Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta39817.11.20209
Kaupunkiympäristölautakunta41724.11.20206

10238-2019 (10 02 03)

Asemakaavanmuutosluonnos; Aninkaisten konserttitalo (VI) 6 kaupunginosa (os. Aninkaistenkatu 9) (13/2019)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksen tarkoituksena on määrittää Konserttitalon ja Ammatti-instituutin uusi käyttötarkoitus sekä tutkia alueen täydennysrakentamisen mahdollisuuksia. Kaavan tavoitteena on selvittää rakennetun ympäristön suojeluarvot. Kaavanmuutos tehdään kaupungin omasta aloitteesta. Hyväksytyn kaavaluonnoksen pohjalta järjestetään tontinluovutuskilpailu, jolla haetaan Konserttitalon ja Ammatti-instituutin alueelle kehittäjää.

Kylk § 398

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Nella Karhulahti 10.11.2020:

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus palvelualueen kaavoitus on laatinut 11.11.2020 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen VI kaupunginosaan.

Nykytilanne

Asemakaavanmuutos laaditaan VI kaupunginosaan kortteliin 26 sekä Aninkaistenkadun ja Sibeliuksenkadun katualueelle. Alueella sijaitsevat 1950-luvun alussa valmistuneet Konserttitalo ja Ammatti-instituutti sekä 1910-luvulla rakennettu Candolinska servicehemmet -palvelutalo. Ydinkeskustassa sijaitsevan suunnittelualueen rakennukset ovat tärkeä osa Aninkaistenmäen kaupunkikuvaa. Museo on todennut, että rakennuksilla on kulttuurihistoriallisia arvoja.

Alue sijaitsee liikenteellisesti keskeisellä paikalla. Aninkaistenkatu on erittäin vilkkaasti liikennöity katu. Alue sijaitsee linja-autoaseman lähellä ja Aninkaistenkadun vilkkaan joukkoliikenneväylän varrella.

Konserttitalo on laajan korjauksen tarpeessa, eikä talo nykyisellään vastaa Turun sinfoniaorkesterin nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin. Kaupunki on laatinut Konserttitalon korjaamisesta, laajentamisesta ja uuden konserttitalon rakentamisesta tarveselvityksiä, joissa on tutkittu eri vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia. Kaupunginhallitus on tehnyt 27.5.2019 § 228 tilatarveselvityksen pohjalta päätöksen, että hankesuunnitteluvaiheeseen siirrytään uuden konserttitalon rakentamiseen tähtäävän ratkaisun pohjalta. Nykyiselle konserttitalolle tulee määrittää uusi käyttö ja tontinluovutuskilpailulla saada selville kiinteistön myynnistä saatava tulo.

Ammatti-instituutin ja ammatillisen koulutuksen kampuksen osalta on myös tehty tarveselvitys, jossa on tutkittu ammatillisen koulutuksen uudelleen sijoittamista. Kaupunginhallitus on tehnyt päätöksen 27.5.2019 § 229, jossa hyväksyttiin tehty tarveselvitys ja käynnistettiin ammatillisen koulutuksen kampuksen hankesuunnittelu Itäharjun kehittyvän tiedepuiston alueelle, joten myös koulutalolle etsitään uutta käyttöä.

Kaupungin on tarkoitus myydä tai vuokrata maa-alue, jolla Konserttitalon ja Ammmatti-instituutin rakennukset sijaitsevat, sekä myydä nämä rakennukset kehitettäväksi tontinluovutuskilpailun perusteella ja rahoittaa saaduilla tuloilla mm. uuden konserttitalon rakentamista.

Konserttitalon ja Ammatti-instituutin tontin sekä katualueet omistaa Turun kaupunki, Candolinska servicehemmetin tontin, Nahkurinkatu 5, omistaa Stiftelsen för Candolinska servicehemmet.

Alue on osa kehittyvää Aninkaisten aluetta, joka on yksi keskustan kehittämisen kärkihankkeen osa-alueista. Aninkaisten alueelle ollaan suunnittelemassa Matkakeskusta, jossa yhdistyisivät raideliikenne, kaukoliikenteen bussit sekä paikallisliikenne. Parkin kentän alueelle suunnitellaan liikuntapalveluiden uudistamista, kentän reunalle täydennysrakentamista ja kentän alle aluetta palvelevan pysäköintilaitoksen rakentamista.

Suunnittelutilanne

Maakuntakaavassa alue on keskustatoimintojen aluetta C ja Aninkaistenkatu on merkitty joukkoliikennepainotteiseksi kaduksi. Konserttitalon, Ammatti-instituutin ja Candolinska servicehemmetin muodostama kokonaisuus on määritelty suojeltavaksi rakennetun ympäristön aluekokonaisuudeksi.

Turun Yleiskaava 2020:ssa suunnittelualue on pääkeskustatasoisten keskustatoimintojen aluetta. Valmisteilla olevassa Yleiskaava 2029 ehdotuksessa alue on merkitty keskustatoimintojen alueeksi ja Aninkaistenkatu pääkokoojaväyläksi, pyöräilyn pääverkoston osaksi sekä joukkoliikenteen laatukäytäväksi. Aninkaisten Parkinmäen alue on merkitty arvokkaaksi rakennetun ympäristön kokonaisuudeksi, jonka ominaispiirteet tulee säilyttää.

Korttelialueella on voimassa 19.9.1967 voimaan tullut asemakaava. Konserttitalo ja ammatti-instituutti on osoitettu opetus- ja virkistystoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi. Rakennusoikeutta on yhteensä 22 870 k-m2. Candolinska servicehemmetin tontti on osoitettu sosiaalista toimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi. Rakennusoikeus on 3300 k-m2 ja kerrosluku on kolme.

Katualueilla on voimassa useita asemakaavoja, joissa alueet on osoitettu katualueeksi. Puutorin kohdalle on osoitettu sijainniltaan ohjeellinen maanalainen jalankulkuyhteys.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavan laadinta perustuu kaupungin aloitteeseen.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi asemakaavan tavoitteet ja merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 25.2.2020 § 49. Kaavan vireille tulosta on ilmoitettu vuoden 2019 kaavoituskatsauksessa.

Osallisilta pyydettiin alkuvaiheen mielipiteitä 31.3.2020 mennessä. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmavaiheessa saatiin yhteensä 4 mielipidettä. Mielipiteissä pyydettiin huomioimaan mm. liikenteen järjestäminen ja turvallisuus, yhteyksien parantaminen, pysäköintipaikkojen niukkuus alueella, arvokkaiden rakennusten säilyminen ja täydennysrakentamisen sovittaminen arvokkaaseen ympäristöön.

Konserttitalosta ja Ammatti-instituutista on tehty rakennushistorialliset selvitykset. Näiden pohjalta on yhteistyössä museoviranomaisten kanssa määritetty suojeltavat rakennukset ja mahdolliset uudisrakentamisen paikat.

Kaavaluonnoksen hyväksymisen jälkeen järjestetään kaavaluonnoksen pohjalta tontinluovutuskilpailu tulevan toimijan löytämiseksi Konserttitalon ja Ammatti-instituutin tontille. Alueelle toivotaan monipuolisia ja innovatiivisia toimintoja, jotka tukevat Aninkaisten alueen kehittymistä osana aktiivista kaupunkikeskustaa. Tontinluovutuskilpailun järjestämisestä ja voittajan valinnasta päättää kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto.

Tontinluovutuskilpailun tuloksen perusteella valmistellaan kaavaehdotus yhteistyössä tulevan toimijan kanssa. Ehdotusvaiheessa tarkennetaan kaavamääräyksiä mm. käyttötarkoituksen, rakennusoikeuden ja uudisrakentamisen tavan osalta.

Asemakaavanmuutoksen tarkoitus

Kaavan tavoitteena on määrittää Konserttitalolle ja Ammatti-instituutille uusi käyttötarkoitus sekä tutkia alueen täydennysrakentamisen mahdollisuuksia osana elävää ja toiminnoiltaan monipuolista Aninkaisten aluetta. Tavoitteena on selvittää rakennetun ympäristön arvot, rakennusten suojelutarve, alueen kaupunkikuvalliset arvot sekä lähialueen toimijoiden mahdolliset tarpeet. Suunnittelussa tullaan huomioimaan liikenteen toimivuus ja turvallisuus. Candolinien palvelutalon toiminto säilyy nykyisenä.

Asemakaavanmuutosluonnos

Konserttitalon ja Ammatti-instituutin kaavamerkintä (KYA-1) sallii monipuoliset käyttötarkoitukset. Alueelle olevia rakennuksia ja rakennettavia uusia rakennuksia voi käyttää mm. liike-, toimisto-, asuin-, majoitus- ja kulttuurikäyttöön.

Konserttitalo sekä Ammatti-instituutin rakennuksista Konserttitalon takana oleva korkea pihaa rajaava koulutalo, Aninkaistenkadun puoleinen koulurakennus sekä pihan katos suojellaan rakennustaiteellisesti, kaupunkikuvallisesti, kulttuurihistoriallisesti ja sivistyshistoriallisesti arvokkaina rakennuksina. Konserttitalon sisätiloista suojellaan aulatilojen, lämpiön ja konserttisalin muodostama tilasarja. Alkuperäinen kiinteä sisustus pyritään säilyttämään. Koulutalojen sisätiloista suojellaan pääsisäänkäynnin aulatila, opetusravintola, luentosali ja voimistelusali. Alkuperäinen kiinteä sisustus pyritään säilyttämään.

Täydennysrakentaminen sovitetaan kooltaan ja sijainniltaan alueen kaupunkikuvaan ja suojeltavaan rakennuskantaan. Täydennysrakentamiselle on osoitettu rakennusala Aninkaistenkadun varteen rinteeseen Konserttitalon viereen. Rakennusmassa saa olla enintään Konserttitalon korkuinen. Nahkurinkadun puolella 2- ja 3-kerroksiset siivet saa korottaa saman korkuisiksi kuin suojeltava Aninkaistenkadun varren 4-kerroksinen siipiosa. Alkuperäisessä koulutalon suunnitelmassa Nahkurinkadun puolen korkeat siipiosat olivat kaikki nelikerroksisia.

Kaavaluonnos sallii myös Nahkurinkadun puoleisten 1-kerroksisien osien sekä 2- ja 3-kerroksisien osien korvaamisen uudisrakentamisella.

Parkinkentän puolella sijaitsevan uudemman koulusiiven saa korvata uudisrakentamisella, jonka korkeus on koulutalon puolella enintään korkeimman koulutalon räystäskoron mukainen ja Multavierunkadun puolella enintään Candolinien palvelutalon korkuinen. Ukkokodinpolkua levennetään hieman mahdollisen uudisrakennuksen kohdalla, jotta kävelylle, pyöräilylle ja huoltoajolle saadaan lisää tilaa.

Pysäköintipaikkoja tulee osoittaa yksi autopaikka 140 kerrosneliömetriä kohti. Lisäksi on varattava yksi vieraspaikka 7 asuntoa kohti. Pysäköintipaikat saa rakentaa kellariin, kannen alle tai 300 metrin etäisyydelle pysäköintilaitokseen.

Pyöräpaikkoja tulee varata asumiseen 1 pyöräpaikka 30 kerrosneliömetriä kohti, kokoontumistiloille 1 pyöräpaikka 150 kerrosneliömetriä kohti ja toimistotiloille 1 pyöräpaikka 70 kerrosneliömetriä kohti.

Konserttitalon nykyinen laajuus on noin 7912 k-m2 ja Ammatti-instituutin noin 16 816 k-m2. Kaavaluonnoksen sallima rakentamisen lisäys nykytilanteeseen verrattuna on noin 6000 k-m2.

Candolinien palvelutalo osoitetaan sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevaan rakentamiseen (YS-1) nykyisen toiminnan mukaisesti. Rakennus suojellaan kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaana. Sisätiloista suojellaan porrashuoneen ja salien muodostama tilasarja sekä alkuperäinen kiinteä sisustus. Suojeltavan palvelutalon laajuus on noin 2688 k-m2.

Maankäyttösopimuksen tarve

Asemakaavanmuutoksen hyväksyminen ei edellytä maankäyttösopimusta.

Liite 1Luonnoskartta Aninkaisten konserttitalo pvm 11.11.2020

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Laaditut selvitykset ja raportit, www.turku.fi/kaavahaku

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 11.11.2020 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavanmuutosehdotuksen Aninkaisten konserttitalo pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lintusen Mannin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kylk § 417

Pöydältä 17.11.2020 § 398

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavalla lisäyksellä:

"Tontinluovutuskilpailun ratkettua lautakunnalle tulee esittää kustannusarvio vanhan konserttitalon korjauksen osalta."

Päätös asiassa syntyi kolmen äänestyksen jälkeen äänin 11-2.

1.äänestys

Ensimmäisessä äänestyksessä äänestettiin asian käsittelyn jatkamisen ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän palautusehdotuksen välillä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä asian käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Hellsten, Anttila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Euro, Häkkinen, Manni ja Ilvessalo.

Sandelinin tekemän palautusehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Lintunen äänesti tyhjää.

Asian käsittely jatkui äänin 10-2, 1 tyhjä.

2.äänestys

Toisessa äänestyksessä äänestettiin asian käsittelyn jatkamisen ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän pöydällepanoehdotuksen välillä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä asian käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Hellsten, Lintunen, Anttila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Euro, Häkkinen, Manni ja Ilvessalo.

Sandelinin tekemän pöydällepano ehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Asian käsittely jatkui äänin 11-2.

Tämän jälkeen todettiin, että Lintusen Hellstenin kannattamana tekemä seuraavansisältöinen muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti:

”Tontinluovutuskilpailun ratkettua lautakunnalle tulee esittää kustannusarvio vanhan konserttitalon korjauksen osalta. ”

3. äänestys

Kolmannessa äänestyksessä äänestettiin Lintusen muutoksella täydentyneen pohjaehdotuksen ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän hylkäysehdotuksen välillä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Lintusen muutosehdotuksella täydentyneen pohjaehdotuksen puolesta äänestivät Hellsten, Lintunen, Anttila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Euro, Häkkinen, Manni ja Ilvessalo.

Sandelinin tekemän hylkäysehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Lintusen muutosehdotuksella täydentynyt pohjaehdotus tuli päätökseksi äänin 11-2.

Lintusen osaksi päätöstä tulleen muutosehdotuksen perustelut:

”Kyseessä on taloudellisesti haastava kaavakohde, jonka kustannuksista merkittävän osan muodostavat nykyisen konserttitalon korjauskustannukset. Vertailutiedon saamiseksi lautakunnan on tarkoituksenmukaista saada tietoonsa konserttitalon korjauksen mahdolliset tarkentuneet kustannukset.”

Sandelinin palautus- ja hylkäysehdotuksen perustelut:

”1. Kaavamuutos kytkeytyy olennaisesti kysymykseen uudesta konserttitalosta. Konserttitalon asemakaavaluonnos on palautettu valmisteluun. Valittu paikka uudelle konserttitalolle on toteuttamiskelvoton. Kaupunginvaltuusto päätti talousarviokokouksessaan 16.11.2020, että konserttitalohankkeesta tehdään riskianalyysi. Riskianalyysiä ei ole tehty, joten myöskään Aninkaisten konserttitalon ja Ammatti-instituutin kaavoitusta ei voida viedä eteenpäin.

2. Aninkaistenmäen kaavaprosessiin liittyy ongelmallisia linjauksia. Kaavaluonnoksen KYA-1 merkintä, joka kattaa valtaosan kaava-alueesta, on hyvin lavea. Luonnoksen jälkeen tarkoituksena on aloittaa tontinluovutuskilpailu ja tämän perusteella valmistella kaavaehdotus yhteistyössä tulevan toimijan kanssa. Riskinä on, että valittu toimija määrittelee liian voimakkaasti kaavan sisällön. Konserttitalo on kulttuurihistoriallisesti, kaupunkikuvallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokas rakennus. Alueen asemakaavoituksessa tulisi olla viranomaislausunnot käytössä jo luonnosvaiheen käsittelyssä.”

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus


Liitteet:

Kylk § 398
Liite 1:Luonnoskartta Aninkaisten konserttitalo pvm 11.11.2020

Kylk § 417
Liite 1:Luonnoskartta Aninkaisten konserttitalo pvm 11.11.2020