Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö6504.12.2020 

13604-2020 (02 08 00, 11 03 00)

Ilmanlaadun mittausdatan keräysohjelmisto

Ympäristötarkastaja Toni Mattila 27.11.2020:

Ilmanlaadun mittauksessa on ollut vuodesta 2004 alkaen käytössä HNU-Nordion Ltd. toimittama Envitech Ltd:n kehittämä ilmanlaatutietojen sekä meteorologisten tietojen tiedonkeruuseen, tietojen säilytykseen ja käsittelyyn (tietokanta) sekä tietojen raportointiin soveltuva järjestelmä. Järjestelmään kuuluu oma ohjelmistonsa datan keräykseen mittausasemilta sekä oma keskusohjelmistonsa datan tarkasteluun, käsittelyyn, säilytykseen sekä eteenpäin toimittamiseen.

Toimistolla oleva ohjelmisto on uusittu vuoden 2019 lopussa, jolloin Enview ohjelmisto vaihdettiin Envista ARM ohjelmistoon. Ohjelmiston toimittaja on sama kuin aikaisemminkin ja vanhat asemilla olevat ohjelmistot ovat yhteensopivia uuden keskusohjelmiston kanssa.

Mittausasemilla olevalle Envidas FW ohjelmistolle ei ole enää saatavilla päivityksiä eikä tukea. Ohjelma toimii kuitenkin hyvin, mutta niissä ei ole protokollia mahdollisille uusille analysaattoreille. Lisäksi asemilla olevat tietokoneet ovat pääosin Windows XP-käyttöjärjestelmällä, jolle ei tule enää esimerkiksi tietoturvapäivityksiä. Uusien asemaohjelmistojen hankinnasta aiheutuu Ilmansuojelun yhteistyöryhmälle suuri kustannus, joten on tarkoituksenmukaista hankkia ohjelmiston lisenssejä mittausasema kerrallaan taloustilanteen sen salliessa.

Turun Kauppatorille tulee uusi ilmanlaadun mittausasema, johon tulee uudet mittauslaitteet. Samalla sinne kannattaa hankkia uusi ohjelmisto, jota täytyy koekäyttää ennen mittausten aloittamista.

Keskusohjelmiston kanssa yhteensopivia mittausasemaohjelmistoja ei ole muita kuin Envitech Ltd:n kehittämä Envidas Ultimate. Ohjelmiston maahantuoja ja ainut edustaja Suomessa, HNU Nordion Ltd, on tarjonnut Envidas Ultimate ohjelmistoa asennettuna yhdelle mittausasemalle tietokoneineen hintaan 5020 € (alv 0%)

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

PäätösPäätin hankkia HNU Nordion Ltd:ltä Envidas Ultimate ohjelmiston tietokoneineen tarjotun mukaisesti.

 

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

 

Oikaisuvaatimusohje on päätöksen liitteenä.

 

Jakelu

aoHNU-Nordion Ltd. Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedXXXXX