Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, liikennesuunnittelu 
Liikennesuunnittelupäällikkö10217.11.2020 

2565-2020 (08 00 00)

Keskustan maksuttomien pysäköintipaikkojen muuttaminen maksullisiksi

Liikennesuunnittelu, Kimmo Knaapi:

Piir.nro

Liitteet 1 ja 2

Kadut/Alue

Keskusta

Sisältö ja perustelut

Kaupunginvaltuusto on talousarvioehdotuksen käsittelyn yhteydessä hyväksynyt sopeuttamisohjelman (Kv 11.11.2020, §161). Sopeuttamisohjelman toimenpiteeseen 59 sisältyy mm. kiekkopaikkojen maksulliseksi muuttaminen ja pysäköinnin maksullisuusalueen laajentaminen.

Kaupunkiympäristölautakunta on 24.3.2020 §100 hyväksynyt jatkovalmistelun pohjaksi pysäköintipaikkojen muuttamisen maksullisiksi siten, että muutokset toteutetaan aikaisintaan 1.9.2020 alkaen. Maksullisuusmuutosten ensimmäisessä vaiheessa maksullisiksi muutetaan sellaiset pysäköintipaikat, joiden lähistöllä on jo nykyään pysäköintimaksuautomaatti. Tässä päätöspöytäkirjassa on kyse näistä ensimmäisen vaiheen muutoksista, jotka eivät edellytä uusien automaattien asentamista muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Maksullisuusaika on arkisin klo 9–18 ja lauantaisin klo 9–15. Maksun suuruus on voimassa olevan maksullisuusvyöhykkeen mukainen (ksylk 24.3.2020 §99).

Maksullinen pysäköinti on hyvin tehokas tapa vahvistaa pysäköintipaikkojen kiertoa ja pysäköinnin saavutettavuutta, ja siksi se helpottaa ennen kaikkea asiointipysäköintiä. Kun pysäköintipaikkoja on jonkin verran aina vapaana, vähenee pysäköintipaikan etsimisestä aiheutuva ajaminen keskustassa.

Kaikilla pysäköintipaikoilla on mahdollisuus mobiilimaksamiseen. Pysäköinnin mobiilimaksaminen on jo niin yleistä, että pysäköintiautomaatteja voidaan vähentää. Maksuista mobiilimaksamisen osuus on tällä hetkellä 63% ja se on kasvussa koko ajan. Loput 37% maksuista tehdään puolet kortilla ja puolet käteisellä. Pysäköintiautomaattien määrää voidaan näin jatkossa vähentää ja säästää ylläpito- ja investointikustannuksissa. Automaattien uusimisen yhteydessä niiden sijoittelua muutetaan. Useimmilla kortteliväleillä on jatkossa vain yksi automaatti jommallakummalla puolella katua. Osassa automaateista voi jatkossa maksaa vain kortilla. Automaateille opastavaa viitoitusta lisätään ja automaatteihin tulee tietoa lähimmistä automaateista ja niiden maksutavoista. Vastaava automaattien karsiminen on jo aikaisemmin tehty Puutarhakadulla (ksylk 18.9.2018 §368).

Kaikkia päätöksessä olevia automaattien poistoja ei toteuteta heti. Myöhemmin poistuvat automaatit sijaitsevat niillä katuosuuksilla, jotka rakennetaan uudestaan torin rakentamisen yhteydessä.

Liitteessä 1 on suunnitelmat muutettavista kohteista.

Liitteessä 2 on suunnitelmat poistettavista vanhoista automaateista sekä poistamisesta johtuvista opasteiden lisäyksistä.

Liite 1Maksullisiksi muutettavat pysäköintipaikat

Liite 2Pysäköintiautomaatteja koskevat muutokset

PäätösPäätän hyväksyä keskustan maksuttomien paikkojen muuttamisen maksullisiksi liitteen 1 suunnitelmien mukaisesti ja vanhojen automaattien poistot sekä niihin liittyvät viitoitusmuutokset liitteen 2 suunnitelmien mukaisesti.

 

Matti Salonen

liikennesuunnittelupäällikkö                             

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, pysäköinninvalvonta
tiedXXXXX


Liitteet:

Kytolisu § 102
Liite 1:Maksullisiksi muutettavat pysäköintipaikat
Liite 2:Pysäköintiautomaatteja koskevat muutokset