Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta40317.11.202014
Kaupunkiympäristölautakunta41924.11.20208

12135-2020 (10 03 01, 10 03 02)

Lausunto Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvityksestä

Tiivistelmä:

Konsernihallinnon tilapalvelut on pyytänyt kaupunkiympäristölautakunnan lausuntoa Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvityksestä. Laadittua tarveselvitystä ja esitystä uuden monitoimitalon sijoituspaikaksi Vaasanpuistossa pidetään hyvänä. Alueella on kuitenkin todettu runsaasti pilaantuneita maa-alueita, joista aiheutuvat kustannukset on syytä huomioida hankkeen jatkovalmistelussa.

Kylk § 403

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus: maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi 11.11.2020:

 

Konsernihallinnon tilapalvelut pyytää kaupunkiympäristölautakunnan lausuntoa Topeliuksen koulun, Juhana Herttuan koulurakennuksen, Luolavuoren yläkoulun, väistökoulun sekä uuden päiväkodin tarveselvityksestä.

 

Tarveselvityksen alkuperäinen tavoite on ollut tutkia vaihtoehtoinen ratkaisu Juhana Herttuan koulurakennuksen peruskorjaamiselle. Lisäksi selvityksessä on tutkittu toimialojen muut mahdolliset lähialueen tilatarpeet, jotka olisivat yhdistettävissä samaan hankkeeseen. Tästä syystä selvitystä on viety eteenpäin monitoimitalon nimellä.

 

Tarveselvityksen laadinnan aikana Juhana Herttuan koulurakennus on suljettu sisäilmaongelmien vuoksi maaliskuussa 2020. Samaan aikaan on suljettu vastaavista syistä myös Luolavuoren koulu. Luolavuoren yläkoulun erityisoppilaiden tilat päätettiin tässä yhteydessä liittää tarveselvitykseen mukaan.

 

Lisäksi toukokuussa 2020 päivitetyt, kouluikäisten osalta voimakkaasti pienentyneet väestöennusteet, aiheuttivat vielä uuden tarkastelukierroksen erityisesti hankkeen mitoituksen suhteen. Epävarman ennusteen pohjalta rakennettava suuri lisäkapasiteetti olisi vaarassa jäädä tyhjilleen, mikäli kasvua ei tulekaan.

 

Ratkaisuna esitetään väistökoulun rakentamista tämän uudisrakennushankkeen yhteyteen. Varaudutaan Juhana Herttuan osalta ennusteen mukaiseen kasvuun ja rakennetaan lisäksi n.300 oppilaspaikan vaatimat lisätilat väistökouluksi. Tällöin ei tiloja ”rakenneta tyhjilleen”. Jos kasvu on ennakoitua suurempaa, pystytään tähän vastaamaan hankkeen myötä jo olemassa olevilla tiloilla.

 

Perusopetuksen tilaratkaisu on tarveselvityksessä jaettu kahteen osaan. Topeliuksen nykyisiin alakoulun rakennuksiin sijoitetaan perusopetuksen 1-6 -luokat ja ap-ip -toiminta. Esiopetus siirretään takaisin alakoulun yhteyteen.

 

Uudisrakennukseen sijoitetaan Juhana Herttuan ja Luolavuoren yläkoulun korvaavat tilat, sekä varautuminen oppilasmäärän kasvuun. Uudisrakennukseen on lisäksi mitoitettu väistökoulukäyttöön perusopetukselle n.300 oppilaspaikkaa. Normaalien opetustilojen lisäksi on huomioitu luonnontieteiden sekä taito- ja taideaineiden tiloihin lisämitoitus siten, että myös yläkoulun väistökäyttö onnistuu opetussuunnitelman mukaan normaalisti.

 

Koulun lisäksi uudisrakennukseen sijoitetaan oppilashuollon ja liikunnan tilat. Liikuntasaleista toinen on täysikokoinen sisäpelikenttä ja toinen pienimuotoisempaan ryhmäliikuntaan yms. soveltuva ns. ”peilisali”. Pieni Sali soveltuu hyvin myös päiväkodin käyttöön. Päiväkoti on mitoitettu 6-ryhmäisenä, jossa on n.126 hoitopaikkaa.

 

Muut toimialat eivät ole nähneet tässä yhteydessä tarvetta liittyä hankkeeseen mukaan.

 

Uudisrakennukseen tulee laskennallisesti n.850 oppilaspaikkaa ja 126 päiväkodin hoitopaikkaa, yhteensä siis lähes 1000 lasta. Henkilökuntaa rakennukseen tulee sijoittumaan arviolta 150.

 

Topeliuksen alakoulun korjauskustannusten on arvioitu olevan yhteensä n.4,1milj.€ (alv 0%).

 

Uudisrakennuksen toteutushinta lopullisista ratkaisuista ja laajuudesta riippuen on arviolta 3000-3300€/brm2 (bruttoalaa, alv 0%). Kokonaiskustannuksen ollessa näin yhteensä n.41 – 45 milj.€ (alv 0%).

 

 

Juhana Herttua

+ kasvuenn. 2020-2023

Luolavuoren

yläkoulu

Väistökoulu/

kasvuenn. 2030-2040

YHT:

Yhteistilat

1004 m²

249 m²

544 m²

1796 m²

Koulutilat

3258 m²

1231 m²

1903 m²

6391 m²

Yhteensä hyötyala:

4261 m²

1480 m²

2446 m²

8188 m²

 

 

 

 

 

Oppilashuolto

106 m²

94 m²

31 m²

231 m²

Liikuntatilat

1695 m²

288 m²

 

1983 m²

Päiväkoti

1390 m²

 

 

1390 m²

Yhteensä hyötyala:

7452 m²

1861 m²

2478 m²

11791 m²

Yhteensä bruttoala:

8520 m²

2128 m²

2833 m²

13481 m²

 

Uudisrakennusta esitetään sijoitettavaksi Vaasanpuiston kaava-alueelle. Rakennuksen ja sen piha-alueen laajuuden vuoksi ei vaihtoehtoja varsinaisesti ole. Uutena kaava-alueena olisi tässä yhteydessä mahdollista ottaa heti aluksi huomioon suuren koulurakennuksen järjestelyt. Asemakaavan valmistuminen on kaavoitusohjelmassa ohjelmoitu vuodelle 2023.

 

Lausunto

Konsernihallinnon tilapalveluiden laatima tarveselvitys esittää uuden Linnakaupungin monitoimitalon sijoittamista Vaasanpuiston alueelle. Uusi monitoimitalo vaatii piha-alueineen n. 2,5 – 3 ha suuruisen tontin, jolle ei ole käytännössä nykyisen Juhana Herttuan koulun lähialueelta muita sekä tilavaraukseltaan että liikkumisen kannalta hyviä soveltuvia sijoituspaikkoja löydettävissä. Tästä syystä esitettyä sijoituspaikkaa pidetään hankkeelle hyvänä. Uusi sijoituspaikka tukee myös hyvin uusien Kirstinpuiston sekä Herttuankulman kehittyvien asuinalueiden tarpeita.

 

Vaasanpuiston alueen kaavoitukseen on varauduttu kaupungin asemakaavoitusohjelmassa. Työ on ohjelmoitu käynnistettäväksi vuonna 2022 ja kaava on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2023 aikana. Asemakaavoituksen yhteydessä tullaan arvioimaan tarkemmin koulun paras sijoituspaikka alueella.

 

Laadituissa kustannusarvioissa tulee huomioida, että Vaasanpuiston alueella on merkittävässä määrin pilaantuneita maa-alueita. Ne vaikuttavat sekä rakennuspaikan sijoitteluun että myös tuleviin rakennuskustannuksiin. Alueelta on Rambollin laatima pilaantuneiden maiden riskinarvio. Arvion perusteella koulun sijoittaminen alueelle aiheuttaa n. 3- 5 milj. euron maaperän kunnostamiskustannukset.

 

Uuden koulun sijoittaminen Vaasanpuistoon vapauttaa nykyisen Juhana Herttuan koulun kiinteistön jatkokehitykseen. Tämä mahdollistaa kohteen kaavoituksen samassa yhteydessä Merenkulkuoppilaitoksen kaavan kanssa ja voi edistää kokonaisuuden kannalta paremman maankäytöllisen ratkaisun löytymistä. Juhana Herttuan koulun rakennukseen tullee liittymään suojelutavoitteita, jotka todennäköisesti tulevat rajoittamaan rakennuksen tulevaa käyttötarkoitusta ja siten sen jatkokäyttöä.

 

Oheismateriaali 1               Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvitys

 

Toimialajohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää antaa konsernihallinnon tilapalveluille edellä esitetyn lausunnon.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lintusen Mannin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 419

Pöydältä 17.11.2020 § 403

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ehdotus hyväksyttiin seuraavalla lisäyksellä:

"Lautakunta pitää tärkeänä, että Juhana Herttuan koulutalon mahdolliset suojeluarvot selvitetään. Juhanan Herttuan tontin tulisi ensi sijassa säilyä kaupungin toimintojen käytössä. Lisäksi lautakunta pitää alueen kehittymisen kannalta tärkeänä, että Turun kaupungilla on ajantasainen käsitys kouluverkon kehityksestä ja tarpeista."

Ilvessalon Lintusen kannattamana tekemä muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut