa tulee materiaalivalinnoilla ja rytmityksellä varmistaa, että alueen alkuperäiset arkkitehtuuriarvot säilyvät”.

Kaavanmuutosalueeseen kuuluvan koko Linnankadun katualueen osoittaminen asemakaavassa muinaisjäännökseksi (sm-2) ei sen sijaan ole kaupunkisuunnittelun näkemyksen mukaan tarkoituksenmukaista. Turun vanha asemakaava-alue on laaja, käsittäen suuren osan nykyisestä ruutukaava-alueesta. Museoviranomaisen näkemyksen mukaan suojelutarve koskee siis koko tätä aluetta. Yksittäisten asemakaavamuutosten yhteydessä lisätyt sm-merkinnät katualueilla voivat antaa vaikutelman, että vain näillä yksittäisillä katuosuuksilla olisi suojeluarvoja, mikä ei vastaa suojelun tarkoitusta.

Kaupunki myöntää katualueiden kaivuuluvat ja museaalisten arvojen huomioiminen kuuluu siihen prosessiin. Esim. Linnankadun alla kulkee iso määrä putkia, jolloin katualue on kaivettu auki ja mahdolliset muinaisjäännökset tuhottu niiden korkoon saakka. 

Lausunnot vastineineen on kuvattu tarkemmin selostuksen kohdassa 4.4.4 lausunnot.

Kaavaehdotus oli julkisesti nähtävillä 19.10 – 17.11.2020. Ehdotuksesta ei tullut yhtään muistutusta.

Lausuntojen perusteella tehdyt muutokset ovat vaikutuksiltaan vähäisiä. Pienet tarkennukset johtorasitteen laajuuteen, sm-1-alueen rajauksen tarkentaminen, rakennetun ympäristön ominaispiirteiden säilyttäminen ja julkisivumääräyksien muutokset eivät merkittävästi vaikuta kaavan henkeen tai sisältöön, eikä niiden johdosta ole tarpeen asettaa kaavaehdotusta uudelleen nähtäville.

Seuraava vaihe

Erillistä maankäyttösopimusta ei tarvitse tämän asemakaavanmuutoksen yhteydessä tehdä, sillä tontin VIII-7-7 omistaja on jo osallistunut yhdyskuntarakentamiskustannuksiin. Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttyä kaavanmuutoksen se voidaan muutoksenhakuajan jälkeen kuuluttaa voimaan.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Kartta Linnanrinne

Oheismateriaali 1Selostus Linnanrinne

Oheismateriaali 2Tilastolomake Linnanrinne

Oheismateriaali 3Museopalvelut, lausunto arkeologisesta tutkimustarpeesta 28.6.2018

Oheismateriaali 4Arkeologinen selvitys 11/2018

Oheismateriaali 5Kasvillisuusselvitys 2018

Oheismateriaali 6OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 7Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 1.10.2020 päivätyn ja 2.12.2020 lausuntojen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen Linnanrinne. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijaonmuutos: 008-7.-15.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto Oy Linnanrinne
tiedMuseovirasto
tiedTurku Energia Sähköverkot Oy
tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tpvKaupunkiympäristötoimiala, paikkatieto ja kaupunkimittaus
tiedVammaisneuvosto
tiedVapaa-aikatoimiala, museopalvelut
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos


Liitteet:

Kylk § 459
Liite 1:Kartta Linnanrinne